發表主題 回覆文章
SHIN
XXX.XXX.217.131

發表發表於: Fri Jul 21, 2006 9:56 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    大家好,
    我9月會去歐洲honeymoon,
    會去法國, 瑞士, 同意大利,
    我book 機票時買埋歐洲火車証 (諗住比一程一程買平0的)....
    但我現在開始擔心我book唔到我想搭的火車,
    因為我已經book晒hotel, 所以係唔可以delay or 改行程.....
    請問有冇人試過用歐洲火車証去歐洲嗎??好唔好??
    因為要去到歐洲先可以reserve位, 是不是很full, 去到好難reserve 到位?

我好怕去到reserve唔到位呀..............
    早知係咁, 我就一程一程買la..................=(
    請問可唔可以係HK reserve?? (我問過學聯.. 佢話冇位)
    又可唔可以叫人幫我地係歐洲reserve??
    pls help~~~~
    回頂端
    EL
    XXX.XXX.127.5

發表發表於: Mon Jul 24, 2006 1:14 am

你試下上依個chat room, search, 如果還是不明白的, 可向那兒的大大(意思是前輩 or 大家) 問清楚, 他們對歐洲都好熟, 相信可以給你意見呢!

http://www.eurotravel.idv.tw/forum/index.php
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.253.60

發表發表於: Mon Jul 24, 2006 7:09 pm

SHIN:

我五月由歐洲honeymoon返來, 行程最尾三個國家同你一樣, 意大利, ,瑞士, 法國, 都係用歐洲火車證。歐洲火車證係要去到搭車的國家先可以book, 但九月份唔係旺季其實都唔係好full的, 你講個行程俾我聽下, 等我幫你諗下點樣book。

如果你由意大利入, 去到羅馬已經可以book幾日後北上florence同venice的車。even你打算搵夜車去瑞士, 最三四日book都會book到, 因為附加費太貴, 所以搭的人不太多。如果係瑞士搭TGV去法國, 你到瑞士的第一站(我估唔係LUZERN就係ZURICH), 你可以BOOK定由GENEVE或者BERN去PARIS的車, 我由GENEVE去PARIS搭車都發覺架車唔FULL, 所以早幾日BOOK好穩陣了。

你有問題可以再問的, ENJOY YOUR TRIP!
    回頂端
    SHIN
    XXX.XXX.221.32

發表發表於: Mon Jul 24, 2006 9:52 pm

Sun(2),

多謝你呀^_^ 聽你講完後, 我放心左好多....
    我又想問, 如果我去到歐洲先book ,咁reserve fee 會係幾多錢呢??
    我諗我會book 5程:
    (1) 羅馬 -- > 佛羅倫斯
    (2) 佛羅倫斯 --> 威尼斯
    (3) 威尼斯 --> 米蘭
    (4) 米蘭 --> 煙特勒根 (interlaken)
    (5) 伯恩 (Bern) --> 巴黎

我係唔係可以係Rome book 晒 5程?
    1st class reserve要幾多錢呢??
    (1) - (4) 我想搭 ES
    (5) 我會搭TGV

Thanks!
    回頂端
    SHIN

發表發表於: Mon Jul 24, 2006 9:53 pm

EL 寫到:
    你試下上依個chat room, search, 如果還是不明白的, 可向那兒的大大(意思是前輩 or 大家) 問清楚, 他們對歐洲都好熟, 相信可以給你意見呢!

http://www.eurotravel.idv.tw/forum/index.php

Thanks EL, very informative web site ar ^_^
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.253.60

發表發表於: Mon Jul 24, 2006 10:52 pm

SHIN 寫到:
    Sun(2),

多謝你呀^_^ 聽你講完後, 我放心左好多....
    我又想問, 如果我去到歐洲先book ,咁reserve fee 會係幾多錢呢??
    我諗我會book 5程:
    (4) 米蘭 --> 煙特勒根 (interlaken)

我係唔係可以係Rome book 晒 5程?
    1st class reserve要幾多錢呢??
    (1) - (4) 我想搭 ES
    (5) 我會搭TGV

Thanks!

reservation fee 係一程5 euro, 有啲特別車係要加錢的。
    suggest你搭朝早的EC列車去, 時間係07:42-09:45
    呢班車係特快車但又唔係EUROSTAR, 只要5 EURO訂位費, 抵搭。
    如果搭普通列車要好耐, 可能要轉車, 時間有限BUDGET許可的話可以考慮加錢搭EUROSTAR ITALY, 每人補15EURO, 當然大把時間就可以揀普通車啦。
    呢個比較近, 揀個啱時間的車可以了, 除非好趕, 如果唔係唔值得搭ES, BOOK INTERCITY的車都係5EURO。
    4) 米蘭 --> 煙特勒根 (interlaken)
    我唔知你個PLAN係點, 你係唔係去到INTERLAKEN之後用佢做基地去其他方玩呀? 因為我覺得MILAN去LUZERN係好啲, 因為LUZERN只係玩半日就夠, 你一早搭車去LUZERN, 玩半日跟住即日可以去INTERLAKEN, 可以慳時間同埋慳返一日火車證。呢一程你可以揀IC(INTERCITY)列車, 一定要訂位, 都係5 EURO。

呢幾程車你可以去到ROMA火車站一次過訂哂佢。要留意意大利去瑞士的車係要喺INTERNATIONAL COUNTER訂, 要認清楚呀, 羅馬火車站超大, 搵唔到就問下人, 都幾HELPFUL的。

你一去到瑞士就可以訂了, TGV都係5EURO留位費。

你有其他的行程等等問題都可以討論下。你可以PM你的MSN或ICQ俾我, 咁樣傾會方便啲。

SEE YOU
    回頂端
    SHIN

發表發表於: Tue Jul 25, 2006 11:14 pm

Sun,

多謝你呀!!你俾左好多有用既資料我呀,
    因為我今年係自己第一次plan行程, 所以好緊張呀....

我既行程如下:
    Day 1: 羅馬 (Arrive @8:50am)
    Day 2: 羅馬
    Day 3: 羅馬 -- > 佛羅倫斯
    Day 4: 佛羅倫斯 <==> Pisa (Day trip)
    Day 5: 佛羅倫斯 --> 威尼斯
    Day 6: 威尼斯 --> 米蘭
    Day 7: 米蘭 --> 煙特勒根 (瑞士)
    Day 8: 煙特勒根 <==> 琉森(Day trip)
    Day 9: 煙特勒根 --> 伯恩
    Day 10: 伯恩 --> 巴黎
    Day 11: 巴黎
    Day 12: 巴黎
    Day 13: 巴黎 --> 香港

睇完你呀意見, 我可能去左琉森先去interlaken,
    其實我買左8日pass, 所以一定用唔晒.

我主要都係諗住搭EuroStar , IC & TGV, 因為用少0的時間...
    我想問係唔係reserve ES 係要15 Euro?
    我覺得ES 好貴呀, 如果時間唔係差好遠, 可能我會choose其他...

我想問TGV係唔係一定要到swiss先可以reserve??
    係rome 可唔可以??
    因為我怕冇位呀!!

仲有呀, 你覺得我個schedule點??
    有冇意見可以俾我? thanks ^_^
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.231.246

發表發表於: Wed Jul 26, 2006 11:54 am

SHIN :

其實歐洲都好適合自由行, 只要做好準備功夫就可以了, 唔駛緊張的。
    對於你都行程, 我有以下的建議:

Day 1: 羅馬 (Arrive @8:50am)

第一日主要行羅馬的市內景點, 如鬥獸場, 許願池, 西班牙廣場等等, 不過都要行幾多路, 要有心理準備。

Day 2: 羅馬

去梵諦岡, 可能的話早少少去, 你去到可以睇下博物館多唔多人, 如果唔多人就排隊入去, 如果多人可以考慮先去聖彼得教堂同埋廣場, 去完先入博物館。我當日一早去到要排個半鐘先入到去博物館, 但行完兩個幾鐘出返嚟發覺唔駛排隊, 所以我有呢個建議。我覺得梵諦岡博物館仲正過羅浮宮, 一定要睇呀。

去完梵諦岡之後仲有力行可以去埋第一日冇去的景點, 頭兩日應該可以cover到羅馬的主要景點, 因為你會去florence同埋milan, 所以羅馬都唔駛shopping lu。

Day 3: 羅馬 -- > 佛羅倫斯

suggest你搭早車, 去到florence先去酒店放行李跟住去玉翡翠博物館。講明先呢個博物館我冇時間去, 但你stay得兩日florence就應該打算去啦。因為都幾多人, 所以早少少去排隊啦。florence市內其實好細, 景點好集中, 有時間可以去行下皮革市場(似香港女人街), 諗住買GUCCI就可以考慮在florence買, 因為間舖大, 遊人少, 服務好。不過你去milan的話就去到先買啦。

Day 4: 佛羅倫斯 <==> Pisa (Day trip)

我個人覺得pisa唔係好特別, 你去到pisa火車站行廿分鐘左右就到鈄塔, 行完影下相就走, 大概用半日就夠了, 仲有半日你可以返到去florence上米高安哲奴廣場睇下日落, 食晚飯。

Day 5: 佛羅倫斯 --> 威尼斯

suggest你早啲出發, 我自己就好鍾意威尼斯, 同埋好多特色嘢買, 所以預多啲時間。有時間就去埋murano 島, 啲玻璃好靚!

Day 6: 威尼斯 --> 米蘭

米蘭我冇去, no comment。

Day 7: 米蘭 --> 煙特勒根 (瑞士)

可以改做milan--> luzern --> interlaken
    搭早車中午過後去到luzern, 玩半日行主要景點, 搭車去到interlaken係黃昏。

講住咁多先..........下次再講..........
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.231.246

發表發表於: Wed Jul 26, 2006 12:22 pm

我唔知你打算邊日上少女峰, 如果天氣好就呢日上。highly recomment你上到山之後回程時由轉車站hiking落wengen, 路易行, 風景超靚! 一路行一路影相休息, 兩個半鐘一定行完, 行到去wengen可以搭火車返interlaken。如果天氣勁差, 將呢日同下一日的行程調轉。

我冇去bern, 但知道bern好細, 可能一陣已經行完, 所以呢日你可以考慮用半日去lauterbrunne, 睇下瀑布, 或者留鑀nterlaken遊下湖都可以, 歐洲火車證搭船係免費的。

去到巴黎的行程你可以自己plan了。

ES 意大利車係每人每程 15 EURO, 我見你個時間表都好鬆下, 唔駛用呢蠵, 搭EC同IC車就可以, 而家上網CHECK TIMETABLE都好方便, 你就住屭悖Z次簌LAN玩行程。

唔知我答唔答到你, 不過蠫ORUM好多DETAIL都講唔到你聽, 或者你唔介意, 我可以打電話/MSN你講, 會清楚好多。

你有乜炡ㄔi以問的, 包括買, 飲食, 景點, 太多洇痝ㄜ曭壅隡琝A, 你問我我知幾多講幾多啦, OK?
    回頂端
    victoria
    XXX.XXX.203.69

發表發表於: Wed Jul 26, 2006 1:13 pm

Hi all,

我想問下係咪用火車証會好D呢?

我想去London,Italy,France,咁我用火車証好D定係坐domestic flight好D呢?

Thank you!!
    回頂端