發表主題 回覆文章
bibi
XXX.XXX.184.246

發表發表於: Thu May 26, 2005 1:29 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    想大約9thFEB跟團去北海道honeymoon五日,請問團費大約幾錢?
    回頂端
    Wai Wai
    XXX.XXX.81.52

發表發表於: Thu May 26, 2005 2:21 pm

你要CHECK 下雪祭係幾時開始. 以今年計, 雪祭係由07-FEB-05 至 13-FEB-05, 當然愈近關閉就會愈平. 而咁岩, 我地又係09-FEB-05 至 11-FEB-05 農曆年假期, 真係超貴, 我朋友在今年初一(09-FEB-05)出發, 團費係$10399 (五天) 未計稅, 而我在05-FEB-05 出發, 團費係 $8,399 (五天)未計稅.

如果你係想去睇雪祭, 寧願貴少少都要揀早D 出發既, 因為我係09-FEB-05 臨上機至去睇, 只不過係開放左三日, 因為每日都有雪落, 令到雪公仔溶溶地啦, 有人話番俾我知, 佢係最後那 日才睇, 已經溶到睇唔清楚, 咁俾咁貴既團費就唔抵啦!

仲有呀, 如果你真係去睇雪祭, 唔好以為二月係淡季就慢慢黎, 好多人去睇咖, 起碼一個半月前要BOOK 啦!
    回頂端
    bibi

發表發表於: Thu May 26, 2005 9:34 pm

Thank you for your advice!
    回頂端
    bibi

發表發表於: Thu May 26, 2005 9:46 pm

Wai Wai,

請問你跟邊間旅行社? 坐直航嗎?
    回頂端
    Wai Wai

發表發表於: Fri May 27, 2005 1:51 pm

係喎, 唔記得講係咪直航添, 因為要轉機既會平少少. 我係參加"東X 遊"坐直航的, 我在X'MAS 已經睇定 D 價錢, 因為本來諗住X'MAS 去的, 後來有D 事要延期就農曆年至去, 所以我留意到佢既價錢走勢, 旺季的團一出就要報名(當然係睇岩心水的), 佢差不多每兩星期轉一次價錢, 如果係旺季, 係每轉一次加幾百蚊, 初初會出晒D 直航團先, 愈遲報, 價錢愈貴就唔在講, 最慘係會無晒直航團, 而 lee 個時候既轉機團價錢係同初初既直航團差好少錢咖咋, 咁就唔抵啦!

轉機團既唔好處係, 北海道既冬季經常落雪, 機場就會停開, 如果塞左係東京, 好多時即日都未必飛到去北海道, 會玩少好多咖. 如果係淡季, 未必日日有直航, 咁無都無辦法, 但有得揀的話, 寧願貴少少都要揀直航呀!

如果你並不是雪祭期間, 咁就係淡季, 價錢會回落到 $5500-$6500 , 不過又驚唔成團 law!
    回頂端
    bibi
    XXX.XXX.241.243

發表發表於: Fri May 27, 2005 6:41 pm

Could you tell me when the price of chinese new year tour will be announced, please?? Early October?? Is it hard to book direct flight air ticket?

Thanks Wink
    回頂端
    Wai Wai
    XXX.XXX.72.79

發表發表於: Sun May 29, 2005 2:28 pm

農曆年既團當然唔會Oct 咁早公報啦, 通常係過左X'mas 至有公報咖, 到時你留意下報紙就知咖啦! 你又話報團, 咁又問 book 直航機票既? 你想自由行嗎? 如果你想問直航旅行團難唔難book 呢, 咁要睇係咪旺季, 如果係, 航空公司就會申請出多幾班機既, 機會會大d, 但報名既人又會多d 喎, 所以睇岩就拿拿聲law, 你都知一班機坐得二百幾人, 容乜易滿喎. 最緊要係去北海道唔同去東京咁多間航空公司可以飛, 額滿就自然即止啦!
    回頂端
    Bestfriend
    XXX.XXX.220.248

發表發表於: Mon May 30, 2005 4:32 pm

你地好~~

Wai Wai,
    咁我想問下十一月中係咪旺季呀?你估幾多錢到呢?我諗我會去七日+如果可以的話再加東京,大概total兩個星期左右~~tks

Bestfriend
    回頂端
    JP(2)
    XXX.XXX.49.2

發表發表於: Mon May 30, 2005 5:34 pm

出年雪祭由2月6日~12日呀!
    我今年去完honeymoon, 北海道真係好正架...
    回頂端
    Wai Wai

發表發表於: Tue May 31, 2005 9:15 am

Bestfriend, 北海道有兩個主要景點, 該段時間就係旺季, 1. 雪祭 (如jp 所講, 就係二月), 2. 薰衣草 (由六月下旬開始), 照計Nov 應該已經無薰衣草, 而洞爺湖的煙花show 到 Oct05 亦會完結 <由最近行程得知>, 所以 Nov 應該唔係旺季了.

一般直航北海道只有五天行程 (淡季 around $6000), 那麼你報團時要問下張機票 valid 幾多天, 一般都有17天期. 如你去東京, 應該買"全國線"14 天火車票, 大約 YEN 45,100 一個人. 咁當你玩晒東京後就要坐番火車上北海道, 用番原本那張團結機票回港.

又或者, 你報轉機團去北海道, 要揀在東京轉機那些團, 那麼你就可以由北海道玩晒, 用團體機票飛落東京, 再玩晒東京就直飛香港, 當然你要問清楚張機票係咪可以停留東京 & 可以停留幾耐啦.
    回頂端