發表主題 回覆文章
Rio
XXX.XXX.73.39

發表發表於: Thu Jul 28, 2005 2:50 am

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    wendy,

另外呢間係菲律賓,長灘島既resort都係good choice,
    消費好平, 酒店service一流,員工又好笑容, 而且講英文,易D溝通添!!

http://www.namiboracay.com/

**冇直飛, 要係馬尼拉轉domestic flights, but very easy!!
    回頂端
    AGL
    XXX.XXX.143.14

發表發表於: Fri Jul 29, 2005 5:27 pm

我原本打算同老公06年2月6-10日去浮羅交怡honeymoon,酒店hold晒點知機票時間完全唔夾,新航轉ML個price平雖然要等後補位,但改用馬航淨機票都好已經貴OVER三千幾一張唯有放棄。

最後見到大家分享去陽光海灘地方,所以想去泰國蘇梅島。 請問大家會買package去定係香港買air ticket後同酒店或透過internet的泰國agent直接book房? 如果而家book定晒酒店同機票會唔會快好,好誇張?

我地打算stay五日四夜或六日五夜,有咩行程及外島遊推介一下。請各位提供有用資料分享下^_^
    回頂端
    Rio
    XXX.XXX.219.206

發表發表於: Fri Jul 29, 2005 6:44 pm

HI AGL,

點樣book好D…咁就要睇你想住咩酒店啦!

唔係所有酒店都有做package, 通常得幾間大路D, 較受港人歡迎,
    如果你揀既hotel,有package…咁點樣都係平過散買!
    但其實蘇梅既resort有好多選擇, 假如你搵到心水地方,而香港agent
    冇做,咁散book可能差唔多lor! 但要注意, 大部份由CX / Thai 出既
    Package都唔包曼谷-蘇梅果程domestic, (約$1,400連稅 walk –in 價)

另外,你出發日比較近農曆新年, 唔單只旺季會貴少少, 房間都可能緊張D,
    如果你要住特別D, 指定room type,尤其果D得好少房既靚resort!
    半年前預定會穩陣D,(好多internet booking係唔洗比deposit 直到入住前
    1個月, or 只要夠時間通知,cancellation 唔會charge), check凊楚呀!
    但如果你買airline package,就梗係唔洗咁早,(亦都冇咁早知價!!)
    參考下國泰同泰航出既package價錢,睇下D酒店鍾唔鍾意,
    再上網睇下比較下先,蘇梅真係豐儉由人, 隨你喜歡!!

Rio
    回頂端
    AGL
    XXX.XXX.180.133

發表發表於: Fri Jul 29, 2005 10:31 pm

Rio,

謝謝你的回覆,其實自遊行都有d擔心同壓力大要找資料,好似上年九月份中秋去五天布吉(海嘯之前),我地已經早兩三個月book酒店,問題都係無機位連後備都ful,直情出動埋信用咭的"貴價" promotion都唔得。最後跟左康泰五天團去玩HK$1,799-淨團費

今次honeymoon主要想二人世界唔跟團玩,你知啦結婚已經用好多錢所以希望平平地渡假,順便relax下^_^

我之前跟團去過cebu玩,之後喜歡上渡假勝地。 我想請問泰國沙美島、喀比同蘇梅玩法一樣嗎 ?
    回頂端
    CPWendy
    XXX.XXX.103.97

發表發表於: Fri Jul 29, 2005 10:45 pm

Rio,

Thanks for your information.

係呀!! 我想問你所寫的資料, 係唔係即係酒店和機票分開book ga?
    還是都可以在旅行社攪掂ga? 我未試過自己自遊行, 所以乜都唔識, 請多多指教!!

Many thanks!

Cheers,
    Wendy
    回頂端
    AGL
    XXX.XXX.180.133

發表發表於: Sat Jul 30, 2005 12:21 am

各位幫下手, 剛在http://www.samui.org/hotels/promotions_samui.html找到幾間resort, 個價around THB2,400至2,700一晚

Samui Mountain Village在Chaweng Noi有獨立廚房同浴室,仲正個香港間屋,背山面海。 雖然唔知間酒店向邊度!!!心水之選ocean villa,不過間resort好嚴, 唔招待小朋友入住同all season最少book三晚peak season要六晚

Mango Village在South of Lamai Beach, 心水之一SEA VIEW GARDEN BUNGALOW。 聽聞Chaweng Beach個邊入夜好"安靜"太好bar, disco同小販, 所以選擇Lamai。

若果大家找到一些仲平靚正的Resort請通知我 ^_____^ THX!
    回頂端
    Rio
    XXX.XXX.178.106

發表發表於: Sat Jul 30, 2005 1:57 am

Dear all,

請問大家有冇參睇過CX holiday出呢個Honeymoon package,
    睇過蘇梅D酒店, 全屬蜜月佳選!正途最重要係包埋內陸機(少有呀!),
    真正全包宴!除ZSamui,仲有好多其他陽光與海灘既選擇,有興趣睇睇!

http://www.cxholidays.com/chl/v/index.jsp?vgnextoid=3880164c58e3ff00V...
    回頂端
    CPWendy
    XXX.XXX.63.102

發表發表於: Sat Aug 06, 2005 1:39 am

可惜d package 的出發日期是2005年5月1日 - 2006年4月30日 .
    如果佢出年再攪這些優惠就好了!!!
    回頂端
    Kiki(5)
    XXX.XXX.253.66

發表發表於: Mon Aug 08, 2005 10:24 am

Rio,

仲記得我嗎? 其實我都知道cx現在做緊honeymoon promotion, 但我想book個間Anatara 4日3晚要差唔多$7000, 好貴呀, 但係Thai airway 同 bangkok air又冇做呢間酒店, 唔知點好呢? 你覺得我要幾耐前book定呀?

我仲想問, Samui會唔會有海嘯架? 因為我前牌發夢去samui有海嘯, 所以宜家好驚呀!!
    回頂端
    Rio
    XXX.XXX.142.253

發表發表於: Mon Aug 08, 2005 5:00 pm

Kiki(5),

long time no see...

你係去honeymoon呀!梗要住好DD啦...1分錢1分貨...你冇理由唔明!!
    蘇梅一般都會比其他泰國地方貴,因轉domestic flight 連稅都差唔多HK$1,500啦!
    而Anantara真係好正, 當然係貴少少,以前冇package添, 散book仲貴呀~
    所以我覺得CX呢個package己經好抵...包交通,早餐同保險..仲送mileage!!
    你3月去又唔係旺季,唔洗加surcharge...好似都係$6,099/3N4D..之麻!
    OX/TG出果D package因為平, 所以D酒店選擇痳麻...除非你對住宿冇要求啦!
    不過,點都盡量唔好坐OX(個人意見!)....尤其你去honeymoon, 穩陣D好!!

另外,你擔心海嘯問題, 其實天災到處都會發生, 不能預計喀{!
    但蘇梅位於南面凹左入去,就算上次咁大鑊都影響唔到,所以唔洗己人憂天啦!!

如果你真係budget有限, 我可以介紹D地道D既bungalow, 自已買機票或再平D
    玩搭船去, 係就係辛苦D, 不過真係可以平好多lor! 你有冇咁多時間呀?!
    回頂端