發表主題 回覆文章
guest
XXX.XXX.180.145

發表發表於: Fri Jun 25, 2004 10:21 am

廣告贊助 [隱藏]
專業大妗,

想請教你, 過大禮的物品中, 是否每樣物品都要放一封利是? 可否詳細教我過有關過大禮的資料(如買什麼物品, 程序...等)

Thank you.

Ruby
回頂端
guest
XXX.XXX.120.145

發表發表於: Fri Jun 25, 2004 6:45 pm

專業大妗,
請問我媽咪要俾什麼嫁妝給我呢!多謝指教!
回頂端
guest
XXX.XXX.92.93

發表發表於: Fri Jun 25, 2004 11:45 pm

引文:
Cecilia寫道:

你好, 又要煩你, 我想問過大禮是否需要將奶奶送比新娘奰s鳳鐲/金鍊, 一起送去女家? 如果要, 到結婚敬茶時, 咪無金器送給新人?

請指教.

Cecilia,
按傳統習俗過大禮時男家需要送一些金飾到女家的, 若你的奶奶只打算送龍鳳鐲和金鍊共兩樣金器, 建議過大禮時送金鍊, 金鐲留待過門斟茶時贈送。若奶奶打算送多几件金飾, 則過大禮時可送多些金器。請你參考!
回頂端
guest

發表發表於: Fri Jun 25, 2004 11:53 pm

引文:
ruby寫道:

專業大妗,

想請教你, 過大禮的物品中, 是否每樣物品都要放一封利是? 可否詳細教我過有關過大禮的資料(如買什麼物品, 程序...等)

Thank you.

Ruby

Ruby,
過大禮物品如用實物則不用放利事 (禮金除外), 用利事代替則每封利事需要寫上代替物品的名稱.其他資料請電郵至sweetwedding@sinagirl.com, 抱歉不能在此詳述。
回頂端
guest
XXX.XXX.89.25

發表發表於: Fri Jun 25, 2004 11:53 pm

Hi 專業大妗

你好. 我想請大妗幫手呀. 請你給我多點資料好嗎?
1. 價錢
2. 包什麼

謝謝

joejoebar@[URL filtered]
回頂端
guest

發表發表於: Fri Jun 25, 2004 11:54 pm

Hi 專業大妗

1. 價錢
2. 包什麼

謝謝

回頂端
guest

發表發表於: Sat Jun 26, 2004 12:00 am

Hi 專業大妗

1. 價錢
2. 包什麼

謝謝

回頂端
guest

發表發表於: Sat Jun 26, 2004 12:04 am

引文:
thy寫道:

專業大妗,
請問我媽咪要俾什麼嫁妝給我呢!多謝指教!

Thy,
最基本需要子孫桶、龍鳳被、金飾、衣食籠, 至於其他的可視乎媽咪的經濟能力。
回頂端
guest
XXX.XXX.148.182

發表發表於: Sat Jun 26, 2004 12:56 am

專業大妗,

我想問, 現代式既""三朝回門""(從簡) 應該要帶咩返女家呢? 只係需要一隻乳豬未切? 除此以外仲有d咩要帶返女家? 又應該要逗留響女家幾耐? 有咩需要做呢? (因為之後既行程係去註冊處做登記~!) thanks!
回頂端
guest

發表發表於: Sat Jun 26, 2004 9:15 pm

引文:
JP寫道:

專業大妗,

我想問, 現代式既""三朝回門""(從簡) 應該要帶咩返女家呢? 只係需要一隻乳豬未切? 除此以外仲有d咩要帶返女家? 又應該要逗留響女家幾耐? 有咩需要做呢? (因為之後既行程係去註冊處做登記~!) thanks!

三朝回門, 除了燒豬, 還要有面、生果、片糖, 如家里安了祖先, 則回去時要拜祖先, 然後燒豬回頭尾連同兩封利事給男家便可以了,時間大約十五至三十分鐘便足夠了。
回頂端