發表主題 回覆文章
Sun(2)
XXX.XXX.254.26

發表發表於: Wed Jul 26, 2006 7:35 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    victoria:

我想問你法國係會淨係巴黎定係會去多幾個城市呢? 不過歐洲火車證係唔包london的, 所以你個情況係分開買會著數啲。意大利的境內火車唔算貴, 你由意大利入巴黎可以考慮搭飛機, 請參考www.whichbudget.com

巴黎去london可以考慮搭eurostar, 巴士或者飛機都得, 你講detail少少你個行程係點樣我睇下有冇suggestion俾到你。
    回頂端
    SHIN
    XXX.XXX.221.32

發表發表於: Thu Jul 27, 2006 12:03 am

sun,

真係好好好多謝你呀,你俾多好多好有用既意見我呀!!!
    如果我bf 好似你對個trip俾到咁多意見我就好啦, 唔使我咁煩......

我想問上少女峰係唔係一定要搭吊車??
    有冇其他車??? 因我bf 好怕坐吊車..... 如果冇, 咁我可能唔上少女峰la.....

仲有...其實我仲想問下有冇食野既地方推介???
    eg, in Rome, florence, Venice......

many thanks ^_^
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.229.221

發表發表於: Thu Jul 27, 2006 10:14 am

SHIN:

唔駛客氣, 其實你去圖書館都可以借到旅遊書, 我直情帶埋去旅行, 跟住在歐洲搵個地方上網renew就可以帶足一個trip了。

上少女峯係唔駛坐吊車的, 全程坐火車, 個感覺同坐山頂纜車差唔多, 當然長好多啦。你去得interlaken冇理由唔上少女峰的, 你用歐洲火車證上少女峰的火車有discount, 一定要去呀。

意大利同巴黎都好多好嘢食, 但唔知點樣話你聽, 你去圖書館借一本叫"品味旅遊"的書, 係日本昭文社出版, 佢有一冊係"義大利", 一冊係"巴黎", 基本上你跟住呢兩本書就一定搵到好嘢食, 同埋好多景點都有詳細介紹, 你借唔到就去買一本啦, 係就係略貴, 不過值得的。
    回頂端
    SHIN
    XXX.XXX.221.32

發表發表於: Thu Jul 27, 2006 10:34 pm

Sun(2) 寫到:
    SHIN:

唔駛客氣, 其實你去圖書館都可以借到旅遊書, 我直情帶埋去旅行, 跟住在歐洲搵個地方上網renew就可以帶足一個trip了。

上少女峯係唔駛坐吊車的, 全程坐火車, 個感覺同坐山頂纜車差唔多, 當然長好多啦。你去得interlaken冇理由唔上少女峰的, 你用歐洲火車證上少女峰的火車有discount, 一定要去呀。

意大利同巴黎都好多好嘢食, 但唔知點樣話你聽, 你去圖書館借一本叫"品味旅遊"的書, 係日本昭文社出版, 佢有一冊係"義大利", 一冊係"巴黎", 基本上你跟住呢兩本書就一定搵到好嘢食, 同埋好多景點都有詳細介紹, 你借唔到就去買一本啦, 係就係略貴, 不過值得的。

"品味旅遊" ??!!! 我"義大利"同"巴黎"2本都買左呀, 我見好似好多野睇咪買law...但未睇...

sun , 多謝你呀 ^_^
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.254.147

發表發表於: Sat Jul 29, 2006 11:27 am

SHIN:

你有買呢兩本書就最好了, 巴黎我跟佢去"lescure"(唔知有冇串錯), 近協和廣場的, 呢間勁正。"惠明"越南菜, 呢間都好味又唔貴, 由鐵塔行去廿分鐘左右, 但menu只有法文同日文, 侍應會英文。另一間近聖心堂的bar and resturant "le sancerre"都好正, 我哋食兩個set lunch 都係total 20 euro左右, 好味!

enjoy your trip!
    回頂端
    victoria
    XXX.XXX.203.69

發表發表於: Mon Jul 31, 2006 9:50 am

Sun(2) 寫到:
    victoria:

我想問你法國係會淨係巴黎定係會去多幾個城市呢? 不過歐洲火車證係唔包london的, 所以你個情況係分開買會著數啲。意大利的境內火車唔算貴, 你由意大利入巴黎可以考慮搭飛機, 請參考www.whichbudget.com

巴黎去london可以考慮搭eurostar, 巴士或者飛機都得, 你講detail少少你個行程係點樣我睇下有冇suggestion俾到你。

Sun(2),

唔該嗮你呀!! 我個itinerary係咁,你可唔可以幫我望下D行程得唔得呀?Thank you!!

Day 1 HK ⇒ London (by air)
    Day 2-4 London sight-seeing
    Day 5 London ⇒ Pairs (by air)
    Day 5-8 Paris sight-seeing
    Day 9 Paris ⇒ Florence (by train)
    Day 10-12 Florence sight-seeing
    Day 12 Florence ⇒ Venice (by train)
    Day 13-16 Venice sight-seeing
    Day 17 Venice ⇒ Milan (by train)
    Day 17-19 Milan sight-seeing
    Day 19 Milan ⇒ London ⇒ HK (by air)
    回頂端
    victoria

發表發表於: Mon Jul 31, 2006 12:04 pm

Hi all,

另外我想問下係邊到買火車証會平D呀?
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.231.246

發表發表於: Mon Jul 31, 2006 12:17 pm

victoria:

我想問你來回的機票係唔係已經訂好咗? 你的內陸機同埋酒店訂好未? 我發覺你去italy冇去roma, 係已經去過定係唔夠時間去呀? 如果俾我plan行程, 我會咁樣行法:

Day 1 HK ⇒ London (by air)
    Day 2-4 London sight-seeing
    Day 5 London ⇒ Pairs (by air, 你可以考慮搭eurostar, 因為廉價airline的機場都係交通唔方便的, 反而搭火車方便, 而且慳返check in等機等時間, 搭火車係一個好的選擇)

Day 5-8 Paris sight-seeing
    Day 9 Paris ⇒ ROMA (by flight)
    因為羅馬好值得去, 你仲有咁多日冇理由唔去的, paris去roma可以搭easyjet, 唔貴的。

Day 9-11 roma sight-seeing

Day 12 roma ⇒ florence (by train, 搭早車去到florence都係上午九點幾, 大把時間玩)

Day 12-13 florence sight-seeing
    Day 14 florence ⇒ venice (by train)
    Day 14-15 venice sight-seeing
    Day 16 venice ⇒ milan (by train)
    Day 16-17 Milan sight-seeing
    Day 17 Milan ⇒ London ⇒ HK (by air)

呢個係十七日行程, 你有19日, 可以搵個鍾意的地方住多一兩晚。milan其實冇乜睇, 主要係shopping, 你有兩日好夠了。florence市內都好細, 連埋睇博物館兩日都好足夠了。venice我自己就去咗一個whole day, 感覺係啱啱好, 不過你鍾意呢個地方的話去兩三日都唔嫌多。你可以考慮paris停多一日去遠的地方, 例如st. michael 修道院, 或者參加local tour去釀酒區等等。意大利都有好多地方值得去, 你有時間的話不妨搵一兩個小鎮行下。

你睇下個行程啱唔啱你, 再討論下啦。
    回頂端
    victoria

發表發表於: Tue Aug 01, 2006 12:10 pm

Sun(2),

真係唔該你呀,好詳細,好在我嚟呢到問下你地啫,hehe!! Smile

我book咗HK ⇒ London ⇒ Pairs⇒ Milan ⇒ London ⇒ HK既機票,
    其他就搭火車。酒店只係book咗Paris,其他就仲睇緊。

其實我都有諗過去Rome,但係我好耐之前去過,好似無野玩咁,
    我再同BF研究下先。

你suggest我由Paris ⇒ ROMA 搭飛機,如果搭火車得唔得呢?

仲有我想問下係邊到買火車証會平D呀?同埋要唔要book位架?

Thank you!!!
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.122.216

發表發表於: Tue Aug 01, 2006 7:46 pm

victoria:

我想問你係
    HK ⇒ London ⇒ Pairs + Milan ⇒ London ⇒ HK 定係paris去milan都有機去呀? 不過睇你第一個itinerary又唔似會搭飛機去milan。

其實paris都有通宵火車去roma, 不過你有火車證搭夜車都要補錢, 個附加費都夠你搭飛機了。你可以去www.easyjet.com度睇下, paris去roma機票都係由70幾euro開始, 越早買越平。

我suggest你的行程唔駛買火車證, 因為你country去country都係搭flight, 意大利境內的火車又唔貴。如果你唔想去roma, 去意大利南部都有好多地方玩, 你慢慢諗下去邊啦。如果你唔去roma就有時間去埋瑞士, 咁先考慮買火車證。真係買的話, 去學聯買有5-8% discount。
    回頂端