發表主題 回覆文章
Peggie Peggie
XXX.XXX.159.49

發表發表於: Mon Aug 08, 2011 3:09 am

廣告贊助 [隱藏]
好唔開心, 今年四月JOIN左佢地首爾婚紗攝影,終於取回所有相. 我有以下總結和經歷.

1. 由試衫到開會到取相等等, 樣樣都要問要催, 沒一次係佢主動CALL我地. 服務唔多好.

2. 又話D衫係自己設計、其實又係大陸買, 新衫非常小, 又舊又殘, 仲要有臭味.

3. 開會無乜意思, 求其交功課的FEEL, 內容似旅行社茶會. 其實佢可以比多一點影相的IDEA, 好多人包括我地只會影一次婚紗相, 我地係唔會識講影乜野好.

4. 這個問題最大, 是我最唔開心的, 看到佢地婚紗展的相幾靚, 問佢地係唔係會用同一個攝影師, 佢好有技巧答會盡量安排. 到影時.... 當然唔係那個. 本來都算, 佢地公司的人應該差不多. 但我們這個攝影師是一個 freelance.... 佢收我地萬萬聲但係用freelance.... 我個心已經沉一沉.... 都算數, 可能佢影的相好靚呢. 我全程都已經好好笑容, 希望大家都開開心心影靚相. 但取相時我真係失望到極點... 影得好差, 仲要執相只有執左人樣, 其他乜都無執. 我但怕自己眼光不高. 比左幾十個朋友評價, 結論相同.

影相唔靚都無法, 都比左錢. 最最唔開心係我朋友行7月婚紗展, 係其他公司看到我地的婚紗相, 原來係個freelance去左第二個公司做, 所以我地的相就走左去第二度. 個公司好似叫 Duo Art Gallery.

總結係這個公司係開單前會乜都話OK, 但之後就好求其, 睇佢地SAMPLE好靚, 但你影到的會唔一樣. 仲有你的相可能會出現係其他公司.

這是我一個唔開心的婚紗相經歷, 希望你地唔會遇到.
回頂端
Astro
XXX.XXX.238.62

發表發表於: Fri Sep 02, 2011 3:39 pm

大家只要肯做下功課, 係網站/其他論壇搵下多d資料, 就會見到呢間公司劣評如潮! 唔好再貼錢買難受啦!

朋友都join 過佢地, 事後都係鬧爆佢地! 唔好再信佢地話係行家唱佢地啦!! 擺明好多唱佢地既case 都係堅的!! 做生意要有良心呀!
回頂端
Anastasia
XXX.XXX.24.113

發表發表於: Thu Sep 15, 2011 4:31 pm

死火囉! 依家先睇見呢間公司既衰野......我重join左4月去濟州影pre-wedding
真係好擔心喎....... Sad
回頂端
candyandandy
XXX.XXX.84.84

發表發表於: Wed Sep 21, 2011 10:10 pm

你join果時幾錢呀?
回頂端
YuanMan
XXX.XXX.166.155

發表發表於: Thu Jan 05, 2012 4:44 pm

TI 甘差咩﹖﹖睇相好似既(青見).....
回頂端
金珠
XXX.XXX.20.201

發表發表於: Mon Jan 30, 2012 9:45 pm

咁差! 我仲想問佢地package呀? 會唔會去日本好d架?
回頂端
candyandandy
XXX.XXX.35.137

發表發表於: Mon Feb 06, 2012 11:58 am

Ti d相辦係靚架,但到你做左相中主角又係另一回事lor

總之唔好幫襯呢間黑店啦!
回頂端
POPOWAN
XXX.XXX.30.95

發表發表於: Mon Apr 09, 2012 2:58 pm

嗚, 3月婚展已經俾哂錢, 依家先睇到啲評論係咁, 好唔開心呀
回頂端
討回公道
XXX.XXX.0.3

發表發表於: Tue Jun 04, 2013 2:29 am

我比呢間野害得好慘 Twisted Evil T.T
回頂端
TI wedding 不負責任
XXX.XXX.101.151

發表發表於: Fri Jul 12, 2013 5:28 pm

比呢間野害到好慘...我希望詳細d 打出事經過, 但太長,打住d 先.

今次真係好失策, 因為我地番工好忙,籌備婚禮開頭又已投入了很多時間,果日Expo見好多去輕井澤影櫻花的package 都滿唒,最後見到TI wedding, 一個叫Suzxxne 的女職員sell 我地, 自問平時都會做定research 同左想右想, 但當日都無太多選擇, Suzxxne 同我地傾左好耐, 最後佢叫我地join 一個北海道櫻花之旅2日的package , 價錢同輕井澤1日差吾多, 但d 相要比佢地公司做宣传/sample 比其他客睇,因為係佢地公司第一次去札幌影櫻花既package, 之前只影過薰衣草,所以我地都問Suzxxne: 你地無經驗, 會吾會影吾到櫻花? 因為我地真係好想影到櫻花!Suzxxne當時拍唒心口叫我地放心, 話佢地的員工係我地影之前幾星期已經係日本, 又影左櫻花gum 多年, Eric Kowk 同 葉佩雯都係佢地影,
我地見Suzxxne都幾好, 又心諗就算無Eric Kowk 果d gum 多櫻花, 有少少都可用鏡頭就下, 再吾係...水尾都可以影地下果d ya...

跟住我地重覆問左好多細節, 有d 叫Suzxxne寫落張單度, 但佢話佢地都想影到靚相做样辦, 叫我地吾驶擔心..就'賴'過左...
最後我地join 左,TI 要我地比EPS 同全數.

我地join左之後重有1個半月左右就影,但半個月後都無人contact 我地試衫同要book 邊間酒店,於是我地自己打去,Suzxxne竟然話d 衫攞唒去洗,未有gum快有, 最後我地問左幾次..出發前2星期才有,頭1個Sat & Sun full 左,最尾個Sat &Sun 我地已飛左去日本-.- ( 我地join 嘅另一間, 半年前已不停call 我同我地跟進..) 我地唯有最後1個星期用好多晚分別揀衫、男fitting、女fitting、再攞衫T.T

期間我地不停上網check日本氣象局個櫻花預報,又問係日本旅行番來的朋友, 都擔心北海道會遲開花, 所以whats app 一個叫陳生, 負責日本pre-wedding 的員工. 但他話無問題,會如期影到櫻花。我地在影相前早4日先去札幌,函館,登別玩...由北至南, 1粒櫻花都無
回頂端