發表主題 回覆文章
留言板管理員
XXX.XXX.191.196

發表發表於: Thu Jul 20, 2006 6:09 pm

廣告贊助 [隱藏]
【本週話題】

如果:

- 妳已經32歲,到了適婚年齡,恨嫁心切
- 妳的男朋友比妳小4年,終日只管吃喝玩樂,從來沒有結婚的打算
- 他除了喜歡跟朋友約會多於妳之外,在其他方面他亦很疼錫妳

妳會怎樣向男友提出結婚的要求?你們之間怎樣取得妥協?

歡迎踴躍表達意見!

留言板管理員 在 Tue Oct 31, 2006 10:59 am 作了第 1 次修改
回頂端
~Dream~
XXX.XXX.174.151

發表發表於: Thu Jul 20, 2006 9:18 pm

我32歲,男友細我4年都28歲啦....都係時候差唔多要成家立室lor....我會同佢傾下lor...大家傾下到底大家既將來係點...同佢講清楚自己點諗....其實女人唔介意等呀..只係怕等到最後等到自己老到無人要咋...男人40都重可以追個20歲...但女人過左30歲就已經好難有人要...問清楚佢...如果佢唔係真心愛我,不如放我走,等我搵個比到幸福我既人...唔好晒我時間....如果真係愛我,就比d誠意令我覺得我地係有將來呀..唔該...重有同佢講返...唔係咁鐘意佢重友多d...朋友係緊要,但女朋友都應該陪多d呀..或者下次同朋友有聚會可以帶埋我去o架ma... Smile
回頂端
JJchung
XXX.XXX.134.91

發表發表於: Fri Jul 21, 2006 11:42 am

如果我32歲,男友細我4年.... 咁我年紀都唔細lu.... 亦都可能等依個人好耐la..... 係時候講下將來的事
首先
1) 我會同bf 係時候踏入人生另一個階段..... 佢亦都係我想同佢共渡一生的人
2) 希望佢明白... 女人無幾多個10 年.......就算依家未諗過結婚.... 亦應該俾出一個時限俾我...... 俾我知要等幾耐....等唔係一個問題....... 問題係要等得有價值... 唔可以等完一段時間..... 得番個吉!!!
3) 我唔會迫佢.... 只係暗示俾佢知.... 我想結婚.... 想同佢一齊生活..... 因為迫一個人結婚係無用ga...... 要係佢真心真意至得.....
4) 如果bf 無法俾一個期限俾我....... 咁我會同佢講會考慮離開佢.... 雖然係痛苦. 但係為自己著想.... 無法la... 無可能無了期咁等.... 如果佢聽完... 都無乜反應.... 咁依個bf 都未必係一個好丈夫...... 因為佢無顧慮到我
回頂端
靚靚黃太Joanne
XXX.XXX.249.137

發表發表於: Fri Jul 21, 2006 2:42 pm

留言板管理員 寫到:
【本週話題】

如果:

[color=black]- 妳已經32歲,到了適婚年齡,恨嫁心切
<-- 我都係同男友傾.如果係冇心.唔好浪費大家時間.我都會決絕咁離開佢.
- 妳的男朋友比妳小4年,終日只管吃喝玩樂,從來沒有結婚的打算 <--- 我會放手.再搵第2個男友.幸福始終都係要自己爭取.
- 他除了喜歡跟朋友約會多於妳之外,在其他方面他亦很疼錫妳 <--- 有D女仔唔係要乜嘢物質嘢.只係要個男友多D時間陪自己啫.都唔難吖..我會直接同佢講自己覺得您太多時間應酬您嘅朋友而忽略咗我.我希望男方改善.有改善緊係好啦.如果冇嘅話可能要再想想了.

妳會怎樣向男友提出結婚的要求?你們之間怎樣取得妥協? <-- 如果係我.我會直接講我想結婚.如果佢唔肯嘅話...都係離開為最好方法.

歡迎踴躍表達意見![/color]
回頂端
Kate
XXX.XXX.239.70

發表發表於: Fri Jul 21, 2006 6:31 pm

我覺得結婚無得迫,一定要雙方ready for it才是結婚的時候。

其實最先都係同男友傾,同佢講大家年紀唔細,希望可以掀起人生另一頁。咁如果佢仲未玩夠,會睇情況:如果我想有BB,我唔會等佢定性,因為時間無多,為我的下一代我唔會再等;但如果大家都同意唔生BB,咁就要睇我幾愛佢,對佢有幾多能耐啦!如果我真的好愛佢,非君不嫁那種,咁就惟有等啦,可以點?
回頂端
weiwei
XXX.XXX.90.7

發表發表於: Fri Jul 21, 2006 8:31 pm

<----作為我男友,斷估無理由我恨嫁,我完全無係佢面前表示過想結婚掛??佢會咁都唔知???咁2個人溝通好有問題喎!!!!!

- 妳的男朋友比妳小4年,終日只管吃喝玩樂,從來沒有結婚的打算

<----年紀小不是問題。不夠成熟問題就好大。無結婚打算,又只喜歡吃喝玩樂,咁同佢結婚佢會改變嗎??佢肯定真係想負起建立家庭的責任嗎???如果唔得,咁講結婚亦無謂。

<----喜歡跟朋友約會無問題喎!!!其他方面疼錫,包括願意一起建立家庭、一起生活、甘苦與共嗎??若否,則這個疼惜亦有限度喎......

妳會怎樣向男友提出結婚的要求?你們之間怎樣取得妥協?
<------我會睇清楚上面的問題先要求結婚。如果對方不肯結婚,不用妥協了。分手就是最大的妥協。

32歲,不代表沒有機會認識一個更好的男子。
好的定義,不是搵好多錢、好靚仔,而是願意對感情認真負責、共苦與甘的男人。
回頂端
小兔
XXX.XXX.36.56

發表發表於: Fri Jul 21, 2006 9:13 pm

因為到左適婚年齡而去將價就貨不如唔好結﹗

既然男友冇結婚打算﹐結左都會唔開心。o甘結黎做咩﹖

得個錫字唔夠o架﹐兩個人對於呢段關o既期望跟本唔一樣﹐唔會有好結果。

最後總結﹕結左遲早都會離婚﹐不如唔好結。如果想改變他人思想﹐不如試下改唔改變到自己先啦﹗

My $0.02 Smile
回頂端
waleinna
XXX.XXX.59.78

發表發表於: Fri Jul 21, 2006 10:52 pm

留言板管理員 寫到:
【本週話題】

如果:

妳會怎樣向男友提出結婚的要求?
[color=red]提出要求之前,我會了解一下佢對結論睇法,一個人覺得需唔需要結婚,好多時都係因為佢自己對呢樣嘢有特別看法。當然,有時佢未必可以好清楚講,但從佢嘅態度、語氣,都可以知道佢嘅睇法。
如果,知道佢都唔相,咁就不如唔好講,等佢有心想結婚先講。

你們之間怎樣取得妥協?
妥協?同朋友約會,咪問下佢會唔會帶埋自己去,認識一下佢嘅朋友,有可以陪下佢。如果,佢唔肯,咪自己搵朋友去玩,等佢知道我都有自己世界,同時又share一下自己嘅興趣俾佢知,等佢都可以了解自己。又可以搵一啲大家都鍾意嘅興趣,多啲時間一齊囉。

歡迎踴躍表達意見![/color]
回頂端
ARCheng!!
XXX.XXX.166.146

發表發表於: Sat Jul 22, 2006 3:29 am

Idea 對一個重視朋友o既人,緊係出<朋友牌>!!"請"朋友感染佢!!
首先要努力介紹多d”自己friends”俾佢識。(注意!! 成班friends裡面, 過半係"好恩愛或就o黎拉埋天窗,有小朋友家庭都好~)
然後大顆兒一齊吃喝玩樂!!! 經常約會!! e.g.旅行,船河...總知節目多多~ o岩晒佢!!!!!Cool同時間可見多佢好多面!! 不過,目的其實係:令大家火速熟落!!!
Arrow 好快大家玩熟晒喇! 當中有d朋友又好事近wor~ 言談間一定唔會離開人生大事話題!! (就係咁,一邊吃喝玩樂;一邊潛移默化地感染佢!!)
到朋友結婚,要請埋佢做兄弟!! 叫埋佢一齊統籌婚禮,一齊玩姊妹,玩新娘!!Smile
從中令佢開始"被迫"或"無端端"要...接觸、思想、策劃人生大事。亦都"借"朋友o既"甜蜜"及"說話"感動佢考慮結婚!Rolling Eyes
另外自己亦搵一個合適機會,表示自己對未來家庭的很有憧憬。若喜歡小朋友,更要提出:不如早d結婚,早d先返個o黎陪你玩!Wink
回頂端
bose
XXX.XXX.22.98

發表發表於: Sat Jul 22, 2006 10:10 am

為何想要結婚? 在恨嫁前是否應好好地想想這問題呢?
如果你是希望找到一個所愛的人作你的伴兒,能跟你共渡此生的話,你會選擇怎樣的對象?

他會不會是一位成熟而懂得處理家庭中各項事務的人? 他會否樂於跟你作伴,以求照顧到你的感情需要呢? 你們兩個有共同的生活圈子,朋友及活動嗎? 他是否一個勇於承擔,願意負起婚姻責任的人?

如果以上問題答案都是"否"的話,我覺得已是選錯對象了. 一個恨結婚,但另一個就唔想,大家都冇共同方向和目標. 還有他不想結婚是為了甚麼原因呢? 愛玩? 即是不願負起婚姻責任,你要嫁給一個沒有責任感的人嗎?

若果你真的想結婚,早在拍拖以前就要認真地選擇對象,免得浪費青春,換來的卻不是自己想要的結果!
回頂端