發表主題 回覆文章
Rabbit
XXX.XXX.191.85

發表發表於: Sat Nov 10, 2007 11:01 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    lavender 寫到:
    我岩岩報左jetour個北歐4國10日團, 12月22日出發, 唔知有冇人同我一樣報左呢個團呢 Laughing

之前去睇左d禦寒裝備, 都要2千蚊一個人, 不過我會等埋開茶會, 聽下佢地點講先去買

頭先睇番前幾頁, 有sis講呢4個國家原本唔係統一用euro, 咁唱錢咪好麻煩 Rolling Eyes

係呀.如果你打算用credit card,當然冇問題啦.其實唔係度度都唔收euro,但的確有某d地方/景點係唔收euro的.另一方面,有d地方收,但佢地標價唔係euro,找錢亦唔會找euro.但如果你係跟團,問題唔大的,有導遊呀.或者,你開左茶會先吧.

而係香港exchange 當地既幣值亦好難搵.我去過屋企附近個幾間銀行都exchange唔到,連親戚幫我去埋中銀總行,都冇.結果我地係香港機場exchange左d.唔夠既就係當地既機場exchange.途中亦曾係一d店舖exchange過.
    回頂端
    lavender
    XXX.XXX.29.227

發表發表於: Mon Nov 12, 2007 10:17 am

Rabbit 寫到:
    我岩岩報左jetour個北歐4國10日團, 12月22日出發, 唔知有冇人同我一樣報左呢個團呢 Laughing

之前去睇左d禦寒裝備, 都要2千蚊一個人, 不過我會等埋開茶會, 聽下佢地點講先去買

頭先睇番前幾頁, 有sis講呢4個國家原本唔係統一用euro, 咁唱錢咪好麻煩 Rolling Eyes

係呀.如果你打算用credit card,當然冇問題啦.其實唔係度度都唔收euro,但的確有某d地方/景點係唔收euro的.另一方面,有d地方收,但佢地標價唔係euro,找錢亦唔會找euro.但如果你係跟團,問題唔大的,有導遊呀.或者,你開左茶會先吧.

而係香港exchange 當地既幣值亦好難搵.我去過屋企附近個幾間銀行都exchange唔到,連親戚幫我去埋中銀總行,都冇.結果我地係香港機場exchange左d.唔夠既就係當地既機場exchange.途中亦曾係一d店舖exchange過.

thnx for ur info Laughing

唱錢我都只係唱左8百幾蚊euro ja, 我都諗住到時去當地先唱, 如果euro用唔到, 咪當要黎投資, 橫掂而家euro係咁升
    Laughing 我27號就會開茶會啦, 好緊張呢 Laughing
    唔知當地有咩手信係必買既呢?
    我暫時只係知會去聖誕老人村到寄d x'mas card比d朋友ja Rolling Eyes
    回頂端
    wendy08
    XXX.XXX.33.229

發表發表於: Wed Feb 13, 2008 8:06 pm

I am thinking to go to Finland!
    Do Sisters have good sharing?
    回頂端
    lavender
    XXX.XXX.29.227

發表發表於: Thu Feb 14, 2008 9:15 am

wendy08 寫到:
    I am thinking to go to Finland!
    Do Sisters have good sharing?

芬蘭好玩呀, 4國入面佢最多野玩, 其他3國都係睇景ja, 一定要去Rovaniemi聖誕老人村啦~我地係由Helsinki搭左一晚火車去既~架火車有兩層, 有獨立廁所, 係一個幾特別既體驗, 老人村入面有得坐雪上電單車, 不過我果時d雪唔夠厚, 領隊建議我地唔好玩囉, 同聖誕老人影相就貴d囉, euro25一張a4size既相, $35就係一式5張postcard, $45係memorystick, 同埋一定要寄卡返香港, euro0.7, 我就買左一set聖誕老人&姆明郵票, 做手信都唔錯ga

聖誕老人村附近既kemi就有破冰船坐, 叫sampo ice breaker, 仲可以比你落去冰海到浸, 真係好好玩, 可以去下面website睇下 Razz http://www.sampotours.com/pages/kielet/chinese/68516ce2.php

仲有唔少得既husky同鹿拉車, 我坐過後者, 都幾得意ga Laughing
    回頂端
    tun tun
    XXX.XXX.65.195

發表發表於: Fri Mar 07, 2008 5:14 pm

lavender,恭喜晒呀~你地一定玩得好開心 Laughing
    我地07年已經諗住黎緊09年2月, honeymoon去芬蘭,(唔係四國,only芬蘭),因為知其他三國會較悶... (我未來6299搶左我地頭啖湯 Crying or Very sad 07 x'mas跟團四國遊左lu...行程同lavender差唔多^^)

因為honeymoon一生人一次,我地又想難忘d,所以只想去芬蘭,直入芬蘭北部...住佢地d冰雪村, 上年9月去過學聯同芬蘭旅遊局搞既講座,都幾pro,因為我地自由行...其實想就想可以跟到團,但...
    (1)跟團一定冇得住北面既冰雪村, 又一定無機會睇到極光 Crying or Very sad
    (2)到09年2月應該無團開,因過了x'mas;又過埋年初一(09年1月就過年喇 Crying or Very sad )

其實芬蘭旅遊局個website真係幾得 Wink 有興趣可以去睇下~
    http://www.visitfinland.com.hk/home/

我地暫定行程概括下面:
    9 Feb(Mon):乘早機往Helsinki,芬蘭時間同日下午到達;當天遊Helsinki。當晚住Helsinki(普通酒店)
    10 Feb(Tue):上午遊Helsinki;午後坐內陸機(1 hr 40mins)往Ivalo (機場轉巴士到Saariselka 的Kakslauttanen-IglooVillage);晚上等北極光。當晚住冰雪村(玻璃屋or雪洞or小木屋)
    11 Feb(Wed):早上芬蘭浴;午後乘冰上電單車(或乘雪狗車);晚上野外營火會,再等北極光。當晚住冰雪村(玻璃屋or雪洞or小木屋)
    12 Feb(Thu):早上芬蘭浴;午後乘巴士往Kemi,參觀冰雪堡壘。當晚住kemi(冰雪堡壘or普通酒店)
    13 Feb(Fri):中午登上破冰船(1200-1600)。當晚住kemi(普通酒店)
    14 Feb(Sat):早上往冰上釣魚;下午乘巴士往Rovaniemi。當晚住Rovaniemi(普通酒店or聖誕老人村)
    15 Feb(Sun):早上往聖誕老人村, 午後往馴鹿場。晚上乘12hrs夜火車回Helsinki。
    16 Feb(Mon):上午遊Helsinki ;下午機回香港
    17 Feb(Tue):到達香港

其實2月係個邊最凍既時間,都有d驚,不過kemi果冰雪堡壘就係呢段時間(1-3月)先開,同埋我地上到咁北,都係想睇到極光ge....
    回頂端
    lavender
    XXX.XXX.175.95

發表發表於: Fri Apr 18, 2008 10:06 pm

tuntun,

係呀, 真係好開心GA, 我同老公PLAN左5週年OR 10週年時會再去多次,到時會自己去, 都只會去芬蘭ONLY, 因為芬蘭真係多野玩D囉 Laughing

我都想住冰屋睇睇極光呢, 之前個領隊話佢地有開團帶人去睇午夜太陽, 不過睇到既機會已經好微, 反而極光就唔難睇到囉

你答破冰船記得食頭場既LUNCH, 因為佢地分兩輪食, 早食就可以早落冰玩囉, 我地果時係最尾一批落去, 係就係可以玩耐D, 唔會趕你, 但都已經天黑啦, 影相唔係好靚呢 Rolling Eyes

去到最麻煩其實係睇MENU, 9成都冇英文, 下下要問囉 Confused

祝你有個HAPPY HONEYMOON Wink
    回頂端
    tun tun
    XXX.XXX.84.127

發表發表於: Sat Apr 19, 2008 6:52 pm

tuntun,

係呀, 真係好開心GA, 我同老公PLAN左5週年OR 10週年時會再去多次,到時會自己去, 都只會去芬蘭ONLY, 因為芬蘭真係多野玩D囉 Laughing

我都想住冰屋睇睇極光呢, 之前個領隊話佢地有開團帶人去睇午夜太陽, 不過睇到既機會已經好微, 反而極光就唔難睇到囉

你答破冰船記得食頭場既LUNCH, 因為佢地分兩輪食, 早食就可以早落冰玩囉, 我地果時係最尾一批落去, 係就係可以玩耐D, 唔會趕你, 但都已經天黑啦, 影相唔係好靚呢 Rolling Eyes

去到最麻煩其實係睇MENU, 9成都冇英文, 下下要問囉 Confused

多謝你既分享呀....
    我地都有d驚驚地,冇英文,又冇導遊....
    回頂端
    Pieni kaunis
    XXX.XXX.44.88

發表發表於: Tue May 06, 2008 3:42 am

tun tun 寫到:
    tuntun,

多謝你既分享呀....

冇導遊? You are planning to visit Finland by yourself ar? Rolling Eyes
    回頂端
    tun tun
    XXX.XXX.86.78

發表發表於: Sat May 17, 2008 6:11 pm

Pieni kaunis 寫到:
    tun tun 寫到:
    tuntun,

多謝你既分享呀....

冇導遊? You are planning to visit Finland by yourself ar? Rolling Eyes

係呀~自遊行呀 Wink
    回頂端
    whk
    XXX.XXX.255.242

發表發表於: Thu Jun 26, 2008 4:10 pm

Hi everybody,

我都係諗住去北歐honeymoon, 之前都已經睇左不少info, 又想自由行(自由d同romatic d), 又想join團(唔使煩), 上兩個星期去左d旅行社睇下, 雖然知道d團未出, 但都問下啦, 點知......

入到翠明, 我就問個女sales 幾時出12月左右既北歐團, 佢就答我10月尾左右, 跟著我就問其實咩時候去睇北極光最好, 佢竟然話....你想睇北極光, e+好報團, 北極光係7-8月份先睇到, 我問佢唔係冬天先睇到咩, e+睇子夜太陽之嘛, 佢十分肯定咁話唔係, 係7-8月law, 我心諗:唔通我之前做research d資料全部都係錯既, 我無同佢拗, 後來我去埋勝景遊, 個男sales好細心咁講解, 跟著我又問咩時候去睇北極光最好, 佢就答冬天12-3月都ok, 因為我同朋友一齊去睇, 我笑笑口咁同朋友講, 頭先果個女sales都傻傻地, 點知比個男sales聽到, 問我有d咩事, 我就講番比個男sales聽, 佢聽完都笑晒口, 仲話點解會咁答架.
    經此一役, 我對翠明無晒信心, 諗住join團都choose勝景遊, 其實兩間價錢同行程都差唔多.....不過, 等我睇埋jet tour 先
    等去完jet tour再匯報
    回頂端