發表主題 回覆文章
Babel
XXX.XXX.228.112

發表發表於: Mon Aug 25, 2014 1:53 am

廣告贊助 [隱藏]
我自己2011年結婚個時,就搵左王穎幫我化妝。
點解揀佢係因為我表姐結婚都係揾佢,老實講,我一向都覺得我表姐唔係咩靚女,平時都幾粗魯,又唔打扮,我都抱住食花生心態睇佢結婚個時會搞個咩 look 出黎 Rolling Eyes 。佢結婚個日,我都要去幫手做姊妹,我地一班姊妹就由王穎 d 徒弟化妝,表姐就係佢自己房化妝,我個時都未知佢化成點架,反正我地班姊妹都化得幾好,個個都有不同髮型(相比起我另一個朋友結婚,搵左間好平的化妝公司,嘩!化到我地極肉酸,下次有機會再講)跟住我地個妝又唔太溶,KEEP到全日,幾好喎。
講番我表姐,佢個日化完出黎,我地個個姊妹都嘩嘩聲,唔係因為俾面佢大日子先咁大反應,係真心覺得好大分別,如果唔係識佢,我個刻真心覺得佢係靚女黎囉!而且王穎幫表姐修個條眉好自然,成個妝又唔會好老氣,我覺得成個妝可以用氣質黎形容!
當時我就諗,結婚個日一定要揾呢個化妝師。不過我伴娘有另外兩個化妝師介紹俾我,我都有去試左先,一個就覺得個妝太濃唔啱我,另一個個髮型就勁唔鐘意,成頭夾晒粟米夾,好粗好鞋 Evil or Very Mad
我比我表姐遲大概一年左右結婚,都驚王穎會無期,所以就早D預約,試妝個時,王穎有問我要點樣嘅妝,我自己平時都鐘意自然妝,咁佢幫我化左個自然的,感覺好 young 好 fresh,佢見我有少少大細眼,仲同我痴左雙眼皮,同埋調整番,可能因為我自己有畫開畫,我反而覺得人面本身就唔對稱,太對稱好似仲假啦!不過佢真係執著過我,好認真咁幫我搞對眼,試妝都認真過人。
跟住又試左個晚妝,我有問佢我未揀衫架喎,咁點算。佢話到時會就番我D晚裝去幫我配色,最緊要試左我鐘唔鐘意佢個風格。佢幫我化的晚裝是閃啡色,我當時睇就有少少驚濃妝嘅,不過佢用相機影俾我睇,個效果又OK喎!而且對眼化得又大又 sharp,陪我去試妝的伴娘話我上左妝有D似蔡少芬...哈哈 Laughing
髮型方面,我自己鐘意外國女星個D feel,要不經意個種,又唔鐘意紥得太緊,因為我塊面都有D大,咁佢幫我整的髮型都好自然又乾淨利落,最緊要係唔會成頭都係震震下個D粗鞋粟米,我本人覺得好老套!
咁我同伴娘都好滿意妝頭,同埋好滿意王穎的工作態度,完全唔會係我幻想個D星級化妝師,太有自己一套,有佢講無你講個隻,有商有量!大日子個日受化妝師氣的話,我會想殺人!但呢D故事上網都睇到唔少啦!
到左 big day 之前,王穎仲提我臨瞓之前唔好飲咁多水,驚水腫,我覺得好貼心呀!
當日一入門口,佢同D徒弟就好好禮貌,又不停恭喜我地,我阿媽好開心咁仲封左利是俾佢地添!
然後就開始忙碌嘅一日了!我覺得佢好快手,而且又好有經驗,其中見我感動位喊完,就識走去等攝影師停機個時,快快手咁幫我執妝。中間又會講下笑,等我無咁緊張。到晚宴好趕時間個陣,又會識搵伴娘提我入房轉妝,唔會專登拖時間收OT 錢。
每次轉妝又快又靚,套套衫都有D唔同。
點解 2011年結婚,今時今日先走黎 share? 第一係因為我而家無番工,比較得閒....哈哈!第二係最近我老友結婚,都係我陪佢試妝,同埋 Big Day 個日都係搵王穎化妝,呢排睇左好多關於結婚嘅野,發覺大家都好想結婚個時搵個好嘅化妝師,我就想SHARE番我自己嘅經驗囉!
如果想要佢聯絡方法我可以 pm 你。我自己2011年結婚個時,就搵左王穎幫我化妝。
點解揀佢係因為我表姐結婚都係揾佢,老實講,我一向都覺得我表姐唔係咩靚女,平時都幾粗魯,又唔打扮,我都抱住食花生心態睇佢結婚個時會搞個咩 look 出黎 Rolling Eyes 。佢結婚個日,我都要去幫手做姊妹,我地一班姊妹就由王穎 d 徒弟化妝,表姐就係佢自己房化妝,我個時都未知佢化成點架,反正我地班姊妹都化得幾好,個個都有不同髮型(相比起我另一個朋友結婚,搵左間好平的化妝公司,嘩!化到我地極肉酸,下次有機會再講)跟住我地個妝又唔太溶,KEEP到全日,幾好喎。
講番我表姐,佢個日化完出黎,我地個個姊妹都嘩嘩聲,唔係因為俾面佢大日子先咁大反應,係真心覺得好大分別,如果唔係識佢,我個刻真心覺得佢係靚女黎囉!而且王穎幫表姐修個條眉好自然,成個妝又唔會好老氣,我覺得成個妝可以用氣質黎形容!
當時我就諗,結婚個日一定要揾呢個化妝師。不過我伴娘有另外兩個化妝師介紹俾我,我都有去試左先,一個就覺得個妝太濃唔啱我,另一個個髮型就勁唔鐘意,成頭夾晒粟米夾,好粗好鞋 Evil or Very Mad
我比我表姐遲大概一年左右結婚,都驚王穎會無期,所以就早D預約,試妝個時,王穎有問我要點樣嘅妝,我自己平時都鐘意自然妝,咁佢幫我化左個自然的,感覺好 young 好 fresh,佢見我有少少大細眼,仲同我痴左雙眼皮,同埋調整番,可能因為我自己有畫開畫,我反而覺得人面本身就唔對稱,太對稱好似仲假啦!不過佢真係執著過我,好認真咁幫我搞對眼,試妝都認真過人。
跟住又試左個晚妝,我有問佢我未揀衫架喎,咁點算。佢話到時會就番我D晚裝去幫我配色,最緊要試左我鐘唔鐘意佢個風格。佢幫我化的晚裝是閃啡色,我當時睇就有少少驚濃妝嘅,不過佢用相機影俾我睇,個效果又OK喎!而且對眼化得又大又 sharp,陪我去試妝的伴娘話我上左妝有D似蔡少芬...哈哈 Laughing
髮型方面,我自己鐘意外國女星個D feel,要不經意個種,又唔鐘意紥得太緊,因為我塊面都有D大,咁佢幫我整的髮型都好自然又乾淨利落,最緊要係唔會成頭都係震震下個D粗鞋粟米,我本人覺得好老套!
咁我同伴娘都好滿意妝頭,同埋好滿意王穎的工作態度,完全唔會係我幻想個D星級化妝師,太有自己一套,有佢講無你講個隻,有商有量!大日子個日受化妝師氣的話,我會想殺人!但呢D故事上網都睇到唔少啦!
到左 big day 之前,王穎仲提我臨瞓之前唔好飲咁多水,驚水腫,我覺得好貼心呀!
當日一入門口,佢同D徒弟就好好禮貌,又不停恭喜我地,我阿媽好開心咁仲封左利是俾佢地添!
然後就開始忙碌嘅一日了!我覺得佢好快手,而且又好有經驗,其中見我感動位喊完,就識走去等攝影師停機個時,快快手咁幫我執妝。中間又會講下笑,等我無咁緊張。到晚宴好趕時間個陣,又會識搵伴娘提我入房轉妝,唔會專登拖時間收OT 錢。
每次轉妝又快又靚,套套衫都有D唔同。
婚禮之後好多朋友都post 相 tag 番我話我個日勁靚呀!超開心!
點解 2011年結婚,今時今日先走黎 share? 第一係因為我而家無番工,比較得閒....哈哈!第二係最近我best friend 結婚,都係我陪佢試妝,同埋 Big Day 個日都係搵王穎化妝,呢排睇左好多關於結婚嘅野,發覺大家都好想結婚個時搵個好嘅化妝師,我就想SHARE番我自己嘅經驗囉!
如果想要佢聯絡方法我可以 pm 你,我呢排得閒。
回頂端
ymina
XXX.XXX.255.237

發表發表於: Wed Sep 03, 2014 5:00 pm

回頂端
jenjenjenjen
XXX.XXX.201.48

發表發表於: Wed Sep 10, 2014 8:58 pm

Agree with u!! Love her makeup and attitude!!
回頂端
patc852
XXX.XXX.90.107

發表發表於: Thu Sep 11, 2014 9:00 pm

可否俾詳細資料,謝謝!!
回頂端
ngaaaaa913
XXX.XXX.211.218

發表發表於: Sat Sep 27, 2014 6:11 pm

pls pm ngaaaaa913@gmail.com
回頂端
KaKa1230
XXX.XXX.78.100

發表發表於: Mon Oct 06, 2014 5:20 pm

pls PM ....Thanks~~
回頂端
wkkiki
XXX.XXX.74.3

發表發表於: Tue Oct 21, 2014 6:04 pm

CAN U PM ME? THANKS
wkkiki@hotmail.com
回頂端
wkkiki
XXX.XXX.74.3

發表發表於: Tue Oct 21, 2014 6:06 pm

CAN U PM ME? THANKS
wkkiki@hotmail.com
回頂端
llhvin
XXX.XXX.66.208

發表發表於: Mon Dec 29, 2014 11:43 am

Can pm me the details? Thanks!
回頂端
Qooo
XXX.XXX.19.58

發表發表於: Mon Dec 29, 2014 9:36 pm

can pm the details plz? thanks
回頂端