發表主題 回覆文章
Mr.D
XXX.XXX.246.185

發表發表於: Sat Mar 19, 2011 1:56 am

廣告贊助 [隱藏]
PM me also please!~
Let's fight together!
回頂端
RBC
XXX.XXX.31.253

發表發表於: Sat Mar 19, 2011 2:42 am

好多姊妹/pair新人都出晒黎出聲
個個都唔係話要refund就係對佢d安排不滿
究竟佢地成日提“亦有不少客人表示希望繼續如期到當地"既可信程度有幾多

mr d PM左你
回頂端
ngman_man
XXX.XXX.105.111

發表發表於: Sat Mar 19, 2011 10:01 am

【本報訊】日本本州中部長野縣輕井澤是本港準新人拍攝婚紗照的熱門地,但核輻射洩漏陰霾下,不少新人卻步,其中有準新娘不滿婚紗攝影公司不退款,改往韓國更需補 3,800元差價及另買機票,十多對準新人今日到該公司理論。消委會也收到類似投訴。
準新娘彭小姐昨向本報投訴,光顧婚紗攝影公司 TI Wedding Photo,擬 4月尾到輕井澤拍攝婚紗照,已付約 2萬元,包括機票、化妝及攝影服務等,住宿自行安排,但大地震後決定取消行程。
她要求退款,但 TI昨予她三個選擇,繼續往輕井澤拍攝;或於 4月改到韓國濟州島,但需加 3,800元,機票酒店另計;或 5月至 12月改於本地、宿霧、泰國、冲繩及韓國等地拍攝,或要補差價,若有餘款用作增加相片、婚宴拍攝等,「都係冇退款」。她不理解為何韓國行程較日本貴,「韓國旅行團一般都平啲啦!」她又說,改在本地拍攝,開列的費用 13,800元,餘款已是不能退,但費用本身竟較她報名時曾查詢的 8,888元貴,「咪坐地起價?」她說該公司解釋該優惠價已完。
網上討論區也有不少準新人遇到類似情況,本報昨多次致電 TI查詢,但截稿前也沒回覆。
回頂端
pandalok
XXX.XXX.34.83

發表發表於: Sat Mar 19, 2011 12:17 pm

pandalok 寫到:
ken&emily 寫到:
你好可唔可以pm埋我呀!
我都係4月去日本影相架..
我都好不滿ti 0既手法同埋安排!!
不如大家傾下可以點樣同佢地傾呀!!
pm埋我呀!
但我唔係好識用...
或者大家0係msn 開group discussion呀!

Pls pm埋我呀!
Thanks....

I am doubting if there still have couples go Japan to take photos.
They just want us to pay HK$3800 to cover their staff air ticket to Korea. Because they suffered the cost (air tick + hotel) for their staff. Now they just transfer the cost to us and use an excuse said Korean is a new try. But this fee should not shift to customers lor.

我都係四月去輕井澤的!原來漏咗無PM我! Crying or Very sad 我都想同你地上去傾阿!果日傾成點有乜進展?佢地點覆?可以PM埋我?下次再上去都多一pair人!我都有睇蘋果!今我宜家點做好?
回頂端
Fapo
XXX.XXX.76.4

發表發表於: Sat Mar 19, 2011 12:42 pm

琴日打去問, 負責人又未返, 真係好想知點解要改去韓國要加錢, 而且我超唔想去韓國囉.

如果改去大板都叫做有櫻花呀?唔明點解佢地唔係改去大板, 我有朋友在大板話o個邊ok呀
回頂端
candyandandy
XXX.XXX.82.118

發表發表於: Sat Mar 19, 2011 1:16 pm

有興趣加入既姐妹們就盡快 PM我!!!!
回頂端
tiwedding
XXX.XXX.106.41

發表發表於: Sat Mar 19, 2011 6:55 pm

自3月17日-本公司發出給4月份輕井澤客人的方案後﹐這兩天都收到不少客人的查詢及意見﹐當中個別客人已作出了不同的選擇﹐有部份客人對在原定日期轉往韓國濟州拍攝所收取$3,800的費用存有疑問﹐公司要收取這$3,800的費用,是因為需要另外安排部份新增攝影師及化妝師進行拍攝而定出來的。(如每轉2對人客中有一對人客需要新增的隊伍拍攝。這$3,800收費絕對不夠新增成本,公司是要作出補貼的。)

由於已收到很多人客選擇改到韓國濟州拍攝的回覆,現時已可以抽調到大部份原定日本拍攝同事處理濟州拍攝的工作。現階段已可以把收費下調至只收$800,只要在兩天內再有多些人客轉往濟州拍攝什至可以達到不用收費,而已付$3,800的人客則可在最終收費定下後獲得退還。

我們選住濟州的酒店 http://www.oceansuites.kr/eng/main.as

謝謝

TI Wedding Photo

*希望大家明白我們已盡力提供最可行的方案解決現時面對的問題。而問題不是我公司引發的。人客及公司都是受影響者!!
*如有查詢 - 可致電: 2838 1039或E-mail: tiweddingphoto@yahoo.com
回頂端
Ms.琪琪
XXX.XXX.168.33

發表發表於: Sun Mar 20, 2011 12:33 am

邊個做生意係冇cost
人地公司watabe 可以可以揀全數refund(唔扣手續費)..或改去關島影相...
唔通佢唔駛cost 做生意?!

我地join左 ti-wedding要加$都係去韓國!

真精采!
回頂端
AlexChu
XXX.XXX.4.32

發表發表於: Sun Mar 20, 2011 1:35 am

Ms.琪琪 寫到:
邊個做生意係冇cost
人地公司watabe 可以可以揀全數refund(唔扣手續費)..或改去關島影相...
唔通佢唔駛cost 做生意?!

我地join左 ti-wedding要加$都係去韓國!

真精采!

So...How is everyone's decision now?

PM me if don't want to be disclosed..
回頂端
yan*
XXX.XXX.192.82

發表發表於: Sun Mar 20, 2011 3:06 am

今日上到左去TI..亦都同公司職員溝通過~
方案的確是未必能滿足任何一位客人...
以下為我們各TI WEDDING對新安排的意見:

1. 全數Refund $18800-$20800
2. 部份Refund(扣除行政費: $500-$2000)
3. 轉地點之價格調整為昔日落單價格(非現在提供之2011年3月份門市正價),如有差價以現金退回

負責人亦表示會向公司反映有關意見..並商討可行性
並會於最遲星期一回覆~
亦答應先前21/3要決定是否轉地方的限期延遲~

未能到日本拍攝櫻花婚紗照...
也許有些客人接受改行到濟洲島拍照....
有些客人會選擇到泰國、宿霧等~

價格之不同...據說是在於會展優惠、門市正價...
但為何我們都是在會展join的...
現在轉亦要用門市正價?
就因為現在的情況下..轉地方是你們提供的優惠?你們仍然可以如期出發到日本..所以其實是有權不給予轉地方的選擇給我們嗎?
假如是跟合約上寫的...法律上貴公司是對的~
在此我想提醒一下以後選用貴公司的新人...
不要期望就合約條款外會有有人情..簽約前用盡你的想像力...
在拍婚照其間會遇到甚麼情況..該公司會如何處理~
而且要白紙黑字寫在合約上

因為每人的價值觀實在不同....
假如..除了日本櫻花外..我對貴公司的其他地點感興趣...
在這個情況下..即使貴公司退款給我..
我亦會主動查詢其他地點的詳情..甚至繼續參與
而且..假如是扣除行政費後退回餘款...我們得的只是1次試衫服務..有些客人甚至連試衫機會都未有...但我們都損失了部份金錢..分擔了貴公司的損失...當然也許貴公司的營業額會減少..

你們成功簽成一張單不容易、有成本....
我們為一生一次的選擇下決定亦不容易、有取捨的....
有能力的新人..婚紗照的確可以拍很多很多次..
但對大部人新人來說..婚紗照的確只有一次...
唯一的一次都已經不能完成自己想要的...
天災的確無人能控制...
也許貴公司營商之道是以利益為先...
但我只希望在商業利益下..可體諒一下我們...

當然最後貴公司的決定..仍是未知之數~
只是表達一下個人意見而已...Thanks
回頂端