發表主題 回覆文章
春天
XXX.XXX.229.80

發表發表於: Tue Mar 28, 2006 3:50 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    小矮人:

metro即是我們的mtr. 好方便, 你自己只要知道目的地在那兒,就可以不用問人, 若搭巴士好煩,成日要問人,無得選擇才搭巴士的.

我有買LV, 在法國會平過意大利少少, 若3000多元會差100多元, 若7000多元會差300多元
    回頂端
    小矮人
    XXX.XXX.59.204

發表發表於: Tue Mar 28, 2006 4:04 pm

春天 寫到:
    小矮人:

metro即是我們的mtr. 好方便, 你自己只要知道目的地在那兒,就可以不用問人, 若搭巴士好煩,成日要問人,無得選擇才搭巴士的.

我有買LV, 在法國會平過意大利少少, 若3000多元會差100多元, 若7000多元會差300多元

你是否說, 如lv 在香港是賣 hkd3000, 咁在法國買, 對回港幣便是 2900 呢 ?
    回頂端
    EL
    XXX.XXX.227.12

發表發表於: Tue Mar 28, 2006 4:17 pm

小矮人 寫到:
    春天 寫到:
    小矮人:

你是否說, 如lv 在香港是賣 hkd3000, 咁在法國買, 對回港幣便是 2900 呢 ?

我諗春天的意思係如果係意大利賣$3100,法國則賣$3000,意賣$7300,法國賣$7000,right?

相比HK,個差價都好少姐...好只係去意大利,所以唯有洗多幾百元啦...
    回頂端
    EL
    XXX.XXX.227.12

發表發表於: Tue Mar 28, 2006 4:28 pm

春天 寫到:
    小矮人:

仍然有些字看不到, 我估你問我住在那兒是嗎?
    我買了歐洲火車票, 有10天左右搭夜車去另一個國家,這樣便可以節省時間,另外,10多天住酒店及去希臘時要坐夜船去的.

其實用英文可以了,因為我們也只懂英文,你們去到一個地方,最好第一時間取那地方的map及metro的map, 這樣問當地的人也方便, 我發現搭metro去景點又方便又快捷.

春天,
    很羨慕你能有1個月假期去呀...我去17日都已經俾人「炸形」喇...
    (唔係我honey,不過佢都冇咁多假囉!全年得22日結婚多5日,但結婚已經放左3日喇!)

聽你這麼說,當時天氣真的很差呀...瑞士雪山又有意外(雪崩),瑞士及慕尼黑機場仲closed左tim呀! 你有冇遇到大風雪呢?

我都好怕凍ga,已經買左旅行電水壺,保溫水壺,因為佢地的酒店冇熱開水供應架,B&B會好d既...

你去的時候有平機票&平酒店嘛,我book機票時剛剛杜拜轉機航班停止優惠,如果唔係我都可以去杜拜走番轉喇...

有冇相睇呀?
    回頂端
    春天
    XXX.XXX.229.80

發表發表於: Tue Mar 28, 2006 6:12 pm

EL:

你說得對,不計退稅,差價是太約這麼多, 另外我聽朋友說GUCCI的東西貴了很多,舊年賣2000多港元的袋,今年都加價要賣3000多元了.

我去時其實天氣不是差得太厲害,只是落雪,我怕凍,所以便覺辛苦.
    那裡真的沒有熱水供應, 試過去麥當奴取杯熱水沒有,如要,俾1.5 EURO才得 (成港幣14元), ,所以我們也帶了電水壺去, 當然帶埋杯麵, 當你吃得多當地食物, 簡直覺得杯麵美味無窮.

我們加了300元可以停留杜拜, 其實杜拜幾好玩, 但只得兩天, 東西好平, 又可以去沙漠玩

其實相片真的好似看書一樣, 明信片仲靚好多添, 你去完就知啦, 所以不SEND了.
    反而舊年去日本自由行好玩好多,食物又適合亞洲人,又安全,有機會一定要試試,北海道又靚又好玩.

還有特別注意, 搭地鐵或人多時小心小偷, 我朋友的腰包在法國及意大利也被人拉開,好彩發現得早,他們落不到手.
    回頂端
    小矮人
    XXX.XXX.59.204

發表發表於: Mon Apr 03, 2006 10:29 am

昨日和老公去了旅行社, 原來團十多天都有一些是去歐洲三至四個國家的, 故現在都是比較下先再作決定。
    回頂端
    lmh
    XXX.XXX.137.223

發表發表於: Sat Apr 08, 2006 7:57 pm

我用咗14日去瑞士,zurich>Schaffhausen >Lucern >
    Mt. Rigi> Grindelwald>Mt. Jungfraujoch>Grindelwald>
    Lauterbrunnen >Zurich
    有住hotel及hostel
    食方面我哋都舍得,因為西歺食多,仲去過中國館食,ok架,返到hk,計過費用吾係用好多,同參團差吾多
    意大利治安不嬲都吾好,好多本旅遊書都講小心啲,黑手黨麻
    法國暴動,近排政局唔穩定,不過去边到,到係小心啲安全意識高
    仲有如果去swiss,識講几句德文仲好,因為佢哋主要法文,德文(尢其多),eg 早晨,謝謝etc,我用德文講thankyou,啲公公婆婆好騖喜,尤其我个樣好東方好細个,佢哋仲意為我讀緊書 Laughing 唉!我就快30歲啦
    回頂端
    小矮人
    XXX.XXX.135.23

發表發表於: Sun Apr 09, 2006 5:01 pm

lmh 寫到:
    我用咗14日去瑞士,zurich>Schaffhausen >Lucern >
    Mt. Rigi> Grindelwald>Mt. Jungfraujoch>Grindelwald>
    Lauterbrunnen >Zurich
    有住hotel及hostel
    食方面我哋都舍得,因為西歺食多,仲去過中國館食,ok架,返到hk,計過費用吾係用好多,同參團差吾多
    意大利治安不嬲都吾好,好多本旅遊書都講小心啲,黑手黨麻
    法國暴動,近排政局唔穩定,不過去边到,到係小心啲安全意識高
    仲有如果去swiss,識講几句德文仲好,因為佢哋主要法文,德文(尢其多),eg 早晨,謝謝etc,我用德文講thankyou,啲公公婆婆好騖喜,尤其我个樣好東方好細个,佢哋仲意為我讀緊書 Laughing 唉!我就快30歲啦

請問你可否將你的schedule 告訴我呢 ? 及到底用了多少錢呢 ?
    回頂端
    lmh
    XXX.XXX.167.27

發表發表於: Mon Apr 10, 2006 6:31 pm

小矮人

schedule無問題,不要介意略簡單!!
    有問題再問我啦
    回頂端
    lmh
    XXX.XXX.167.27

發表發表於: Mon Apr 10, 2006 7:01 pm

我聽晚pm比你
    (processing)
    回頂端