發表主題 回覆文章
留言板管理員
XXX.XXX.191.196

發表發表於: Mon Dec 19, 2005 11:40 am

廣告贊助 [隱藏]
很多謝Wai Wai的分享,多個網友也試過用這個方法成功取得前列的籌號,大家也一起試試吧。預約取籌不求人,自己當個professional!

Wai Wai 寫到:
各位兄弟姊妹, 以下係我與其他網友既上網拎籌心得, 或者睇完, 自己已經係 professional, 就唔駛使多筆錢呢~~

要更新自己電腦的時間與天文台一樣的方法,

1. 如用windows xp, 入以下website, 然後跟指示做:-

http://www.weather.gov.hk/nts/Xp-syncc.htm

2. 如不是windows xp, 入以下website, double click 電腦時間, 選取「網際網絡時間, 「立即更新」:-

http://www.weather.gov.hk/nts/ntimec.htm

做完最好double check 一次是否與天文台一樣, 記得refresh 版面, 再check 是否與電腦一樣.

7:59:5x 登入以下 lee 個website 既"預約遞交結婚通知書" icon

http://marriage.esdlife.com/chi/default.htm

至於7:59:5X, 那個X 即係幾多分呢, 每個網絡都唔同, 最好自己平日試下要幾耐至入到版面, 到時再推前 5-7 sec 就比較穩陣.

上網時只開"預約"那個網, 唔好開幾個網頁, 開得多, 部腦會好慢, 其實好多人都知 lee 點, 不過就可能一時之間唔醒起呀~~

網絡方面, PCCW 寬頻比較穩定, 比較容易入到版面, 如用有線寬頻, 千祈唔好用埋寬頻電話預約, 佢地係同一條寬頻線, 真係累鬥累咖. 用電話預約, 亦最好用固網, 又即係 PCCW 啦~~ 就算係寬頻上網, 都係用明線 MODEM 好過用無線 (紅外線)寬頻, 一陣受到干擾就前功盡棄.

之前點都要試下入唔入到版面先, 睇下會唔會有 FIREWALL 阻住, 有就拆左佢先, 練習方面, 唔好揀 08:00AM PEAK HOUR 試, 平時試已經可以, 最好唔好按"確定", 否則你要取消左至可以拎真正既籌, 有人緊張得滯忘記左 PASSWORD, 取消唔到, 嚇到鼻哥都無肉呀~~

你到填資料那一版, I.D.CARD 前面那一個圈唔駛點, 大細階都受, 盡量用 TAB 唔好用 MOUSE, 會快D, 仲有, PASSWORD 最好預先 COPY, 到要填 PASSWORD 時就 "CTRL V" (無得用右 RIGHT CLICK), 會快好多.

到正式當日, 幾快都好, 按確認前都要 CHECK 清楚有無揀錯日子 & 地點, 反而 CONTACT NO. , 出生年月日都可以事後改, 唔駛咁緊張, CHECK 好就按"確認"就OKAY.

最後係, 無論搵幾多個朋友都好, 每個朋友的 password 都要唔同, 以防朋友A 幫你拎完籌, 朋友B 唔覺意用同一個password 幫你 cancel 左, 咁就喊都喊唔番~~

留言板管理員 在 Thu Oct 20, 2011 5:59 pm 作了第 1 次修改
回頂端
mrs.cheung
XXX.XXX.35.21

發表發表於: Thu Dec 22, 2005 10:56 pm

Hello
if i don't have printer, which mean I cannot print out the confirmation letter, then what should I do?
btw, is there any confirmation if i reg. by phone?

really need your advice!
Thanks a lot!
回頂端
Wai Wai
XXX.XXX.81.52

發表發表於: Fri Dec 23, 2005 8:43 am

mrs.cheung, 無論你用上網或電話預約, 事後都可以找朋友幫你印番張 CONFIRMATION 出來, 入去

http://marriage.esdlife.com/chi/default.htm

-->預約遞交結婚通知書--> 翻查預約, 就可以列印 CONFIRMATION.

唔印都得, 只要你寫低晒所有資料就可以, 但印左就穩陣D, 唔怕記錯登記日期/時間及地點嘛~~
Wink
回頂端
mrs.cheung
XXX.XXX.165.92

發表發表於: Fri Dec 23, 2005 4:25 pm

Dear 留言板管理員 wai wai,
Thanks for your info.
Best regards
Mrs. Cheung
回頂端
H & Y
XXX.XXX.8.112

發表發表於: Wed Dec 28, 2005 5:35 pm

DEAR WAI WAI,

請問PASSWORD是指LOG-IN時ENTRY的PASSWORD嗎? 要LOG-IN後才可以登記嗎?謝謝指教!
回頂端
Wai Wai
XXX.XXX.154.82

發表發表於: Wed Dec 28, 2005 9:47 pm

H & Y, 註冊預約唔一定要係 esd 會員, 所以預約的 password 是自設的, 只係方便你將來查詢預約之用, 與 epass 的 password 無關.
回頂端
H & Y

發表發表於: Thu Dec 29, 2005 9:21 am

Dear Wai Wai,

謝謝您的回覆, 另我想問, password自設, 係任意的嗎?沒有限digit&字母? 是何時設定? 點解有機會同人一樣?
Many thanks!
回頂端
Wai Wai
XXX.XXX.81.52

發表發表於: Thu Dec 29, 2005 2:23 pm

H & Y, password 是限制在 6 位數字的, 當你預約時, 有一個位置俾你打, 你可以到時至諗打乜野 數字, 咁當然時間上又會慢dd la~~ 不過你一定要記得此 password, 如果你忘記了, 而又想翻查/取消/更改預約, 就會好麻煩.

你唔駛怕password 同其他人一樣, 因為就算一樣, 只要對方唔知你倆的 i.d. card no., 都無辦法取消/更改你的預約.

點解以上要訣又話要唔同 password 呢, 意思係, 如果你搵幾位朋友幫你拎籌, 佢地要知道你倆的 i.d. card no. 才可以幫你 拎籌, 換言之, 佢地就可以用同一個 password+ 你倆的 i.d. card 資料來取消/更改你的預約.

所以, 要提一提你, 搵朋友幫唔係唔得, 不過最好搵d 熟手既朋友, 否則唔覺意俾佢地取消了你的預約, 咁就拎唔番個籌~~~

總括來說, password 只係用來翻查/取消/更改預約, 如果你預約後唔打算作任何變更, 就無需再用 password 了.
回頂端
H & Y

發表發表於: Thu Dec 29, 2005 2:56 pm

Wai Wai

Thanks!
回頂端
XXX.XXX.25.104

發表發表於: Wed Jan 04, 2006 12:15 pm

Wai Wai

咁個pw改唔改得架??
回頂端