發表主題 回覆文章
newnew
XXX.XXX.82.128

發表發表於: Thu Mar 10, 2011 1:33 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    我見由praha 坐巴士去總站gevena 可以中途經 munchen 落: e28-35, 4/5 23:55 - 5/5 5:30, 這程要book 定嗎?

不過如果由munchen 去zurich 無巴士, 只找到火車, 可去winterthur
    6/5 07:13 -11:17 e28-35 , 慕尼黑只留一天, 而winterthur 落車可以先去萊茵河, 同日夜晚再去zurich, 這樣ok ma?

munchen 去zurich 程火車我係winterthur 落, 但行李可像你說般寄去zurich 嗎? 如ok, 我就可即日係winterthur走, 係zurich 度過夜~

不過我想去完萊茵河 book bus from st gallen (無winterthru 選) to zurich, 又無咁嘅choice, 定應該搭番火車: 17.25 - 17.51

München 有好多個選, 我選了 München Hbf 對嗎?

另外上少女嶙有好多種火/ 纜車, 攪到頭都大埋, 邊隻至啱?:

http://www.jungfrau.ch/en/sommer/tourism/travel-information/operating...

我day 6去grindelwald 係咪可以用一日定好快行晒, 同少女峍順路應group 埋同一日?

太多問題, 唔好意思, thank~ Embarassed
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.146.81

發表發表於: Thu Mar 10, 2011 6:47 pm

newnew 寫到:
    我見由praha 坐巴士去總站gevena 可以中途經 munchen 落: e28-35, 4/5 23:55 - 5/5 5:30, 這程要book 定嗎?
    student agency的巴士你入去人online booking度可check佢full未, 咁梗係提早book好啲喇。你book咗credit card俾錢跟住到時print返張票出嚟上車就可以了。

不過如果由munchen 去zurich 無巴士, 只找到火車, 可去winterthur
    6/5 07:13 -11:17 e28-35 , 慕尼黑只留一天, 而winterthur 落車可以先去萊茵河, 同日夜晚再去zurich, 這樣ok ma?
    如果munchen係你去zurich的中途站, 理論上可以買呢段由munchen去zurich的巴士喎, 你試下入online booking度睇下俾唔俾你book。寄行李只限瑞士境內, 你呢個情況要攞埋行李, 但瑞士火車站多數有store 行李的服務。

munchen 去zurich 程火車我係winterthur 落, 但行李可像你說般寄去zurich 嗎? 如ok, 我就可即日係winterthur走, 係zurich 度過夜~

不過我想去完萊茵河 book bus from st gallen (無winterthru 選) to zurich, 又無咁嘅choice, 定應該搭番火車: 17.25 - 17.51

搭返火車隱陣啲, 我喺瑞士冇搭過巴士。

München 有好多個選, 我選了 München Hbf 對嗎?
    yes

另外上少女嶙有好多種火/ 纜車, 攪到頭都大埋, 邊隻至啱?:

http://www.jungfrau.ch/en/sommer/tourism/travel-information/operating...

少女峰上山其實得一種車, 只不過頭段係搭火車, 去到轉車站係要轉纜車, 好似我哋上山頂嗰種, 得一條路上, 你在山腳買咗車票就可以搭哂。放心

我day 6去grindelwald 係咪可以用一日定好快行晒, 同少女峍順路應group 埋同一日?
    grindelwald我冇去, 但如果你上少女峰嗰日打算由轉車站Kl. Scheidegg行山徑去wengen (強烈推薦), 咁要用足你一日, grindelwald要搭另一日去。

太多問題, 唔好意思, thank~ Embarassed
    回頂端
    newnew
    XXX.XXX.108.80

發表發表於: Thu Mar 10, 2011 9:56 pm

唔該晒呀, 等我再plan吓先~
    回頂端
    newnew
    XXX.XXX.108.80

發表發表於: Thu Mar 10, 2011 11:19 pm

呀, 我仲想自遊行時搵日係prague, munich 或 swiss 搵人幫我地週圍影相, 有無知道有 平的 freelance 或 學生介紹?
    回頂端
    newnew
    XXX.XXX.82.2

發表發表於: Fri Mar 11, 2011 5:19 pm

另其實係prague 點樣去団王湖(係咪即係 kehlsteinhaus?) 最好?
    因為如果搭巴士, 最早要等到4/5 晚23:55, 去到已經係 5/5 5:30, 跟住6/5 一早走, 好似唔夠玩団王湖附近. 如要坐巴士, 只有2個方法:
    1/ 一係縮減瑞士邊度行程 (機票已confirm 15/5 18:45 由 gevena 走)?
    2/ 3/5 早d離団, 坐7:30車 > 13:10

如果坐火車,我試過sbb綱book火車, 如3/5 就17:10 > 23:05, 如4/5 就 09:10-15:03, 不過整極都睇唔到價錢?

大家有咩意見?
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.231.224

發表發表於: Sun Mar 13, 2011 9:43 am

newnew 寫到:
    另其實係prague 點樣去団王湖(係咪即係 kehlsteinhaus?) 最好?
    因為如果搭巴士, 最早要等到4/5 晚23:55, 去到已經係 5/5 5:30, 跟住6/5 一早走, 好似唔夠玩団王湖附近. 如要坐巴士, 只有2個方法:
    1/ 一係縮減瑞士邊度行程 (機票已confirm 15/5 18:45 由 gevena 走)?

如果坐火車,我試過sbb綱book火車, 如3/5 就17:10 > 23:05, 如4/5 就 09:10-15:03, 不過整極都睇唔到價錢?

大家有咩意見?

國王湖 Königssee 離布拉格好遠下, 基本上係唔順路。如果你真係去munich, 可以考慮在munich搭巴士去會就腳少少。巴士係搭呢架
    http://www.rvo-bus.de
    網站係德文, 試下用GOOGLE TRANSLATOR去CHECK CHECK
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.231.224

發表發表於: Sun Mar 13, 2011 10:02 am

newnew 寫到:

大家有咩意見?

15/5 先走唔駛3/5就即走吧? 如果你跟東歐八天團, 布拉格反而suggest你自己多留一日, 因為喺歐洲城市中佢最具中世紀風情, 同其他地方唔同, 值多留一日。

sbb度係check到價錢喎, 你先揀班次, 跟住有fare, check過由munich去zurich要100chf, 超貴, 考慮搭巴士喇。如何真係想搭火車, 買pass可能有著數。
    回頂端
    newnew
    XXX.XXX.217.227

發表發表於: Mon Mar 14, 2011 12:37 am

SBB from Munchen to Winterthur check 了如不可退票那種是CHF 82/ 2 persons, 其中有一個half fare price沒有選, 值得買嗎?
    我太心多啦, 都係想係德國留多2日, 我嘅行程係咪應該 skip 咗Zermatt? 德國就munchen同団王湖各留2天? 修改後如下,請再給點意見:

3/5 Prague
    4/5 23:55 由Prague 坐巴士 (http://jizdenky.studentagency.cz/Booking/from/PRAHA/to/GENEVE/tarif/REGULAR/departure/20110504)往gevena, 中途經 munchen 站下車: e28-35,
    5/5 5:30 到達Munchen再去 Berchtesgaden(國王湖) (未定交通工具)
    6/5 Berchtesgaden(國王湖)
    7/5 (Day 1) Berchtesgaden > Munchen
    8May (Sun) Munchen
    9May (Mon) Munchen 7:13 > 11:17 (by sbb CHF 82/ 2 persons) Winterthur> Rhine Falls萊茵河瀑布 (pg 5Cool ( fr Schaffhausen station 沙fu 豪森站 ) --> Zurich --> Luzern 拜茵湖/ 土恩湖 (P73) (1 hours by train )
    10May (Tue) Day 2 Luzern
    11May (Wed) Day 3 Luzern .> (night to) Lauterbrunner
    12May (Thr) Day 4 Lauterbrunner ---- > Jungfraujoch少女峰(hk$1830/2 hours) Wengen -- > Lauterbrunner
    13May (Fri ) Day 5 Lauterbrunner -----> (遊湖 + 市內觀光) (by Golden Express) - 格林德瓦 Grindelwald ---- > Lauterbrunner
    14May (Sat) Day 6 Lauterbrunner -----> Interlaken 轉車 ----> Montreux蒙投 (先到Brig轉車?) Chateau de Chillon (1號巴士) -洛桑Lausanne
    Montreux (即日來回維威 Vevey & 卻克斯布里斯 Chexbres)
    15May (Sun) Day 7 Lausanne - Geneve - HK
    萬分感激:
    回頂端
    Sun(2)
    XXX.XXX.146.81

發表發表於: Tue Mar 15, 2011 12:00 am

近日比較忙, 你的行程要多花幾日去研究
    但見到一個文章對你有用

http://www.travellife.org/forum/viewthread.php?tid=45659

有教瑞士點搭火車抵
    回頂端
    newnew
    XXX.XXX.217.161

發表發表於: Tue Mar 15, 2011 12:30 am

Thanks, 那我再研究吓先, 首要睇吓租車可否德國借, 瑞士還~
    回頂端