發表主題 回覆文章
長平
XXX.XXX.244.222

發表發表於: Fri Aug 31, 2007 9:01 am

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    Rabbit 寫到:
    如有興趣,可以share某些相給大家睇.

就個人而言,我地好後悔瑞典留得太短, 反而土庫則可以唔去.

好可惜我地去時成日落雨,連當地人都話好少見呢個情況,所以d相影得唔夠靚.到最後一站(丹麥),先好天.

6-8月係當地既夏天,所以係最好去當地既時間.

Hi Rabbit,

Thank you for your sharing. 可唔可以pm d 相比我睇呀!! 唔該。請問你成個trip大約用左幾多$$ 呀?? 因為我想諗跟團好d,定自由行好d。仲有我想問係果度用英文容唔容易溝通呀?? 唔好意思我有太多問題想問呀!!

Thank you so much

長平
    回頂端
    Rabbit
    XXX.XXX.221.49

發表發表於: Fri Aug 31, 2007 6:01 pm

長平 寫到:
    Rabbit 寫到:
    如有興趣,可以share某些相給大家睇.

就個人而言,我地好後悔瑞典留得太短, 反而土庫則可以唔去.

好可惜我地去時成日落雨,連當地人都話好少見呢個情況,所以d相影得唔夠靚.到最後一站(丹麥),先好天.

6-8月係當地既夏天,所以係最好去當地既時間.

Hi Rabbit,

Thank you for your sharing. 可唔可以pm d 相比我睇呀!! 唔該。請問你成個trip大約用左幾多$$ 呀?? 因為我想諗跟團好d,定自由行好d。仲有我想問係果度用英文容唔容易溝通呀?? 唔好意思我有太多問題想問呀!!

Thank you so much

長平

PM左d相俾你啦,check下啦,不過,好多皇宮都唔俾係裏面影相,所以只影左門口同買番本書仔.

我地其實都唔計過用左幾多$$,因為有d數又簽左卡,所以答唔到你.
    跟團會方便d,因為幫你預備晒酒店同車.但自由行就比較flexible好多.好似我地,鍾意扒獨木舟,行山同釣魚等,呢d活動旅行團就一定冇啦.另外,都睇下你對景點既喜好啦.我地其實比較過旅行團既行程,發覺有d我地想去既地方佢地又唔去,就算去都只係係門口經過,唔入去.例如聖誕老人村,羅森堡, 基斯汀堡,legoland,挪威某d風景火車線/川埉cruise...等. 另外,由於北歐團冇甘容易成團,所以有d景點可能係12/13日既團先有,但只得10日既團成團,甘你又錯失左d景點.

用英語溝通絕冇問題.放心.
    回頂端
    長平
    XXX.XXX.244.222

發表發表於: Sat Sep 01, 2007 9:22 am

Rabbit 寫到:

PM左d相俾你啦,check下啦,不過,好多皇宮都唔俾係裏面影相,所以只影左門口同買番本書仔.

我地其實都唔計過用左幾多$$,因為有d數又簽左卡,所以答唔到你.
    跟團會方便d,因為幫你預備晒酒店同車.但自由行就比較flexible好多.好似我地,鍾意扒獨木舟,行山同釣魚等,呢d活動旅行團就一定冇啦.另外,都睇下你對景點既喜好啦.我地其實比較過旅行團既行程,發覺有d我地想去既地方佢地又唔去,就算去都只係係門口經過,唔入去.例如聖誕老人村,羅森堡, 基斯汀堡,legoland,挪威某d風景火車線/川埉cruise...等. 另外,由於北歐團冇甘容易成團,所以有d景點可能係12/13日既團先有,但只得10日既團成團,甘你又錯失左d景點.

你d相我收到啦!!多謝晒,而且好多謝你既寶貴意見呀! 我開頭就係驚用英文會溝通唔到,不過見到你咁講我放心晒,我諗我而家要開始plain吓我個trip啦!! 我想今年年尾去呀!! 唔知有乜地方你覺得一定要去呢? 你有咩可以推介呢? 唔好意思呀! 我又問野啦!!

thank you
    回頂端
    ME111
    XXX.XXX.232.42

發表發表於: Sat Sep 01, 2007 9:29 pm

hi rabbit,

我想問北歐四國係咪都可以用歐羅架? 定係要用佢地獨立的貨幣?
    同埋我想問你國與國之間的交通是怎樣的?
    你是由hk 搭直航機到芬蘭嗎?
    由芬蘭到瑞典是搭船,那瑞典到挪威,挪威到丹麥,以及丹麥到芬蘭也是搭船嗎? Very Happy
    回頂端
    ME111
    XXX.XXX.232.42

發表發表於: Sat Sep 01, 2007 9:51 pm

rabbit,

收到你d 相啦,thanks!
    你7月去,但我見你有d 地方都要著抓毛衫,係咪好凍呀?
    回頂端
    Rabbit

發表發表於: Sun Sep 02, 2007 9:11 am

長平 寫到:
    Rabbit 寫到:

你d相我收到啦!!多謝晒,而且好多謝你既寶貴意見呀! 我開頭就係驚用英文會溝通唔到,不過見到你咁講我放心晒,我諗我而家要開始plain吓我個trip啦!! 我想今年年尾去呀!! 唔知有乜地方你覺得一定要去呢? 你有咩可以推介呢? 唔好意思呀! 我又問野啦!!

thank you

行程方面,真係好睇你鐘意睇什麼,我個人好鐘意睇皇宮及堡壘,所以每個國家既皇宮我都一定去.如果喜歡lego既,legoland我覺得值得去.因為唔係好多國家有.而旅行團一定唔去的,因為較遠同貴.內裡除左lego既模型外,仲有機動遊戲,可以玩足一日.而去得芬蘭,冇理用唔去聖誕老人村,雖然唔大唔係好特別,但總算到過年年新聞都講既呢個地方.如果你冬天去,應該好好feel的.芬蘭其實較少景點,可留少d日數.瑞典既舊區及運河遊就一定要去.挪威方面,主要睇風景(於火車及船上),如可以就到期,可以到藍色冰川行山及扒獨木舟.我地因為星期一,冇車到冰川,所以錯過左呢個機會,好可惜.不過,我地係balestrand扒獨木舟時,見到鯨魚呀,都好特別Smile另外,維京博物館亦值得去,了解下當時甘出名既海盜同睇下佢地d船.至於丹麥,legoland啦,運河遊,步行街,羅森堡等都值得去.不過,真係好睇一個個人既興趣.
    回頂端
    Rabbit

發表發表於: Sun Sep 02, 2007 9:22 am

ME111 寫到:
    hi rabbit,

我想問北歐四國係咪都可以用歐羅架? 定係要用佢地獨立的貨幣?
    同埋我想問你國與國之間的交通是怎樣的?
    你是由hk 搭直航機到芬蘭嗎?
    由芬蘭到瑞典是搭船,那瑞典到挪威,挪威到丹麥,以及丹麥到芬蘭也是搭船嗎? Very Happy

唔係.芬蘭係用歐羅,其他(瑞典,芬蘭及丹麥)都用自己既貨幣.雖然間中有店舖都收歐羅,但我地亦試過有地方只收當地貨幣.同埋,以上四國中只有其中3個國家係入左歐盟.所以,對換幾種貨幣可能會好d.

交通方面,我地由芬蘭去瑞典搭郵輪.瑞典去挪威搭火車.挪威去丹麥搭火車(因為時間上較方便,可多行2-3個小時,而且我地住得近火車站),但亦可搭船.

香港去芬蘭係直飛(finland airline).回程時,由丹麥飛經芬蘭返港.
    回頂端
    Rabbit

發表發表於: Sun Sep 02, 2007 9:27 am

ME111 寫到:
    rabbit,

收到你d 相啦,thanks!
    你7月去,但我見你有d 地方都要著抓毛衫,係咪好凍呀?

其實唔係太凍,我老公差不多全程著短袖,除左係挪威搭fjord cruise時.而我,一向好易怕凍,但有幾日好天時,就好熱,我都只著了短袖衫.
    回頂端
    車厘子
    XXX.XXX.131.202

發表發表於: Sun Sep 02, 2007 12:40 pm

hihi rabbit

原本計劃明年去澳洲的, 看過你的行程, 又覺得唔錯喎, Very Happy 其實上年honeymoon 已經去左西歐, 加上老公好想去其他歐洲國家! 又搞到心思思想去歐洲喇!
    你可唔可以email 你d 靚相比我o地欣賞o下呀? Laughing

happy_wedding_2005@yahoo.com.hk

Thanks!
    回頂端
    ME111
    XXX.XXX.38.156

發表發表於: Sun Sep 02, 2007 6:46 pm

thanks rabbit!
    你可唔可以share 你個accommodation list呀?你地係咪全程都book 二人房?有冇獨立洗手間架?因為我知歐洲的hostel 多係係public toilet....
    thanks~ Very Happy
    回頂端