發表主題 回覆文章
Ton-999
XXX.XXX.46.163

發表發表於: Fri Jul 25, 2008 12:34 am

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    Sun,

唔知可唔可以比人意見小弟

其實我9月到未來老婆會去歐洲honeymoon,諗住報tour, 不過到到其他網友寫d行程寫得好吸引...都有d想自己行...不過唔知現在先搞時間許可嗎?

我有以下幾個問題:

1) 羅馬 , 瑞士, 法國d酒店可以在那麼book?
    2) 酒店d價錢多少一晚?
    3) 火車證要買多少天呀?
    4) 之前都問過學聯有關瑞士d火車package,不過非常貴,要成每人要700euro?
    5)而瑞士國內d4天火車證要200euro一個人

plan itinerary如下

Day 1: 羅馬
    Day 2: 羅馬
    Day 3: 羅馬 -- > 佛羅倫斯
    Day 4: 佛羅倫斯 <==> Pisa
    Day 5: 佛羅倫斯 --> 威尼斯
    Day 6: 威尼斯 --> 米蘭
    Day 7: 米蘭 --> 煙特勒根 (瑞士)
    Day 8: 煙特勒根 <==> 琉森
    Day 9: 煙特勒根 --> 伯恩
    Day 10: 伯恩 --> 巴黎
    Day 11: 巴黎
    Day 12: 巴黎
    Day 13: 巴黎 --> 香港
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.254.229

發表發表於: Sun Jul 27, 2008 1:05 pm

Ton-999 寫到:
    Sun,

唔知可唔可以比人意見小弟

其實我9月到未來老婆會去歐洲honeymoon,諗住報tour, 不過到到其他網友寫d行程寫得好吸引...都有d想自己行...不過唔知現在先搞時間許可嗎?

我有以下幾個問題:

4) 之前都問過學聯有關瑞士d火車package,不過非常貴,要成每人要700euro?
    5)而瑞士國內d4天火車證要200euro一個人

plan itinerary如下

Day 1: 羅馬
    Day 3: 羅馬 -- > 佛羅倫斯
    Day 4: 佛羅倫斯 <==> Pisa
    Day 5: 佛羅倫斯 --> 威尼斯
    Day 6: 威尼斯 --> 米蘭
    Day 7: 米蘭 --> 煙特勒根 (瑞士)
    Day 8: 煙特勒根 <==> 琉森
    Day 9: 煙特勒根 --> 伯恩
    Day 10: 伯恩 --> 巴黎

你去三個國家應該買euroselect pass, 係用天數來計算, 如果按你原來的計劃要買八天, 唔多化算啊。可以修改一下行程:

Day 1: hk --> 羅馬
    Day 3: 羅馬 (vantican)
    Day 4: 羅馬(早車) -- > 佛羅倫斯 <==> Pisa (第一天火車證)
    Day 5: 佛羅倫斯
    Day 6: 佛羅倫斯 --> 威尼斯 (第二天火車證)
    Day 7: 威尼斯 --> 米蘭 (第三天火車證)
    Day 8: 米蘭 --> 琉森 --> 煙特勒根 (瑞士) (第四天火車證)
    Day 9: 煙特勒根 (少女峰) 用火車證有discount
    Day 10: 煙特勒根 --> 伯恩 --> paris (第四天火車證)

你應該係由香港搭夜機往roma, 所以要計一天, 如果你係有extra多一日(total 14日, 可以安排在paris多一天, 去mont st.michael, 咁要多買一 天火車證。
    琉森市半日行得完, 你可以由milan搭早車去, 在火車站寄存行李, 玩半日, 黃昏時搭車往interlaken, 咁樣可以慳一日火車證。同樣, bern都係半日行完, 可以在interlaken朝早搭車去玩半日再搭TGV去巴黎。在瑞士你會有兩天半時間, 覺得唔夠, 可在paris減一日行程, 或者改搭夜車由venice去luzern, 放棄milan。

在www.venere.com, www.hotelclub.net, www.priceline.com都有, 基本上網book都ok, 但要格價。

意大利酒店約80-100euro一晚, 瑞士就100-120 sfr, paris都係100euro左右。

5-6天

當然貴了, 因為瑞士好多私營火車都好貴, 但你行程多數係走公營火車線, 只有上少女峰一程要另外買, 買europass可以了。

關於book酒店的可以遲啲再傾, 都係攪掂行程先吧。
    回頂端
    tsimshatsuiwest
    XXX.XXX.197.135

發表發表於: Mon Jul 28, 2008 6:23 am

SHIN 寫到:
    大家好,
    我9月會去歐洲honeymoon,
    會去法國, 瑞士, 同意大利,
    我book 機票時買埋歐洲火車証 (諗住比一程一程買平0的)....
    但我現在開始擔心我book唔到我想搭的火車,
    因為我已經book晒hotel, 所以係唔可以delay or 改行程.....
    請問有冇人試過用歐洲火車証去歐洲嗎??好唔好??
    因為要去到歐洲先可以reserve位, 是不是很full, 去到好難reserve 到位?

我好怕去到reserve唔到位呀..............
    早知係咁, 我就一程一程買la..................=(
    請問可唔可以係HK reserve?? (我問過學聯.. 佢話冇位)
    又可唔可以叫人幫我地係歐洲reserve??
    pls help~~~~

<有關資料已被留言板管理員刪除,請善用我們的PM功能。>
    回頂端
    ms Nicole
    XXX.XXX.155.226

發表發表於: Sat Sep 13, 2008 11:30 am

Sun(2) 寫到:
    各位,我已經將個行程表upload咗上網, 大家自己download吧。關於行程討論, 可以pm我, 我很少入嚟呢個版面啊。

http://w14.easy-share.com/12819671.html

我一口氣跟睇晒21頁, 好精彩好仔細~~特別係SUN(2)
    so good!!!

SUN(2),

你個行程表, 介唔介意比晒全部詳盡既資料我想參考下~~ 因為我個腦好多問號!!!但以上條link睇唔到, 你可以email比我嘛??
    我plan緊去

香港~~羅馬~~佛羅倫斯~~威尼斯~~米蘭~~巴黎~~香港

請問以上行程要用幾多日呢??

威尼斯係咪可以skip左佢呢??

同埋米蘭去巴黎係咪一定要搭飛機, 定係有火車??

我都係剛剛起步plan, 未去過歐洲~~ Wink

十萬個唔該~
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.22.117

發表發表於: Thu Sep 25, 2008 9:26 pm

ms Nicole 寫到:
    Sun(2) 寫到:
    各位,我已經將個行程表upload咗上網, 大家自己download吧。關於行程討論, 可以pm我, 我很少入嚟呢個版面啊。

http://w14.easy-share.com/12819671.html

我一口氣跟睇晒21頁, 好精彩好仔細~~特別係SUN(2)
    so good!!!

SUN(2),

你個行程表, 介唔介意比晒全部詳盡既資料我想參考下~~ 因為我個腦好多問號!!!但以上條link睇唔到, 你可以email比我嘛??
    我plan緊去

香港~~羅馬~~佛羅倫斯~~威尼斯~~米蘭~~巴黎~~香港

請問以上行程要用幾多日呢??

威尼斯係咪可以skip左佢呢??

同埋米蘭去巴黎係咪一定要搭飛機, 定係有火車??

我都係剛剛起步plan, 未去過歐洲~~ Wink

十萬個唔該~

Nicole:

剛去旅行回來, 現在覆你吧。
    其實我的行程表唔係好啱你個trip, 但我照email俾你, 行程規劃在這裏答好一點。

行程可以咁樣行:

day 1 香港--> 羅馬
    day 2 羅馬
    day 3 羅馬
    day 4 羅馬 --> florence
    day 5 florence
    day 6 florence --> venice --> milan
    day 7 milan --> paris
    day 8 paris
    day 9 paris --> hong kong
    day 10 hong kong

最少十天可走完。通常香港去歐洲係夜機去, 我計你第一日係夜晚, 去到羅馬係朝早。基本上羅馬同vantican可以兩日行完。

day 4你早車去florence, 有興趣可以即日來回pisa, day5 可以去florence的博物館, 同埋行街shopping。

day 6行程比較趕, 你要一早起身搭車去venice, 將行李放在venice火車站後作一天遊, 傍晚去米蘭, 晚上住在米蘭。米籣市不大, 半天已經可以了, 連埋購物花大半天, day 7晚上搭easyjet去paris。當然呢幾日好有彈性, 你可以住在venice, day7早上才去milan, 如果milan係你購物重點, 可以減少在florence的時間。我覺得florence同venice係意大利必到景點, 值得花多點時間。

巴黎基本上兩天可以走馬看花的看完, 有三天更佳, 要睇你有幾多時間。由milan去paris都係搭飛機啦, 你只去兩個國家買火車證不化算啊, 加上意大利火車唔算貴, 法國你又只去一個城市。

btw, 你可以話到俾我聽有幾多日同埋乜嘢月份出發, 個plan可以出得更加detail。但你睇住先, 有問題再問。
    回頂端
    ms Nicole

發表發表於: Fri Sep 26, 2008 10:53 am

會下年 3月頭至月中去~~

照你咁講, 都可以skip左米蘭, 基本上我只預最多7日既時間

酒店方面, 我都send左email去你介紹果間b&b, 等覆!!我全部野都未book

請問巴黎酒店你有咩好介紹, 同埋有咩特別行呢??

照我呢個行程, 有邊個地點有巿集, 古董野睇呢???

咁如果威尼斯去巴黎係咪都係搭easyjet, 呢度係咪要一早訂左先??
    回頂端
    ms Nicole

發表發表於: Fri Sep 26, 2008 10:54 am

會下年 3月頭至月中去~~

照你咁講, 都可以skip左米蘭, 基本上我只預最多7日既時間

酒店方面, 我都send左email去你介紹果間b&b, 等覆!!我全部野都未book

請問巴黎酒店你有咩好介紹, 同埋有咩特別行呢??

照我呢個行程, 有邊個地點有巿集, 古董野睇呢???

咁如果威尼斯去巴黎係咪都係搭easyjet, 呢度係咪要一早訂左先??
    回頂端
    ms Nicole

發表發表於: Fri Sep 26, 2008 4:44 pm

仲想問...火車時間表..應該睇邊度??
    回頂端
    囍囍囍
    XXX.XXX.127.32

發表發表於: Tue Nov 30, 2010 4:03 pm

SHIN 寫到:
    大家好,
    我book 機票時買埋歐洲火車証 (諗住比一程一程買平0的)....
    因為我已經book晒hotel, 所以係唔可以delay or 改行程.....
    因為要去到歐洲先可以reserve位, 是不是很full, 去到好難reserve 到位?

我好怕去到reserve唔到位呀..............
    早知係咁, 我就一程一程買la..................=(
    請問可唔可以係HK reserve?? (我問過學聯.. 佢話冇位)

Can you pm the package? uyuyuyu673@hotmail.com

Thanks you!!
    回頂端
    meimei張
    XXX.XXX.115.4

發表發表於: Wed Jan 05, 2011 2:59 pm

SHIN 寫到:
    大家好,

我想要詳細資料...現家都正在找緊中...thank you!!

gkoko22@hotmail.com
    回頂端