發表主題 回覆文章
留言板管理員
XXX.XXX.164.39

發表發表於: Mon Aug 07, 2006 11:05 pm

廣告贊助 [隱藏]
每次收到女性朋友們的喜帖,我都會由衷地問她們決定出嫁的理由。答案多采多姿:想要個孩子、歲月催人、社會壓力、懼做高齡產婦、怕寂寞、想擁有自己的婚禮、奉子成婚、反正就是時間到了就要結婚就對了‧‧‧

結婚是這樣的嗎?天啊!我已經很久很久沒有聽別人說過,結婚是因為很愛很愛很愛他了!

女人啊,到底我們為什麼要結婚?這個問題不只是想要結婚的人要想,正在結婚的人要想,結過婚的人也要想!

當妳未找到一個單純的答案之前,我會覺得,晚婚和不婚其實是一種成熟的選擇。

至於我自己,我想我某一天還是會結婚的,而結婚的理由就是,因為我離不開了他!

KI WANN
editor

留言板管理員 在 Tue Oct 31, 2006 10:57 am 作了第 1 次修改
回頂端
dalki
XXX.XXX.168.125

發表發表於: Mon Aug 07, 2006 11:20 pm

我相信我結婚是因為找到一個我愛他而他又很很很愛我的人,而我們都決定離不開了對方,所以佢已成為我的老公,而我則成為了他的老婆! Laughing
回頂端
n7
XXX.XXX.177.153

發表發表於: Tue Aug 08, 2006 12:16 am

我同bf決定結婚係因為我哋已經唔可以離開對方, 好想一齊生活, 擁有自己的家庭, 大家可以互相照顧, 一起走以後的路, 直至其中一個離開.....
回頂端
牛精仔
XXX.XXX.31.173

發表發表於: Tue Aug 08, 2006 2:20 am

Confirm 要搵o既人就係佢, 所以就結婚。
回頂端
Rachel Chau
XXX.XXX.199.105

發表發表於: Tue Aug 08, 2006 12:42 pm

我拍過好多次拖,雖然佢唔好最好條件果個,但係佢另我有100%安全感,而且對我同我家人都好好.同佢開始時我唔係太鍾意佢,但係相處耐左,我對佢由好感巳經慢慢變成愛.我知同佢一齊會好幸福,所以同佢結婚.
回頂端
candy wong 17
XXX.XXX.131.166

發表發表於: Tue Aug 08, 2006 12:51 pm

我結婚係因為我老公比到我安全感,

我唔可以冇左佢,想同佢永遠咁一起,

想同佢計劃生bb,唔駛做未婚媽媽,

想有一個難忘既婚禮,想同佢名正言順咁一齊住,

想佢叫我做"老婆"係因為我真的做左佢老婆,

好多野都好想,最重要既係我真係好愛我老公, Embarassed
回頂端
candy wong 17
XXX.XXX.131.166

發表發表於: Tue Aug 08, 2006 12:51 pm

我結婚係因為我老公比到我安全感,

我唔可以冇左佢,想同佢永遠咁一起,

想同佢計劃生bb,唔駛做未婚媽媽,

想有一個難忘既婚禮,想同佢名正言順咁一齊住,

想佢叫我做"老婆"係因為我真的做左佢老婆,

好多野都好想,最重要既係我真係好愛我老公, Embarassed
回頂端
allisonwong
XXX.XXX.110.157

發表發表於: Tue Aug 08, 2006 1:11 pm

我係因為覺得一星期只係見一兩日已經唔夠,好想每日都見到佢,好想同佢分享生活上所有野,無論開心定唔開心都想佢係身邊,所以我哋決定結婚,令到大家可以分享人生中的大小事。
回頂端
麥兜豬
XXX.XXX.197.198

發表發表於: Tue Aug 08, 2006 1:38 pm

結婚係一個commitment,想同呢個partner一齊過下半生…
回頂端
tinachh
XXX.XXX.242.117

發表發表於: Tue Aug 08, 2006 1:59 pm

找一個真心愛自己的人 - 難,
找一個自己真心愛的人 - 難,
我們都找到了..................
因為我們相愛, 因為我們想一起,
所以我們結婚 !!!
回頂端