發表主題 回覆文章
Kaley Cheng
XXX.XXX.229.221

發表發表於: Tue Aug 08, 2006 4:15 pm

廣告贊助 [隱藏]
主觀的因素:
好想和那個人一起生活
一同經歷 / 分享每一天的開心和不開心
他巳成為我生活的一部份

客觀的因素:
年紀唔細
想生bb
回頂端
B & G
XXX.XXX.99.222

發表發表於: Tue Aug 08, 2006 9:59 pm

雖然一早都覺得佢會係終生伴侶, 但覺得自己仲後生, 即使bf求婚都無應承, 原本都仲懶懶閒唔諗住, 但係某一日唔記得係睇完戲定電視, 好有感觸地發現世事無常, 如果佢有一日唔係自己身邊我一定好傷心, 忽然間提醒鬫菑v珍惜眼前人, 唔好第日先後悔, 所以拉躖f去Expo-->籌備結婚. 既然已經知道佢係最愛, 所以咪結婚囉.
回頂端
waleinna
XXX.XXX.59.78

發表發表於: Tue Aug 08, 2006 10:44 pm

結婚原因:

1. 佢/我係首先分享唔開心或開心嘅對象。
2. 想每朝早煮早餐俾佢食,夜晚煮飯俾佢囉。
3. 拖住佢隻手,感覺到好安全…

waleinna
回頂端
加菲公主
XXX.XXX.112.143

發表發表於: Wed Aug 09, 2006 12:35 am

電影中一句對白:

營火蟲發出光芒, 一閃一閃!
默默咁等待一份可以用生命交替既真愛!
如果愛情唔出現~佢既光芒會慢慢暗淡
消失什至死亡!

雖然我地無咁浪漫!
但感覺適當既時候遇著適當既人!
彼此願意將下半生交與對方!扶持到老!

婚姻只是一個開端,
真正既考驗先至開始!
希望以"情証今生"既老婆婆為榜樣.......執子之手,與子偕老!
回頂端
Eric & Cecilia
XXX.XXX.184.142

發表發表於: Wed Aug 09, 2006 11:02 am

我地剩係覺得好想同對方一齊生活,而且經濟狀況又許可,所以我地決定下年結婚 ,結束十年愛情長跑Embarassed
回頂端
janny
XXX.XXX.241.89

發表發表於: Wed Aug 09, 2006 11:05 am

兩人的回憶片斷,只是佔永生永世 (不只一生一世) 漫長之旅的一小撮時光。 只要有他伴在我旁,幸福自然在,每分每秒醉心於甜蜜中。 ~^v^~ Razz

一開始便覺得與他在一起一生一世是不足夠,永生永世才是相愛的機本條件,倆人相愛又能帶給對方幸福的感覺便是結婚的原動力。 Embarassed
回頂端
小芝
XXX.XXX.206.56

發表發表於: Wed Aug 09, 2006 3:43 pm

好簡單
我:想嫁佢就嫁
佢:想娶我就娶

Cool
回頂端
Small i
XXX.XXX.132.103

發表發表於: Wed Aug 09, 2006 8:53 pm

我覺得因為愛同承諾
所以先會結婚
回頂端
~Dream~
XXX.XXX.168.53

發表發表於: Wed Aug 09, 2006 10:38 pm

因為我同佢都唔想大家再分開,我地係異地戀...每個月見幾次對於我地黎講太小啦,我地想每晚可以攬住對方瞓,想每朝起身第一眼就見到對方,想好似糖痴豆咁痴埋一齊,永遠都唔分開,重有佢比到安全感同溫暖比我,同佢一齊雖然無激情無浪漫但就有一種前所未有既安穩同平靜既感覺...所以我地最終決定結婚... Embarassed 雖然唔知將來既日子大家會有幾多argue,但我相信小量既argue係會令我同老公之間更加了解對方...更何況每次就算係我錯佢都會故意比個下台階我落台...呢個咁好既男友當然快d應承同佢結婚mark實佢啦....因為佢真係一個好好好好超級好男人呢 Laughing
回頂端
sugar
XXX.XXX.27.211

發表發表於: Thu Aug 10, 2006 2:04 am

我們相愛,心靈相通,是命運安排的一對...我們的性格迴異,一冷一熱,一放一歛...一外一內...但又配合得很自然...

我和未婚夫的故事,好像神鵰俠侶的生活版...兩年前各自壓抑心中對對方的愛,將愛藏在心中...因為知道兩人的身份、年齡、角色,不會為一般人接受,為了不影響對方,迫不得已斷絕來往,決定忘記對方...

但是沒見兩年,心中仍然從沒忘記過對方,他嘗試找回今日的我,才發現對方都是自己心中不可代替的愛...

我們決定不理社會的傳統思想和年齡差別,正式拍拖,明年就結婚了,雖然會面對阻力是難免...錢我們也很有限...但時間寶貴,以往錯過了太多的日子,不想再蹉跎...

珍惜眼前人...
回頂端