發表主題 回覆文章
guest
XXX.XXX.250.213

發表發表於: Wed Jul 07, 2004 1:29 pm

廣告贊助 [隱藏]
Dear Cha Cha,
Check this about the婚妙(wedding stuff) Street in 廣州
which is on the 江南大道 (廣州地下鐵 市二宮 站)

http://wedding.esdlife.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=8707&whichpage=13...

Lilac[:I]
回頂端
guest
XXX.XXX.90.195

發表發表於: Wed Jul 07, 2004 6:39 pm

我6月去了那邊訂了一套連頭紗底裙手套$500人仔.
8月再去睇貨, 希望無問題啦
回頂端
guest
XXX.XXX.21.154

發表發表於: Wed Jul 07, 2004 10:58 pm

多謝妳們的資料. 之於交通方面, 我覺得搭直通巴士比較方面(經黃崗過關), 可以去中旅或其他大陸線的巴士公司買車票, 單程去到廣州的大型酒店或火車站最多都是HK$110左右(乘車時間約3hr), 來回票約HK$190, 而且都好多市區上車地點選擇[Very Happy], 不過最好就是一早去下午返(如果沒有地方住的話).

FYI, 廣州地鐵網址是 www.gzmtr.com/

佳佳, 我想知那條街大約有幾多間餔左右? 妳是否要用國語? 我想話妳知我和男朋友的國語都是"有限公司"那種...[xx(]

回頂端
guest
XXX.XXX.21.154

發表發表於: Wed Jul 07, 2004 11:34 pm

唔知點解好少網站介紹那兒, 連相都冇幾多張(為什麼冇人在婚紗街上留影放上網), 只有零零星星的資料在介紹廣州時題過. 以下是我上網找婚紗街時覺得比較有用的資料:-

http://www.tdctrade.com/sme/chinese/mgtmkt/sme_gc030405.htm
http://gzguide.gd.sina.com.cn/

就是以上兩個+剛才一個網站咁多, 其他資料要自己找+消化(因非常少, 唔知一開始打簡體字會否多D適合網站出來)...看Lilac post 的那段info 好似更多價格上的資料[Wink]
回頂端
guest
XXX.XXX.10.151

發表發表於: Thu Jul 08, 2004 1:12 am

我去o個度唔知係咪叫江南大道,但就係成條街2邊都好多婚紗shop,
不過有o的一間得好少款,同埋呇asell o野o的態度好奇怪,
完全唔埋你感受,多數人都講廣東話,
溝通係無問題o既,我覺得最好就去o的有人入去o既shop,
因為你可以聽下呇a點講價,個價去到邊,
妎}價大約都係一千幾百, 你可以殺一半都得.
不過吤包又真係比香港平好多, 香港買個底裙都要幾舊水啦,
當然我買係因為要去外國註冊所以迫住要買,同埋著一次又唔想買咁貴o既
婚紗,我情願用o的錢o黎玩左囮r~~~
回頂端
guest
XXX.XXX.0.84

發表發表於: Thu Jul 08, 2004 1:15 am

我想問是即時買走還是度身訂造過一排再去拎呢??咁咪要去幾次lor
回頂端
guest
XXX.XXX.221.203

發表發表於: Thu Jul 08, 2004 1:39 am

佳佳,
多謝妳咁快覆到我[Very Happy]
因為我覺得婚紗,晚裝結婚當日只穿一次, 所以我會在這方面省一點, 反而化妝那部份會找一個好一點的化妝師傅, 因難得一次化妝(廿幾歲人都未試過化妝, 只懂塗唇膏[xx(]), 媽咪都話個樣ok的話穿成點人家都會話新娘好靚[Very Happy].

另外, 有冇人知道化妝師傅跟足結婚全日包括新娘, 姊妹,新人雙方母親化妝-公價要幾多錢?? 化妝品是否要自備(是的話就死火, 因我家中只有唇膏+香水)?
回頂端
guest
XXX.XXX.225.57

發表發表於: Thu Jul 08, 2004 7:21 pm

ChaCha,

你又會問咁得咁得意0既, 化妝師梗包你化妝品啦 ~
回頂端
guest
XXX.XXX.139.1

發表發表於: Thu Jul 08, 2004 8:00 pm

ChaCha, 其實化妝都唔可話有冇公價, 全日大概範圍約HKD2,500-4,000不等,
化妝品當然包埋, 不過好0既化妝師一般都會先了解新娘的皮膚然後至同你試妝,至於全日0既定義要視乎化妝師的行規, 有d就早午晚(其實中間係有break), 有d就真係跟足全日至禮僭s為止, 其間仲會同你轉幾個妝tim. 至於包唔包媽咪同埋姊妹, 未必個個都會跟, 因為如果姊妹人數太多0既話吨@個人做唔切, 仲會影響埋新娘tim. 不過如果佢0地係經驗豐富就一定冇問題, 否則佢0地實會話唔得, 以免影響信譽, 所以你一定要搵多d資料, 問#21523;朋友咁, 你亦可以0係呢度提供你0既email address, 等我send d 資料比你.

再見[Wink]
回頂端
guest
XXX.XXX.139.1

發表發表於: Thu Jul 08, 2004 8:02 pm

....
不過如果佢0地係經驗豐富就一定冇問題, 否則佢0地實會話唔得, 以免影響信譽, 所以你一定要搵多d資料, 問#21523;朋友咁, 你亦可以0係呢度提供你0既email address, 等我send d 資料比你.

再見[Wink]
回頂端