發表主題 回覆文章
Eeyore Ling
XXX.XXX.49.95

發表發表於: Mon May 29, 2006 5:43 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    Hi ! 大家好, 我也打算去希臘渡蜜月, 不過會是Second Honeymoon, 因會在明年12月結婚, 據我所知, 12月應該天氣不太好, 又下雨喎 ! 所以去左北海道先, 之後先去希臘. 想問下自己去會否很痳煩 ? 如果5月是否適合呢 ? 請問你們有沒有相可供看看 ? 謝謝 !
    回頂端
    bcbym
    XXX.XXX.183.66

發表發表於: Tue May 30, 2006 6:26 pm

jojo79 寫到:
    bcbym,

你試下我呢間啦....

mykonos我地住左一間so call民宿的hotel叫lefteris,好近taxi square,只係1分鐘路程係無敵架.....

50euros一晚 (low season)
    我地連續住了2日故店主比左一間海境冒2樓房我地,仲有露台,不過就一般啦...而佢另一特色就係有個無敵天台比所有guest,我地有一日上去睇日落...好正,

tel: 22890.27117, 22890.23128
    e-mail:lefterishot@yahoo.com

店主叫kosta...唔知係咪甘串....好好人,我地成日問佢野,例如有乜好介紹.

jojo

$50 一晚都有d貴… 不過mykonos就係最貴o既島….
    我想搵d再平d o既地方, 因為budget有限
    anyway, 多謝分享~ Very Happy
    回頂端
    bcbym

發表發表於: Tue May 30, 2006 6:26 pm

Alice ^-^ 寫到:
    THANKS for your help, bcbym. i have called them, the salesman said I can book Emirates 5/9 mid-night - 14/9 leave Athena $5640 + tax$1300 or Swiss Air 4/9night - 16/9 leaveAthena $6400+ tax$1700....Wa~ this is talking about only ticket....so expensive ar!! Shocked

he said, if live on the "island", the hotel price at least over $1000 per night!! so if I plan to go to Greece for 2 weeks....wa.....per head at least $20000!!!!! Shocked Shocked

係真係好貴! 我o地預o左每人20K o既budget, 只要行程中唔好太豪, 一定有餘。 我o地覺得係值得o家, 因為希臘係我o地o既dream place.
    回頂端
    Alice ^-^
    XXX.XXX.152.143

發表發表於: Wed May 31, 2006 12:06 am

yes....if $20000 can fulfill a dream, worth alot ar! Wish you have a nice trip ar!!

i think the highest probability for our honeymoon is SOUTH Africa, haha~ Laughing
    回頂端
    Janis
    XXX.XXX.47.76

發表發表於: Wed May 31, 2006 1:30 am

我兩年前去過希臘,都係去了雅典,santorini & mikonos.

當時既行程唔係太記得清楚, 不過就記得我到了雅典機場, 先book去 santorini 的船票和住宿, 第二日便去 santorini,而去這個島,一定要記得要去睇日落. 在santorini才book船去 mikonos, 去到才book 住宿. 我地仲book了在mikonos的第二天去附近的一個小島(好似叫Denos)係睇阿波羅...古蹟的,每天好像只有2程來回ferry. 我覺得去這個島最值得. 而且 mikonos都冇乜野好行.

至於酒店住宿都有好多選擇的,特別是 santorini,在不同地段(寧靜住宅區/市集內...),不同單位(山洞屋/有view / 冇view)都有不同價錢,個 round都差很遠的...如果你要住山洞屋,就要預早在網上book定 . 我當時就係冇book定,所以就沒有了.

仲有,在小島內的住屋一般都有廚房,可以自己整早餐,甚至3餐,可以慳唔少...因為當地真係冇乜好食, 因為我唔鐘意食d乾爭爭既燒雞/肉,得意粉至arm我.
    回頂端
    Janis
    XXX.XXX.47.76

發表發表於: Wed May 31, 2006 1:37 am

我去的時侯是十月一日, 希臘天氣都開始轉涼, 不過都唔係涼, 只係晚上涼d, 咁樣反而仲舒服(穿背心/短就衫都得)....but,如果想游水就難d,因為d水好鬼凍.

陽光就一定有的,一定要搽防晒.
    回頂端
    bcbym

發表發表於: Thu Jun 01, 2006 10:20 am

Janis 寫到:
    我兩年前去過希臘,都係去了雅典,santorini & mikonos.

當時既行程唔係太記得清楚, 不過就記得我到了雅典機場, 先book去 santorini 的船票和住宿, 第二日便去 santorini,而去這個島,一定要記得要去睇日落. 在santorini才book船去 mikonos, 去到才book 住宿. 我地仲book了在mikonos的第二天去附近的一個小島(好似叫Denos)係睇阿波羅...古蹟的,每天好像只有2程來回ferry. 我覺得去這個島最值得. 而且 mikonos都冇乜野好行.

至於酒店住宿都有好多選擇的,特別是 santorini,在不同地段(寧靜住宅區/市集內...),不同單位(山洞屋/有view / 冇view)都有不同價錢,個 round都差很遠的...如果你要住山洞屋,就要預早在網上book定 . 我當時就係冇book定,所以就沒有了.

仲有,在小島內的住屋一般都有廚房,可以自己整早餐,甚至3餐,可以慳唔少...因為當地真係冇乜好食, 因為我唔鐘意食d乾爭爭既燒雞/肉,得意粉至arm我.

請問你mykonos住o係邊? 好唔好? 去到santorini o係邊度book船飛???
    我o地thru agent 已book o左santorini o既一間4星小型hotel... 不過又無地圖, 去到唔知點搵, 你有冇當地地圖呀~?
    回頂端
    Eeyore Ling
    XXX.XXX.228.91

發表發表於: Thu Jun 01, 2006 10:51 am

Janis :

請問5月份的天氣ok嗎 ? 你10月去時, 商店有沒有close ?

Janis 寫到:
    我去的時侯是十月一日, 希臘天氣都開始轉涼, 不過都唔係涼, 只係晚上涼d, 咁樣反而仲舒服(穿背心/短就衫都得)....but,如果想游水就難d,因為d水好鬼凍.

陽光就一定有的,一定要搽防晒.
    回頂端
    bcbym

發表發表於: Fri Jun 02, 2006 10:33 am

Eeyore Ling,
    其實5月至10月都係希臘旅遊季節,如果就到時間, 5-6月or9月尾-10月係會平d tim(因為過o左high season)!
    回頂端
    pigc
    XXX.XXX.15.226

發表發表於: Fri Jun 02, 2006 12:21 pm

真係好想去呀~~~
    回頂端