發表主題 回覆文章
puolo
XXX.XXX.106.70

發表發表於: Wed May 06, 2015 3:46 pm

廣告贊助 [隱藏]
籌備婚禮兩年,我同胡生就兩年無正式去過旅行
為咗慳錢,兩年嚟出國,胡生都係跟我機到外地
今次影婚照之餘,可以順道到台灣玩玩

機票方面,因為之前參加ESDLife《全城至愛新人大賞》
成為最後入圍新人,贏得免費台北雙人來回機票
因此依次旅程並唔需要用太多費用

旅程為3日2夜,喺清境進行拍攝
但由於太耐無同胡生去旅行,我哋台北+台中Total玩咗6日5夜
先分享我哋自遊行嘅地方

Day 1 (2/3/2015)

我哋搭0810 CI 678到台北,幸好航班無太多delay
9點多就到達桃園國際機場,攞完行李,兌換台幣後
搭高鐵出發到台中,出發前一個月已經喺網上購票
預早買票有65折優惠

半個鐘車程到達台中,到涉後,胡生朋友嚟接我哋
食個輕便午餐,聚聚舊

然後到酒店check in,酒店蠻舒服
地點尚算方便,步行5分鐘就到逢甲夜市

夜晚,跟胡生朋友一行4人到夜市掃街

Day 2-4 (3-5/3/2015)
行程由《旅人》安排,稍後分享拍攝過程,睇住少少相先啦

Day 4 (5/3/2015)

由台中搭高鐵回台北,繼續台北行程
夜晚同胡生到西門町走走,食頗有名嘅火鍋 - 馬辣
仲有我同胡生最鐘意食嘅Haagen Dazs雪糕

Day 5 (6/3/2015)

瞓醒已經1點幾,我哋出發到超宮廷feel嘅cafe high tea
cafe裝修好靚,詳情稍後再分享

high完tea我哋諗唔到去邊,就去咗睇戲
去到台北都走去睇戲,你都咪話唔crazy

睇完戲,到士林夜市,嚟到台灣唔掃街都對唔住自己啦
食咗好多嘢,炸雞扒、燒牛肉粒、鹽酥菇、阿宗麵線、刨冰

Day 6 (7/3/2015)
早上酒店check out後,先到台北車站買頗有名嘅洪瑞珍三文治
今次只買一打,平時我會買兩打架
超好食,我試過一日食半打,誇張吧

由於酒店無寄存行李服務,我哋喺台北車站租locker放行李
大locker NT60/3hrs,安置好行李,繼續我哋嘅行程

下一站 - 上引水產,其實之前都同胡生都去過
上次令我哋留下壞印象,壽司刺身都唔新鮮
但我啲同事去,個個都話超好味,超新鮮,所以我決定比多次機會佢

台北車站搭的士過去,NT145,車程只需10分鐘
星期六嘅關係,超多人,同胡生揀好要食嘅嘢就衝去比錢
搵個好位就立即開動,刺身做早餐

果然,今次真係好味好多
上次我哋又買海膽飯、刺身、壽司、熟食
食唔晒之餘仲覺得唔好味,但今次真係學我啲同事話齋
超好味

帶子勁大粒,海膽超新鮮,三文魚好鮮味,依餐盛惠HKD 5xx
雖然貴,但如果咁嘅質數咁嘅價錢,喺香港一定食唔到
人一世物一世,咩都要試吓啦

然後周圍行吓hea吓,就返台北車站攞行李
搭機場巴士去機場,期間發生一段小插曲
就係唔見咗下晝已經買好嘅車票,我完全無印象自己放咗喺邊
最後要碌卡,重新買過車票

6日4夜嘅台灣之旅終於結束,又要返香港繼續為生活而拼搏

《旅人行館》清境婚攝之旅 - 揀衫及拍攝 Day 1

台中拍攝婚照
行程為清境戀語 三日兩夜拍攝之旅

Day 1 (3 Mar 2015)
1點左右,《旅人》職員已到酒店接我同胡生
當時我同胡生喺酒店樓下cafe,邊等邊嘆嘢飲
然後見到有人攞住我同胡生嘅名牌,我立即揮手say hello
原本諗住即刻起行,誰知側拍攝影師 Eason叫我哋保留原座
拍攝旅程就由依一刻開始

影咗幾張snap shoot,攞埋行李
由司機兼引導式攝影師Amber揸車到《旅人》店內揀衫
到達《旅人》門口,完全唔會察覺依間就係婚紗店
門面裝修同香港嘅婚紗店好唔同,唔講的話會以為係間cafe

負責聯絡我嘅Lynn出嚟迎接我哋,寒暄幾句

之後就由化妝師Mandy帶我同胡生揀衫
個人喜愛收腰款式,Mandy都揾咗幾件比我試

先嚟一件大拖尾lace傘裙
超鐘意背面see through lace,好有女人味

第二件係Mandy幫我揀嘅,大家要有心理準備
依件係超超超性感,為免大家噴飯或嘔血,依張我自行遮樣
背面都係see through,好靚,下身絹布
正面不作評論,其實依件影indoor會好靚
但無奈我哋係影outdoor,所以唔揀依件lu

晚裝首選依舊揀紅色,依件係胡生揀嘅
收腰露背lace,完全係我杯茶,胡生真了解我

另一款晚裝較簡單,紫色雪紡,但依然係露背款

我揀好衫就到胡生啦
胡生揀衫比較快,一黑一白一格仔
佢唯一一個要求就係唔著全套白色西裝連白色西褲
佢話覺得好Richard喎

揀完衫Eason帶我哋到《旅人》店旁嘅精品店兼cafe影snap

然後出發到我夢寐以求嘅清境,由台中至清境車程需要兩小時
我同胡生都喺車上瞓著咗,依張就係Eason幫我哋影嘅睡相
好彩睡相仲見得下人,無失禮

行程照顧非常周到,安排咗我哋到老英格蘭餐廳用餐
我一聽到「老英格蘭」依四個字,已心心眼到不得了
我前面都介紹過依間民宿
Eason話原本我哋係到音樂城堡嘅餐廳 - 空中花園用餐
但因為餐廳裝修,所以改到老英格蘭,真係10個開心同興奮

puolo 在 Thu May 28, 2015 2:22 pm 作了第 1 次修改
回頂端
puolo
XXX.XXX.190.217

發表發表於: Wed May 06, 2015 3:51 pm

到達清境,先到民宿音樂城堡check in
民宿經營者一家都好好人,好好客,依個係台灣人嘅特色

我同胡生入住嘅係四人套房,共有兩層
兩人入住四人房其實有啲晒,不過係一個好好嘅體驗

anyway,安致好一切,我哋就到老英格蘭影snap同食晚飯

晚飯過後,搭接駁車返音樂城堡
音樂城堡經營者又為所有住客準備一杯cocktail同小食
我點咗杯蜜桃有氣甜酒,而胡生就點咗杯Whisky

休息一晚後,我哋就正式拍攝婚照
Day 2行程,待續...
回頂端
puolo

發表發表於: Wed May 06, 2015 4:01 pm

Day 2 (4 Mar 2015)

拍攝行程:音樂城堡>老英格蘭>觀山牧區>小瑞士花園

當日同胡生7點起身,先食個豐富早餐

7點半,Eason、Amber同Mandy已經到咗
食完早餐立即化妝,唔知咩原因
我化化下妝突然好暈,好辛苦,幸好識少少first aid
即刻為自己apply,好彩抖咗一陣就無事
出發前幾日check過天氣報告話會落雨,幸好拍攝當日天公造美
其實落雨都係其次,最慘嘅就係有霧
Amber話佢前幾日影勁大霧,完全影唔到遠景
呼,好彩

第一個造型,紅色晚裝 vs 全黑禮服 @ 音樂城堡
超鐘意依個造型,對紅色晚裝情有獨鐘

睇下胡生幾chok

第二個造型,婚紗 vs 黑白禮服 @老英格蘭及觀山牧區

台灣人真係好熱情,喺我哋到老英格蘭取景嘅時候
佢哋見到我哋影婚照,主動上前送上祝福,仲問可唔可以同我哋合照
胡生話我哋變咗佢哋嘅景點,好攪笑

由於Amber知我唔鐘意影羊,所以改咗行程
去咗觀山牧區影櫻花,啲櫻花靚到好似假咁

我同胡生不嬲都唔係可愛攪笑派,但依張咬下巴又影得幾自然幾得意

影正式婚照當日,Eason都無偷懶架,不停地為我哋影snap

第三個造型,紫色晚裝 vs 格仔informal禮服 @ 小瑞士花園
依套紫色晚裝超級襯依個場景,好colourful

胡生話次次影婚照,攝影師都會叫佢都要抱起我,連依輯都唔例外

好鐘意以下幾張,好森林feel

影完禮服,我哋換返便服
Eason帶我同胡生到小瑞士花園外逛逛,順便影小小snap

依張龜波氣功係胡生指定要影嘅,佢真係好百厭

之後就去醫肚,Amber車咗我哋到一間好特別嘅餐廳
但唔記得間餐廳叫咩名,Amber點咗好多該餐廳出名嘅餸菜
其中最出名嘅就係依隻燒雞,真係好好食

4點左右就起行返台中,入住台中亞緻大飯店Hotel One
check in時receptionist話 upgrade咗間商務套房比我哋
我同胡生入到房都o咗咀,雖然唔係話超靚,但酒店非常舒適

休息咗一陣,夜晚又同胡生去掃街
到咗酒店附近嘅夜市 - 一中街

食飽後,返酒店,準備Day 3行程 - 睇相
待續...
回頂端
puolo

發表發表於: Wed May 06, 2015 4:05 pm

Day 3 (5 Mar 2015)

拍攝旅程話咁快就完結,行程嘅最後一日終於有相睇
相片分咗引導式拍攝同側拍式拍攝,Total有250張相片

我同胡生都特別鐘意側拍(snap)嘅相片
紀錄咗我哋成個旅程嘅點滴,好sweet好自然
而且色tone好特別,灰濛濛,感覺好正

令我同胡生最意外嘅係....
睇完相當日,仲多送180張QR Code卡仔比我哋
製成品連同婚照光碟一併寄到香港

依次婚攝之旅,我同胡生都好enjoy拍攝過程
而且《旅人》亦照顧周到,食宿安排不在話下
佢哋嘅熱情同好客仲令我同胡生感到超唔好意思

無論我哋去到邊,佢哋都照顧有加,連行李都幫我哋攞埋
由上車攞到落車,由落車攞到入酒店,一切以客為先
香港人真係要向你哋好好學習

回饋一下我哋拍攝旅程點滴吧

回頂端
BIBIBBB
XXX.XXX.211.137

發表發表於: Mon May 11, 2015 5:47 pm

身材好掂,着到D礼服好好睇。特别系红色果件 Sad
回頂端
love-runningman
XXX.XXX.189.30

發表發表於: Wed May 13, 2015 2:19 pm

嘩! 你嘅身型真係無得輸!!!!超靚呀!!!
回頂端
charliech
XXX.XXX.52.189

發表發表於: Wed May 13, 2015 3:02 pm

婚照影得好靚呀..想問下你成果Package 用左幾多錢, 都搵緊資料
回頂端
love-runningman
XXX.XXX.95.166

發表發表於: Fri May 15, 2015 11:48 am

charliech 寫到:
婚照影得好靚呀..想問下你成果Package 用左幾多錢, 都搵緊資料

D Package唔一樣,價錢都唔一樣家。你可以直接系line度問下個攝影顧問:Lizen157
或者你直接上距個官網睇下,有直接寫出來家:http://www.lizen157.com.tw/
回頂端
cheng like
XXX.XXX.210.165

發表發表於: Tue May 19, 2015 10:31 am

我都準備去旅人行館拍婚紗啦,不過我系book年底楓葉期。 Surprised
回頂端
香蕉我愛你
XXX.XXX.211.217

發表發表於: Thu May 21, 2015 11:13 am

很開心的經驗! 睇你的相片也感受到那份開心!

最後那張相很搞笑!
回頂端