發表主題 回覆文章
BPLP
XXX.XXX.41.75

發表發表於: Mon Dec 31, 2007 1:25 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    Sun(2) 寫到:
    各位,我已經將個行程表upload咗上網, 大家自己download吧。關於行程討論, 可以pm我, 我很少入嚟呢個版面啊。

http://w14.easy-share.com/12819671.html

Thanks. Are you experienced in Silicy as well?
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.22.169

發表發表於: Mon Dec 31, 2007 3:11 pm

BPLP 寫到:
    Sun(2) 寫到:
    各位,我已經將個行程表upload咗上網, 大家自己download吧。關於行程討論, 可以pm我, 我很少入嚟呢個版面啊。

http://w14.easy-share.com/12819671.html

Thanks. Are you experienced in Silicy as well?

冇去西西里島啊。時間不夠呢。
    回頂端
    MR2MR4
    XXX.XXX.66.174

發表發表於: Tue Mar 04, 2008 5:14 pm

Hello Sun,

你好, 我叫阿may, 有d野想請教下你....

我十一月八日結婚, 計劃十一月十一日去honeymoon. 原本好想去希臘,但聽聞十一月不是好季節, 依家有以下的計劃:

會去法國巴黎, 再去東歐 (如捷克、波蘭/匈牙利), then回香港,再去泰國

法國巴黎會留大概3天, 東歐暫定會去兩個國家, 共留4天, then, 回香港, 再去泰國3-4天 (做spa & massage)

有無咩意見,我會book d 自由行package between HK & Paris, then, 可能會係Zuji 訂巴黎 / 捷克既機票. 有無其他website 可訂歐洲機票而又比較平???

不好意思,好似很多問題. 如你有時間,請賜教。

十分感謝!!

Cheers,
    May and Ricky
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.231.224

發表發表於: Wed Mar 05, 2008 9:57 am

MR2MR4 寫到:
    Hello Sun,

你好, 我叫阿may, 有d野想請教下你....

我十一月八日結婚, 計劃十一月十一日去honeymoon. 原本好想去希臘,但聽聞十一月不是好季節, 依家有以下的計劃:

會去法國巴黎, 再去東歐 (如捷克、波蘭/匈牙利), then回香港,再去泰國

法國巴黎會留大概3天, 東歐暫定會去兩個國家, 共留4天, then, 回香港, 再去泰國3-4天 (做spa & massage)

有無咩意見,我會book d 自由行package between HK & Paris, then, 可能會係Zuji 訂巴黎 / 捷克既機票. 有無其他website 可訂歐洲機票而又比較平???

不好意思,好似很多問題. 如你有時間,請賜教。

十分感謝!!

Cheers,

hi may and ricky:

你呢個case比較複雜, 因為地理上paris同東歐已經唔近, 時間又唔多, 返嚟仲要再去bangkok, 會好趕, 加上由paris去東歐的廉價航空選擇唔多(大部份未有十一月時間表), 所以planning會困難少少。我有兩條建議路線:

1. 搭emirates, 因為佢有得揀回程停bangkok(加少少錢), 唔駛咁辛苦返嚟香港又出過去! 買張open jaw ticket, 由paris入, 跟住用london作轉機點, 可以搭easyjet由london --> budapest/prague --> london, 再在london搭飛機走。easyjet有開辦london往prague/budapest的路線, 你來往兩個城市就搭車, 應該滿足到你要求。paris去london可以搭easyjet, 如果可以夾到同一日同一機場轉機去東歐就更好。

2. airfrance, 香港 --> paris --> prague/budapest --> 香港, 跟住返嚟先去bangkok。呢個好處係直航, 係回程由東歐返香港再去bangkok。

你可以先搵航班價錢再決定。初步建議係咁, 你可以講多啲其實歐洲你想睇乜嘢, 或者已經去過邊度, 邊度唔想去, 咁樣去諗可能會易啲出到個plan。
    回頂端
    MR2MR4

發表發表於: Wed Mar 05, 2008 4:51 pm

Hello Sun,

十分感激!! 其實我自己都有考慮過路程上好似唔係太夾, 其實我地原本最想去希臘, 因為係我既dream place,但時間好似不太合適。
    所以想去東歐,但又想去paris。 如果不去東歐, 去巴黎, 想去多一個地方,你有咩好提議, 我想去d relaxing,有好正風景及building既地方.
    其實我自己去過法國南部Nice、康城,去過德國柏林,意大利既米蘭, 但全部都係工作… 無咩真係玩過
    我原本諗住買CX既package香港/巴黎(機票+酒店),再係zuji / airfrance mileage 度換內陸歐洲機票… 所以想多找個地方….

Bangkok個段都可能會skip, 因為真係不太夾….

Cheers,
    May & Ricky
    回頂端
    MR2MR4

發表發表於: Wed Mar 05, 2008 6:20 pm

hello Sun,

剛剛又思考過, 如果去巴黎加瑞士又如何呢?? 未知順唔順路???
    如果你唔介意, 可唔可以話我知你地去左邊度honeymood???

Thks,
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.254.48

發表發表於: Thu Mar 06, 2008 11:10 pm

May & Ricky:

如果係瑞士+paris咁又唔同! 會順路好多。瑞士係風景正, building就一般, 要看偉大的建築就只有去羅馬了。基本上瑞士+paris或者意大利+paris都ok, 睇你鍾意邊度多。

先說瑞士, 基本行程係zurich --> luzern --> interlaken(少女峰) --> bern/geneva, 跟住搭TGV去paris。

如果係意大利, 行程係roma --> florence --> venice --> milan --> paris
    由milan去paris一程可以考慮搭budget airline
    可以去呢度:
    www.whichbudget.com
    度搵資料

基本上你唔去bangkok的話, 有十一天左右去兩個國家行程好舒服。
    去唔同國家盡量買open jaw ticket另外book酒店, 不用買來回同一地點的package, 因為可以慳返啲時間。airline推薦emirates, 因為唔駛燃油附加費計起上嚟平啲, 加上open jaw的地點多, 淡季經常有promotion, 可以留意下。
    回頂端
    MR2MR4
    XXX.XXX.126.213

發表發表於: Wed Mar 12, 2008 11:42 am

Dear Sun,

多謝意見提供, 你真係真係好好!!!
    可以多問一個問題嗎? 如果我地去巴黎 + 希臘, 路程上又夾唔夾呢? 因為真係好希望可以去希臘, 但十一月去希臘是否不太理想??

我依家都check緊d機票 / package, 但好似好多都未出十一月既價。
    有無咩suggestion???

Many Thanks!!

May & Ricky
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.121.131

發表發表於: Tue Mar 25, 2008 12:08 am

MR2MR4 寫到:
    Dear Sun,

多謝意見提供, 你真係真係好好!!!
    可以多問一個問題嗎? 如果我地去巴黎 + 希臘, 路程上又夾唔夾呢? 因為真係好希望可以去希臘, 但十一月去希臘是否不太理想??

我依家都check緊d機票 / package, 但好似好多都未出十一月既價。
    有無咩suggestion???

Many Thanks!!

May & Ricky

希臘+巴黎在其他文章已經討論緊, 可以入去睇下, 十一月去希臘, 船同埋飛機班次都會少好多, planning起上嚟會好煩, 所以唔suggest你去。

十一月份當然未出價錢了, 我估五月左右可能會推一啲機票係下半年出發的特價機票, 但你要make sure你公司俾你放假先喎, 因為通常一早出咗票改日期又要收手續費。你有大把時間去planning, 慢慢來啊。
    回頂端
    LR&SSL
    XXX.XXX.4.2

發表發表於: Tue Apr 22, 2008 11:51 am

hello咁多位,我o地都準備plan11月中去europe honeymoon,暫定14-16日,地點係法國南部+瑞士,想問下11月時候呢兩個國家o既天氣會點呢?氣溫會低嗎?

我曾經6月o既時候去過europe,天氣好好,而且日照時間長,11月時候係咪會好快天黑?

如果想加多一個國家,有冇提議?

謝謝。
    回頂端