發表主題 回覆文章
victoria
XXX.XXX.203.69

發表發表於: Wed Aug 02, 2006 12:48 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    Sun(2),

Paris去Milan我喺諗住搭火車架,聼你咁講,我去book flight好D喇。

我想問下火車證要幾多錢到架?

如果Paris去Rome,搭飛機定火車會平D呢?

我想問下國内既火車要唔要之前book架?

我諗我地都會去埋Rome,橫掂都係同一個國家,
    你仲有無其他suggestion呀?

真係唔該嗮你喇!!
    回頂端
    victoria

發表發表於: Wed Aug 02, 2006 12:57 pm

Sun(2),

我check咗喇,但係好奇怪,我要去嗰日呢就要成63euro,但係呢前後一日只係40幾euro!!

不過Paris去Milan就只係20幾euro,咁我先去Milan之後先去Rome好唔好D呀?
    回頂端
    siuchun226
    XXX.XXX.139.102

發表發表於: Wed Aug 02, 2006 1:41 pm

dear sun

dont know if you will read this message, i read u had your trip to europe not long ago, just want to ask for your opinion..

i am planning to have my honeymoon at europe, maybe england, france or some place else..do you have any suggestion?

thanks a lot first.
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.123.29

發表發表於: Thu Aug 03, 2006 9:12 am

victoria:

easyjet係好奇怪的, 基本上你越早越平, 但有時佢又會做promotion, 同一班機會錢可以日日唔同, 所以你要成日上去check, 當然20幾euro已經好平, 再平的機會就好細了。其實你最後係唔係有一班機由milan返london再返hk? 如果係就直飛roma好啲, 你慳返火車時間同火車費用都夠你出機票的差距了。

paris去roma都機票都係60幾euro, 你冇火車證的話會平過搭火車, 而且火車證搭夜車臥舖要補錢, 唔化算的。意大利我只係去roma, florence, venice等大路的地方, 其他的就冇去過, 所以冇suggestion俾到你。如果你係去瑞士就可以俾到suggestion你。

如果你九月去意大利都唔算旺季, 火車都唔會好full, 想穩陣啲你可以去到rome, 預先買定幾日後的火車, 咁就一定冇問題。
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.123.29

發表發表於: Thu Aug 03, 2006 9:23 am

siuchun226:

你好。我唔知你個假期有幾耐, 如果有兩至三星期的話, 可以考慮玩三四個國家。第一次去歐洲, 可以揀由意大利入倫敦走, 或者掉轉。意大利入瑞士, 跟住瑞士去巴黎, 巴黎去倫敦, 跟住返香港。因為歐洲火車證係唔包英國的, 所以你買一張三國自選火車證可以了, 大約300 euro左右。

行程可以咁:

day 1 香港 --> 羅馬
    day 2 羅馬 (一早到步)
    day 3 羅馬
    day 4 羅馬(早車) -- > 佛羅倫斯
    day 5 佛羅倫斯(黃昏車) --> 威尼斯
    day 6 威尼斯
    day 7 威尼斯(早車) --> 米蘭
    day 8 米蘭(早車) --> 琉森 (瑞士) 半天遊 --> interlaken/lauterbrunne
    day 9 少女峰
    day 10 interlaken --> bern(搭TGV) --> 巴黎
    day 11 巴黎
    day 12 巴黎
    day 13 巴黎 (搭eurostar/flight)--> london
    day 14 london
    day 15 london
    day 16 london --> hong kong

你睇下先, 有問題可以再問。
    回頂端
    victoria

發表發表於: Thu Aug 03, 2006 12:59 pm

Sun(2),

真係唔該你。

我想問下呢,你有無坐過easyjet D機呀,佢咁平唔知用咩機架呢?

哈哈 Surprised ,我唔記得自己最尾嗰程由Milan走,所以都係去Rome喇!!
    回頂端
    siuchun226

發表發表於: Thu Aug 03, 2006 1:04 pm

thanks so much sun...you are soooo kind.

actually i only have 14 days and i am thinking to go england, france & spain...any idea of this route?

thanks in advance....

siu chun
    回頂端
    siuchun226

發表發表於: Thu Aug 03, 2006 1:07 pm

thanks so much sun...you are soooo kind.

actually i only have 14 days and i am thinking to go england, france & spain...any idea of this route?

thanks in advance....

siu chun
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.120.111

發表發表於: Thu Aug 03, 2006 2:11 pm

victoria:

我自己就冇坐過easyjet, 但朋友坐過, 佢哋話啲機唔差喎, 但唔好處就係用的機場係交通不便的, 可能要搭耐少少車先去到, 但佢機票平咁多, 點計都係抵。但歐洲人做嘢係慢少少, 你要早少少去到機場check in啊。

siuchun226:

如果要去spain, 可以由london搭easyjet去巴塞隆拿。我自己冇去過spain, 俾唔到意見你。但如果得兩星期, 我覺得最好的行程係意大利 --> 瑞士 --> 巴黎

其實london除咗大英博物館之外真係冇乜特別, 加上消費高同埋冇得用歐洲火車證, 駛費都會幾貴。西班牙有朋友去完返嚟, 主要都係睇建築物, 但你未去過歐洲的話, 好少會第一次就去西班牙, 我會suggest你去啲大路少少的地方呢。
    回頂端
    SHIN
    XXX.XXX.208.206

發表發表於: Fri Aug 04, 2006 12:02 am

Sun,

我好開心呀, 因為我reserve 到火車la.....唔怕冇位!!
    我最後都係reserve ES 呀, EUR15 each,
    因為我bf唔係咁想搭咁耐車, 所以都係揀ES.

我而家諗住跟你個suggestion 由Milan 去左Luzern , 跟住先去Interlaken,
    但係Milan --> Luzern 早上0個班火車係HK reserve 唔到呀,
    所以要去到再reserve .希望到時唔好冇位啦...

Sun, 真係好多謝你呀^_^
    回頂端