發表主題 回覆文章
Rabbit
XXX.XXX.221.49

發表發表於: Sun Sep 02, 2007 10:13 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    車厘子 寫到:
    hihi rabbit

原本計劃明年去澳洲的, 看過你的行程, 又覺得唔錯喎, Very Happy 其實上年honeymoon 已經去左西歐, 加上老公好想去其他歐洲國家! 又搞到心思思想去歐洲喇!
    你可唔可以email 你d 靚相比我o地欣賞o下呀? Laughing

happy_wedding_2005@yahoo.com.hk

Thanks!

Sent. Please check. Where did you go in Western Europe? I wish I can visit Eastern Europe next year.
    回頂端
    Rabbit

發表發表於: Sun Sep 02, 2007 10:26 pm

ME111 寫到:
    thanks rabbit!
    你可唔可以share 你個accommodation list呀?你地係咪全程都book 二人房?有冇獨立洗手間架?因為我知歐洲的hostel 多係係public toilet....
    thanks~ Very Happy

呢個真係要俾d時間我搵番d資料先.係呀,我地全程都book二人房.除左有1次搭夜車book唔到2人車廂,結果4人之外.但都好好彩,個2個人都互不相識,所以佢地好少留係車內.至於廁所,由於我地只係book左2-3晚係hostel,其他都係小型hotel,所以差不多全部都有得揀有冇套廁.當然價錢會貴$100-200,但真係方便d.而印象記得,我地係芬蘭,挪威同瑞典分別住過1晚hostel.芬蘭同挪威間hostels係有套廁的.瑞典個間雖然係share toilet,但十分清潔,比起芬蘭個間仲清潔.所以,唔洗太擔心.
    回頂端
    Rabbit

發表發表於: Sun Sep 02, 2007 10:36 pm

話時話,感覺上,丹麥(哥本哈根)同挪威(奧斯陸)既治安較差,特別是哥本哈根.不過,如果你晚上留在酒店/hostel內,問題不大.因為,一入夜,就發覺d警車要泊係市中心既行人區(近火車站)維持治安.

我地係丹麥住得近火車站,其實已經係酒店區.附近全是酒店.但都可以晚上有嘈吵聲.有次,夜晚2點俾d嘈吵聲嘈醒,嘈左好耐,最後係聽到爆樽聲,之後先靜下來.

等我遲d搵番d住宿資料先,有幾間真係不錯的.

人方面,芬蘭人同挪威小鎮既人係最nice的.其他其實也不錯.
    回頂端
    Salvatore
    XXX.XXX.208.14

發表發表於: Mon Sep 03, 2007 1:22 pm

我想問呢~
    3月下旬合適去北歐嗎?? Embarassed
    回頂端
    長平
    XXX.XXX.244.222

發表發表於: Mon Sep 03, 2007 2:54 pm

[quote="Rabbit]
    行程方面,真係好睇你鐘意睇什麼,我個人好鐘意睇皇宮及堡壘,所以每個國家既皇宮我都一定去.如果喜歡lego既,legoland我覺得值得去.因為唔係好多國家有.而旅行團一定唔去的,因為較遠同貴.內裡除左lego既模型外,仲有機動遊戲,可以玩足一日.而去得芬蘭,冇理用唔去聖誕老人村,雖然唔大唔係好特別,但總算到過年年新聞都講既呢個地方.如果你冬天去,應該好好feel的.芬蘭其實較少景點,可留少d日數.瑞典既舊區及運河遊就一定要去.挪威方面,主要睇風景(於火車及船上),如可以就到期,可以到藍色冰川行山及扒獨木舟.我地因為星期一,冇車到冰川,所以錯過左呢個機會,好可惜.不過,我地係balestrand扒獨木舟時,見到鯨魚呀,都好特別Smile另外,維京博物館亦值得去,了解下當時甘出名既海盜同睇下佢地d船.至於丹麥,legoland啦,運河遊,步行街,羅森堡等都值得去.不過,真係好睇一個個人既興趣.[/quote]

睇完之後真係越離越想去呀!! 好多謝你既寶貴意見呀!! 我同我bf 就唔係咁鍾意睇皇宮及堡壘,不過我兩個都好想去聖誕老人村同埋唔知有冇運睇到北極光呢?? 仲有我地都好想坐破冰船,我會試吓自己安排吓行程,如果冇時間我諗我會joy 團算啦!! 唔洗煩呀!!
    回頂端
    車厘子
    XXX.XXX.61.18

發表發表於: Mon Sep 03, 2007 4:59 pm

Rabbit 寫到:

Sent. Please check. Where did you go in Western Europe? I wish I can visit Eastern Europe next year.

Hi Rabbit

收到你d 靚相喇, 現在正欣賞中!!!! 唔該晒你!! Very Happy

上次去西歐係報左個團, 走馬看花咁去左7國, 英國, 荷蘭, 瑞士, 法國, 意大利, 巴黎及比利時!

老公話去一轉澳洲仲貴過去歐洲呀, 情願去歐洲喎, 所以叫我, 不如留意o下d 歐洲o既資料啦! hehe 其實去歐洲都貴o架, 因為我又會買好多野返屋企, o個d 洗費可能仲金呀!!!! Laughing Laughing

你下年係咪打算一樣係自由行呀?幾多月去呀? 其實我都好嚮往人o地自由行o架, 不過老實講, 我o地真係好懶plan 行程囉, hehe, 所以咁多次旅行都係跟團, 唔水煩ma!!!! Very Happy
    回頂端
    drm
    XXX.XXX.1.140

發表發表於: Mon Sep 03, 2007 5:39 pm

長平 寫到:
    行程方面,真係好睇你鐘意睇什麼,我個人好鐘意睇皇宮及堡壘,所以每個國家既皇宮我都一定去.如果喜歡lego既,legoland我覺得值得去.因為唔係好多國家有.而旅行團一定唔去的,因為較遠同貴.內裡除左lego既模型外,仲有機動遊戲,可以玩足一日.而去得芬蘭,冇理用唔去聖誕老人村,雖然唔大唔係好特別,但總算到過年年新聞都講既呢個地方.如果你冬天去,應該好好feel的.芬蘭其實較少景點,可留少d日數.瑞典既舊區及運河遊就一定要去.挪威方面,主要睇風景(於火車及船上),如可以就到期,可以到藍色冰川行山及扒獨木舟.我地因為星期一,冇車到冰川,所以錯過左呢個機會,好可惜.不過,我地係balestrand扒獨木舟時,見到鯨魚呀,都好特別Smile另外,維京博物館亦值得去,了解下當時甘出名既海盜同睇下佢地d船.至於丹麥,legoland啦,運河遊,步行街,羅森堡等都值得去.不過,真係好睇一個個人既興趣.

睇完之後真係越離越想去呀!! 好多謝你既寶貴意見呀!! 我同我bf 就唔係咁鍾意睇皇宮及堡壘,不過我兩個都好想去聖誕老人村同埋唔知有冇運睇到北極光呢?? 仲有我地都好想坐破冰船,我會試吓自己安排吓行程,如果冇時間我諗我會joy 團算啦!! 唔洗煩呀!![/quote]

I saw one sister has this honeymoon!

http://comtools.esdlife.com/wedding_forum/viewtopic.php?t=137582&...
    回頂端
    ME111
    XXX.XXX.216.5

發表發表於: Mon Sep 03, 2007 5:43 pm

Hi Rabbit,

真係好多謝你的sharing呀! Very Happy
    回頂端
    Rabbit

發表發表於: Mon Sep 03, 2007 6:44 pm

Salvatore 寫到:
    我想問呢~
    3月下旬合適去北歐嗎?? Embarassed

根據我本旅遊書,3月當地既氣溫介乎-7至5度,日短夜長.所以,最佳的時機係7-8月,大概13-22度,日長夜短.

我7月中去到8月頭回來,當地大概晚上9-10點才天黑.
    回頂端
    Rabbit

發表發表於: Mon Sep 03, 2007 6:55 pm

長平 寫到:
    行程方面,真係好睇你鐘意睇什麼,我個人好鐘意睇皇宮及堡壘,所以每個國家既皇宮我都一定去.如果喜歡lego既,legoland我覺得值得去.因為唔係好多國家有.而旅行團一定唔去的,因為較遠同貴.內裡除左lego既模型外,仲有機動遊戲,可以玩足一日.而去得芬蘭,冇理用唔去聖誕老人村,雖然唔大唔係好特別,但總算到過年年新聞都講既呢個地方.如果你冬天去,應該好好feel的.芬蘭其實較少景點,可留少d日數.瑞典既舊區及運河遊就一定要去.挪威方面,主要睇風景(於火車及船上),如可以就到期,可以到藍色冰川行山及扒獨木舟.我地因為星期一,冇車到冰川,所以錯過左呢個機會,好可惜.不過,我地係balestrand扒獨木舟時,見到鯨魚呀,都好特別Smile另外,維京博物館亦值得去,了解下當時甘出名既海盜同睇下佢地d船.至於丹麥,legoland啦,運河遊,步行街,羅森堡等都值得去.不過,真係好睇一個個人既興趣.

睇完之後真係越離越想去呀!! 好多謝你既寶貴意見呀!! 我同我bf 就唔係咁鍾意睇皇宮及堡壘,不過我兩個都好想去聖誕老人村同埋唔知有冇運睇到北極光呢?? 仲有我地都好想坐破冰船,我會試吓自己安排吓行程,如果冇時間我諗我會joy 團算啦!! 唔洗煩呀!![/quote]

我都好想坐破冰船呢!可惜我地去時d雪已經容左好多.好遺憾去唔到藍冰行同扒獨木舟呢.老公就好遺憾影唔到陽光譜照既相,所以佢話遲d要再去過.如果再去,希望可以去埋冰島.

北極光?我都好鍾意呀.不過就要上到北極圈先可能見到.仲要係當地既冬天.如果去聖誕老人村就可能見到,因為佢較接近北極圈.
    回頂端