發表主題 回覆文章
menglina
XXX.XXX.217.66

發表發表於: Fri Dec 04, 2015 2:06 pm

廣告贊助 [隱藏]
自從被求婚後都已經2個月了, 所有野既安排進度係0
點解呢? 哈哈...因為仲有成差不多年幾2年既時間去認真準備...

地點方面 - 冇限制*
日本/韓國/台灣 係我考慮既地點"
日本- 我地之前去過大阪, 影左d櫻花和服相 (所以可以不考慮)
韓國- 做泡菜妹係幾靚..同埋呢期好hit!!! (但係室內景較多... 可以考慮)
台灣- 第1次去旅行既地方, 多少都有d回憶 同埋風景怡人 可以揀既外景元素較多 (點算好呢 )
咁就梗係問milo仔 點知佢話我喜歡就ok! 咁就揀我地第1次去旅行既地方 "台中"
都幾有意義ge

先講一下PW既選擇
1.旅人行館
係上年既時候..我一直已經有留意旅人行館咖喇
因為以旅行玩樂既角度出發, 有一個輕鬆既pw...
最吸引既係 全程[引導式]+[側拍式]既拍攝服務, 可以捕捉多d我地 影到更多自然既相
仲有"曉山青"既禮服都幾靚咖!!! 所以就好鍾意喇
同cathy傾過...服務ok ga 好耐心咁回答, 印象好好!!!
(本身諗住如果夜晚吾會擺酒既話, 就會揀呢間 有多d budget )

2. masalili
由於之前比旅人行館吸引左, 都冇特別留意masalili*
因為呢間係少左 [側拍]既, 雖然係會少d相 但係d作品一樣係咁靚
每個攝影師都有吾同既風格...點揀?
同emma傾過, 都解答左我好多問題^^ 又冇覺得我煩XD
所有野都明碼實價 好清晰 一目了然
(如果要擺酒, 就係預d $用得鬆動d..冇咁大壓力 相對地比旅人又平d)

3.紅豆
係我加入左WOW見到WOW友介紹先識既, 睇過D作品都靚...
不過呢 可能比旅人同masalili吸引左... 冇花太多時間去研究喇

問過milo仔佢想去邊間影! 佢:都係睇你鍾意邊間再決定
因為佢話 如果揀左間我吾鍾意既, 影得都吾開心 又點會靚呢hoho~

同milo仔商量完, 落實左揀邊間影pre-wedding la!!!
yoho~~~~~~ 極其興奮!!! 好期待呀
估吾到big day日子未訂實... 竟然係決定左呢樣先 Very Happy

參考完大家既意見~各有各好~ (希望遲下可以再影la XD)
揀了MASALILI 價格合理... 作品都係我地想要既...而且乎合我地2萬內既筆直~
咁又多D鬆動錢可以買下D裝飾, 飾物 帶去影相喇
仲會係當地加錢買一紮氣球(NT$800以上先送到masalili), 租埋男禮(NT$3,800)
秋天時候去影...吾會太凍又吾算熱...
吾洗驚大汗搭細汗...個樣變"囧"~

之後下一步就係向偉大的淘寶進發
睇下D名牌, 日期牌(但未訂實BD日子-未整得), 小擺設~
絲花花球- 之前淘寶睇中左一個* (仲有幾個月時間 再睇定d先)
結婚公仔- 一早好心急咁買左^o^
仲可以BD果日用番^^ 一物兩用

因為milo仔好放心咁交比我安排, 因為一早CAP好圖知道自己想要D咩風格, 比較下價錢...之後再比佢過下目就成事喇!!! (成件事話都冇咁快..就比我KO左~ 求左婚第1件事竟然係K.O.左PW先 )

長話短說...我都吾想打咁大篇文喇~~~
至於我最後揀左邊間呢~ 有留意既你...就一定知^_^

行程如下:-
第1日* - 揀男禮(出去租), WG+EG (足足試左14套 ), 最後再同攝影師會面
第2日* - 影相
第3日* - 揀相 同埋揀相簿&相架
(細節之後再講^^)

放幾張相開心SHARE下先 (未執相都心心眼 , 執左仲得了?!)
影相當日天氣超好~~~ 好曬呀!!!
仲好大風...有勞助手幫我1張相整左十幾次頭-___-" 真係辛苦哂呀>.<"
帶左好多道具...milo公仔 全部都影得哂
今次既pw真係岩哂心水, 絕對冇揀錯~~ 輕輕鬆鬆就影完喇~~~
影完有少少失落感XDDDD... 好想再影第2輯呀 Razz
(幸運的是 颱風沒有吹向台灣...hahahaha 一切順利 yeah )

我地第1次去旅行~~ 台中 (所以我點都要揀台中影...懶有紀念價值XD)
我地第1輯既婚照~~ 台中
希望有更多更多既第1次都與你一起分享...*
回頂端
menglina
XXX.XXX.217.66

發表發表於: Fri Dec 04, 2015 2:09 pm

忍吾住要同大家開心share下d相 自己好滿意~~~
再分享下第1次拍攝既經驗*:-
前題:::::我地吾係自拍開既人黎...對於鏡頭既敏感度係極低
而且都吾知道自己邊一邊面靚d? 點笑會好睇d? 所以都會擔心影得吾好...

由網上跟emma溝通...問問題...了解package...直到下單, 所有細節都很清晰~
emma都幫了我們不少 好細心解答問題,,,又跟我們介紹方便我們的酒店和玩法~
可惜的是~ 還未有跟emma見見面..親口說聲謝謝><"
我地先去租男禮 哪個男孩不愛型?!
男禮試左很多造型.... 配件一樣多選擇
(milo仔都原來有選擇困難症的...平時既佢好快決定好!!!!!!)
到佢決定好..我地去附近食"lunch" 其實係tea...再搭的士出發去masalili揀我既裙喇~~~~

禮服小姐雅婷 很讚~~ 我一共揀了14條裙=.=" 選擇困難症呀~~~
哈哈...但係我揀既大部分都係供室內拍攝的裙~
milo仔好好... 佢話加錢帶室內既裙出去外拍,,,
(真係幫我解決左一大難題, 如果吾係我又要再揀過喇...個心即刻甜哂>3<)

化妝方面hana了解我比較喜歡簡潔, 辫子造型~ 就幫我自由發揮... 效果也不錯

拍攝當天~ 天氣非常好...一大片藍天但白雲跑掉了?!
由amber幫我拍攝...初時我同milo仔都是比較緊張有點生硬
之後amber跟志嘉引我們笑...閒談間好像輕鬆了...可以進入拍攝模式
每拍完1個場景..都會讓我們看看照片...有沒有問題
哇...好靚~~~ 都沒有理由需要NG~~~

我地有另外租1隻白馬拍攝用~~ amber都很用心教我們擺pose~
好浪漫的感覺~~ 我既白馬王子喔^^
但太陽伯伯好猛烈...我同milo仔隻眼都投降了
之後, 都影了好多場景~~ 只要是我之前說過喜歡的amber都幫我安排好...
(她真的記住了我喜好什麼..要怎樣的感覺)非常專業
拍攝當天風很大... 害得志嘉來回跑多次幫我整理頭髮~~
他跟我說沒關係... 哈哈...但來回跑10次8次.. 很辛苦吧-__-" 而我..感到不好意思...~~
幸好的是...我們第1天說不要到海邊拍攝了...轉了另一個場景
不然, 志嘉一定很辛苦... 而我一定會被風吹到變成瘋婦人

不得不提~車上更衣都是一個不錯的體驗XD...
milo仔好快手幫我換到...好叻^^ 初時仲擔心佢吾識整...
之後, 志嘉amber 幫我換小花圈, 耳環, 補妝~
(我係1個大帝...坐著不用動 )

拍攝外景後...amber駕車回去時~~ 而我們..睡著了XDDDDDDD
再拍室內場景~~~ 就大功告成~~~
合作很順利~~ 7點多就完成拍攝~~~~~YEAH!!!!!!

再附上數張照片吧* 未修圖都很滿意了!!!
(我地自備情侶服, 波鞋, 花球, 婚戒, 日期名牌, milo公仔s, 小道具都一一用上 , yoho*

之前post左既相..我不再重複post了~~
回頂端
恰style
XXX.XXX.228.143

發表發表於: Thu Dec 10, 2015 10:51 am

好靚靚, 陽光好好呢~~~
回頂端
1+1+1
XXX.XXX.125.27

發表發表於: Thu Dec 17, 2015 1:43 pm

影得好靚呀,鐘意有不同風格!好有feel~~~~~~
回頂端
小白兔re
XXX.XXX.232.229

發表發表於: Mon Dec 21, 2015 3:35 pm

你影邊個行程呀~~好靚啊,仲有馬
回頂端
liny
XXX.XXX.168.61

發表發表於: Thu Dec 24, 2015 3:10 pm

小白兔re 寫到:
你影邊個行程呀~~好靚啊,仲有馬

呢個系瑪莎個水上教堂
回頂端
水悅歡
XXX.XXX.138.37

發表發表於: Fri Dec 25, 2015 6:22 pm

相片好靚阿!
回頂端
Su&san
XXX.XXX.181.92

發表發表於: Wed Dec 30, 2015 5:06 pm

好有feel~~~~~~
回頂端
PieLee
XXX.XXX.213.5

發表發表於: Thu Dec 31, 2015 2:18 pm

騎馬婚照系邊度攝影?
回頂端
ordiii
XXX.XXX.33.206

發表發表於: Thu Dec 31, 2015 3:21 pm

PieLee 寫到:
騎馬婚照系邊度攝影?

呢個系水上教堂呀~我之前都系影呢個景,附近都好多場景可以影~
不過白馬系響度直接租架
回頂端