發表主題 回覆文章
Suki
XXX.XXX.189.223

發表發表於: Mon Feb 27, 2006 10:26 am

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    我都係想五月底六月初去呀. 唔知到時天氣如何?

另, 如果自由行係巴黎, 唔知方唔方便. 聽講當地人都講法文, 所以如果唔識路會唔會好難問得到. 我想去幾個主要景點, e.g. 羅浮宮, 凡爾賽宮同鐵塔, 唔知呢幾個景點相差遠唔遠, 要坐乜去, 一日玩唔玩得晒? 好多問題呀 Question Question
    回頂端
    Suki
    XXX.XXX.189.223

發表發表於: Tue Feb 28, 2006 4:10 pm

Suki 寫到:

另, 如果自由行係巴黎, 唔知方唔方便. 聽講當地人都講法文, 所以如果唔識路會唔會好難問得到. 我想去幾個主要景點, e.g. 羅浮宮, 凡爾賽宮同鐵塔, 唔知呢幾個景點相差遠唔遠, 要坐乜去, 一日玩唔玩得晒? 好多問題呀 Question Question

呀, 冇人答既? Rolling Eyes
    回頂端
    小T
    XXX.XXX.244.127

發表發表於: Fri Mar 03, 2006 6:41 pm

Suki 寫到:
    Suki 寫到:

呀, 冇人答既? Rolling Eyes

Hi! 第一次見面. Embarassed

一定要講廣東話
    回頂端
    小T
    XXX.XXX.59.87

發表發表於: Fri Mar 03, 2006 11:36 pm

唔好意思仲有下文, 剛剛有急事.

一定要講廣東話. 因為佢地聽唔明, 就會同你講英文. 如果佢答你唔同國家的語言. 佢一定唔識英文. 在巴黎d服務員通常都識英文. d人都好友善見你拿往地圖慌失失, 佢地都會自動過來幫助忙(佢地唔識講都會用手語點到你明). 而交通都好方便地鐵可走通全個巴黎. 羅浮宮, 凡爾賽宮同鐵塔相差遠唔遠. 我就記唔起. 但係地鐵一定可到 Laughing. 如果想往向市中心有想坪d可問吓青年旅旅社, d朋友仔話OK (上次我往朋友家).

有樣要一提有時間可以去聖母院. 在聖母院比鄰有多間路邊cofe向果度飲吓啡好有feel. 仲有巴黎鐵塔看日落, 真係有種與太陽近距離接觸的感覺. 特別提一提個度d麵包店早上好早就開, d麵包仲不停出爐好香呀 Laughing (記得上同bf早起了幾個早上就係去買麵包邊行邊食感覺好正)
    回頂端
    yauyauvilla
    XXX.XXX.190.250

發表發表於: Tue Mar 07, 2006 3:37 pm

小T,

我想知道法國有間修道院係島上面,每逢退潮d人就可以步行到島上面,咁妳知唔知果間修道院喺邊,叫咩名??
    thanks
    回頂端
    余 mo
    XXX.XXX.124.65

發表發表於: Tue Mar 07, 2006 4:19 pm

yauyauvilla 寫到:
    小T,

我想知道法國有間修道院係島上面,每逢退潮d人就可以步行到島上面,咁妳知唔知果間修道院喺邊,叫咩名??
    thanks

唔好意思, 路過...

你講緊嘅係位於諾曼第嘅 "聖米切爾山" - mont st michel, 如果今次渡蜜月係法國嘅話, 我都一定會去呢度. Laughing 我 pm 啲網頁俾你睇吓丫, 實在太吸引喇.
    回頂端
    yauyauvilla
    XXX.XXX.190.250

發表發表於: Tue Mar 07, 2006 4:37 pm

謝謝妳余mo ,我已經收到了妳的pm,我下幾個星期去法國攪展覽,所以想睇下有冇可能可以去修道院參觀,妳有冇去過馬爾他呀?我同小綠研究馬爾他好玩地方,有興趣就一齊傾下啦!
    回頂端
    小T
    XXX.XXX.120.8

發表發表於: Tue Mar 07, 2006 8:02 pm

聖米切爾山離巴黎約4個多小時火車.一天旅程有點辛苦.
    回頂端
    cherrycherry
    XXX.XXX.191.65

發表發表於: Tue Mar 07, 2006 9:17 pm

小T 寫到:
    唔好意思仲有下文, 剛剛有急事.

一定要講廣東話. 因為佢地聽唔明, 就會同你講英文. 如果佢答你唔同國家的語言. 佢一定唔識英文. 在巴黎d服務員通常都識英文. d人都好友善見你拿往地圖慌失失, 佢地都會自動過來幫助忙(佢地唔識講都會用手語點到你明). 而交通都好方便地鐵可走通全個巴黎. 羅浮宮, 凡爾賽宮同鐵塔相差遠唔遠. 我就記唔起. 但係地鐵一定可到 Laughing. 如果想往向市中心有想坪d可問吓青年旅旅社, d朋友仔話OK (上次我往朋友家).

有樣要一提有時間可以去聖母院. 在聖母院比鄰有多間路邊cofe向果度飲吓啡好有feel. 仲有巴黎鐵塔看日落, 真係有種與太陽近距離接觸的感覺. 特別提一提個度d麵包店早上好早就開, d麵包仲不停出爐好香呀 Laughing (記得上同bf早起了幾個早上就係去買麵包邊行邊食感覺好正)

小T,
    我想問你講O個間聖母院響邊度?點去?同埋法國消費高唔高?
    D 酒店平均幾$一晚?
    麵包鋪係唔係周圍都有?
    回頂端
    小T
    XXX.XXX.120.8

發表發表於: Tue Mar 07, 2006 9:50 pm

周圍都有麵包鋪係呀!係呀!佢地主要食糧.
    酒店平均幾$一晚唔清楚,我次都往朋友家.
    消費高唔高都叫中等.
    聖母院響邊度何以到http://hk.franceguide.com/magazine/article.asp?z1=3PR9a0QN&idc=8500望吓
    回頂端