發表主題 回覆文章
son & son
XXX.XXX.0.97

發表發表於: Sun Mar 20, 2011 1:12 pm

廣告贊助 [隱藏]
完全讚成 yan 所講呀!
今次呢件事無一個人想發生,大家都有損失。
因為安全問題,跟本無可能同唔應該出發前往日本災區。
既然店方同客人都未出發,為何不可以安排退錢呢?
為何店方一定要所有人客係佢比既3個方案中揀1個?唔可以有第4個選擇係唔去退錢呢?
既然店方咁辛苦去諗方案比大家去keep住張2萬蚊既單,而所謂既方案客人根本唔想要,對客人又唔係最好既選擇,咁辛苦做乜?退錢比唔想去影既客人就可以 settle 到件事,大家都唔洗咁辛苦,大家都開心,唔洗嘈。
請店方知道,想退錢唔去影相既客人唔係特登同店方作對。只係想選擇自己最想要既0野,而唔係店方想要既0野。

你都要明白,我去快餐店食 ABC餐,比0左錢買 A餐下個月食,而家話個A餐有問題,政府都叫人唔好食,可能對自己同家人有影響,保險又唔包。而BC餐我一早就唔會揀,間快餐店都唔會迫我食BC餐啦!咁既情況下,我要求退錢,有咩問題?快餐店都會比返錢我啦,乜0野handling charge 都唔收,重講多句唔好意思啦!

我地咁多人打無數次電話要求,你地就只叫我地等,話開緊會。地震6日後出個通知就要我地4日內 confirm?我都知時間趕,但係做野係咁做既咩?我地選擇安全要求退錢,你地一聽見就話我地唔0岩,我地搶你錢咁!
你地損失好多?咁我地損失既機票同酒店錢唔係0野?做人要過得自己過得人,搵錢係0岩,無錯喎,但唔係唔理其他人既生命同安全囉!
回頂端
amywwy
XXX.XXX.57.113

發表發表於: Sun Mar 20, 2011 5:24 pm

其實我地的要求好簡單,我地一心join你地公司就基於貴公司專拍攝日本pre-wedding,但因天災去唔成,無人想的。不過,你地所提供的offer,只有3個選擇,坦白講這些offer 未必能滿足客人的要求。未必所有人都想去濟州,如果選擇其他地方的話,都唔需要用去日本的價錢,雖然你地話會將個差價用番你地公司的服務度,但你地有無問過客人是否需要或適合所謂的服務e.g.加相入相簿, 婚禮攝影,如果我地唔需要你地這些服務,點解唔可以refund的差價。
回頂端
Philip Cocu
XXX.XXX.200.251

發表發表於: Mon Mar 21, 2011 1:30 am

Ti 話已經有6成人轉往濟洲島拍婚紗, 得番一對新人去輕井澤......大家有咩決定?
回頂端
pe bear
XXX.XXX.242.145

發表發表於: Mon Mar 21, 2011 9:58 am

Philip Cocu 寫到:
Ti 話已經有6成人轉往濟洲島拍婚紗, 得番一對新人去輕井澤......大家有咩決定?

我是想留在香港拍照,退回差額就是那麼簡單
回頂端
Ms.琪琪
XXX.XXX.71.236

發表發表於: Mon Mar 21, 2011 10:45 am

pe bear 寫到:

我俾既$有一部份係pay for 佢地係輕井澤既經驗
佢地岩岩新開去濟洲島...質素係點冇人知..同埋都唔知有冇櫻花..
其他地方根本唔係我杯茶

但係留香港影都已加價到$13800!!!

真係簡唔落手
回頂端
yan*
XXX.XXX.27.241

發表發表於: Mon Mar 21, 2011 11:39 am

Ms.琪琪 寫到:
pe bear 寫到:

佢地岩岩新開去濟洲島...質素係點冇人知..同埋都唔知有冇櫻花..
其他地方根本唔係我杯茶

真係簡唔落手

Ys...其實之前唔係無睇過其他地方ga相版...
說真的..除左輕井澤之外..其他我都唔會選擇...
景色、style、個feel根本都唔岩...
而濟洲島d景...個島咁大..會影邊D位又未知...
上網搵過...山景..岩石..石像..油菜花田..最ok叫做個教堂...
而且..我見人地去當地旅行影返黎果d實景相..同TI email入面果幾張相都有一定出入...
anyway..not my cup of tea too.....
回頂端
*妹仔*
XXX.XXX.53.254

發表發表於: Mon Mar 21, 2011 1:19 pm

**RE: yan*

咁你決定成點啊??咁宜家搏定唔搏呢?

yan* 寫到:
Ms.琪琪 寫到:
pe bear 寫到:

其他地方根本唔係我杯茶

真係簡唔落手

Ys...其實之前唔係無睇過其他地方ga相版...
說真的..除左輕井澤之外..其他我都唔會選擇...
景色、style、個feel根本都唔岩...
而濟洲島d景...個島咁大..會影邊D位又未知...
上網搵過...山景..岩石..石像..油菜花田..最ok叫做個教堂...
而且..我見人地去當地旅行影返黎果d實景相..同TI email入面果幾張相都有一定出入...
anyway..not my cup of tea too.....
回頂端
son & son
XXX.XXX.0.97

發表發表於: Mon Mar 21, 2011 6:33 pm

yan* 寫到:
今日上到左去TI..亦都同公司職員溝通過~
方案的確是未必能滿足任何一位客人...
以下為我們各TI WEDDING對新安排的意見:

1. 全數Refund $18800-$20800
2. 部份Refund(扣除行政費: $500-$2000)
3. 轉地點之價格調整為昔日落單價格(非現在提供之2011年3月份門市正價),如有差價以現金退回

負責人亦表示會向公司反映有關意見..並商討可行性
並會於最遲星期一回覆~
亦答應先前21/3要決定是否轉地方的限期延遲~

未能到日本拍攝櫻花婚紗照...
也許有些客人接受改行到濟洲島拍照....
有些客人會選擇到泰國、宿霧等~

價格之不同...據說是在於會展優惠、門市正價...
但為何我們都是在會展join的...
現在轉亦要用門市正價?
就因為現在的情況下..轉地方是你們提供的優惠?你們仍然可以如期出發到日本..所以其實是有權不給予轉地方的選擇給我們嗎?
假如是跟合約上寫的...法律上貴公司是對的~
在此我想提醒一下以後選用貴公司的新人...
不要期望就合約條款外會有有人情..簽約前用盡你的想像力...
在拍婚照其間會遇到甚麼情況..該公司會如何處理~
而且要白紙黑字寫在合約上

因為每人的價值觀實在不同....
假如..除了日本櫻花外..我對貴公司的其他地點感興趣...
在這個情況下..即使貴公司退款給我..
我亦會主動查詢其他地點的詳情..甚至繼續參與
而且..假如是扣除行政費後退回餘款...我們得的只是1次試衫服務..有些客人甚至連試衫機會都未有...但我們都損失了部份金錢..分擔了貴公司的損失...當然也許貴公司的營業額會減少..

你們成功簽成一張單不容易、有成本....
我們為一生一次的選擇下決定亦不容易、有取捨的....
有能力的新人..婚紗照的確可以拍很多很多次..
但對大部人新人來說..婚紗照的確只有一次...
唯一的一次都已經不能完成自己想要的...
天災的確無人能控制...
也許貴公司營商之道是以利益為先...
但我只希望在商業利益下..可體諒一下我們...

當然最後貴公司的決定..仍是未知之數~
只是表達一下個人意見而已...Thanks

負責人星期六表示會向公司反映有關意見,並商討可行性
並會於最遲星期一回覆
到而家,有無人收到 ti 回覆?
回頂端
Ms.琪琪
XXX.XXX.168.33

發表發表於: Mon Mar 21, 2011 9:44 pm

我都收唔到
回頂端
Ms.琪琪
XXX.XXX.168.33

發表發表於: Mon Mar 21, 2011 10:50 pm

有啦....係22:06分收到佢地既 email
回頂端