發表主題 回覆文章
little ching
XXX.XXX.129.209

發表發表於: Mon Jul 05, 2010 12:12 am

廣告贊助 [隱藏]
剛從關島結婚蜜月回來,今早訓醒未開眼就好掛住關島的無敵大海景

Pre Wedding photo:

我們約了 Tim & Teresa 拍照, 他們的確好nice 呀. 我們是拍full day 的, 本來他們約我們9:45 am, 可惜我們遲起身, 哈哈, 唔知醒, 結果好趕咁食左個早餐, 遲左15min, 十點, 他們來到接我們去化妝set 頭. 大約十一點幾就出發了, 到了一個好靚的沙灘, Teresa 話係美國政府的, 平時入唔到去。嘩, 真係好靚呀, 比起Tumon Bay 果邊靚好多呀!!! 不過d 沙好反光~~ 因為好好天氣! D 相影出來好靚呀. 之後仲去左個Golf Club 影相. 全程都玩得好開心, 我兩個好似唔記得左係影相, 掛住自己玩. 出來效果, 有d 表情怪怪地, 因為全程係玩既~~ 但好自然, 而且好多都好靚. 我屋企人話靚到好似wallpaper.

如果大家有時間, 我建議影一日, 因為真係好開心, 可以玩足一日, 仲可以有好多相。

Wedding Ceremony :
我join watabe wedding, St Probus 行禮。St Probus 真身比相更靚,較其他Chapel 特別的地方是在涯上, 海景比沙灘上的Chapel 更闊。(當然在沙灘上的chapel 都已經好靚, 全部對住無敵大海景)

Watabe 的Services幾好, 行禮前在一日, 約我地拿婚紗禮服, 交比佢地, watabe 會幫你steam 好。我們是11:00 am 左右去做notary , 哈哈, 竟然是一個copy services centre , 好似大學裡的影印房。簽個名, 之後watabe 就車我地去政府部門做marriage license, 行埋去counter , 舉起隻手, 講個yes 就走得。到大約兩三點左右, 就返到watabe office, watabe staff 叫我地去野食先返來再briefing, 試婚紗, 其實watabe 只想make sure 我地d 衫無問題。

行禮當天, watabe 十點半左右就來接我地, 直接去watabe office 化妝set 頭, 因為我一早準備左化妝髮型, 所以都好快手. Watabe 就準備好. Watabe overall services 都ok 架.

佢地送的course meal 都幾好食, 得我地兩個人在房, 他們在適當時候就來 SERVE 我地, 而且在沙灘則, 睇到無敵大海景, 感覺很爽。

值得一的是, 他們婚禮前一日邀請我們到Saint Probus 睇日落同聽mini concert, 雖然只有半個鐘, 但感覺很浪漫。

little ching 在 Tue Jul 13, 2010 12:41 am 作了第 1 次修改
回頂端
XXX.XXX.131.70

發表發表於: Mon Jul 12, 2010 11:29 pm

補充一下先, D 野講得太好會有點假

Hotel: 我們去六晚, 住左3間酒店

1. Outrigger : 建議大家考慮下喇,呢間雖然個沙灘好靚, 但3pm 先可以check in , 對於我地零晨530 就到的香港人真係好辛苦呀!! 行了很多地方還未可以check in , 這間hotel 大部份都是日本人入住, 我估是因為日本人是下午機的...
沙灘: 很靚, 可以一直行去好多間酒店的沙灘.
早餐: 麻麻地..... 有日本人日味的納豆和味增汁
房: 我是book seaview ,貴房的, 結果.... 大就是很大了, 有living room, 房, 兩部電視: 但係.... 我地房同living room 都只有少少咁多seaview , 很失望
客廳唔見左張茶几 !!
wifi: Free, 但很慢

2. Hilton : 因為我們第四天在st probus 行禮, 所以3rd 4th night 住在hilton , 我是book Premier Tower, seaview... (原因是agent 說裝修新一點) 但結果..... seaview 都被main tower 擋住了.... 建議住main Tower 就可以了, 反而房價會平宜一點.

沙灘: 不要有期望, 只是一個石灘, 要行樓梯才可以落水, 很搞笑.. 呵呵呵
早餐 : 比outrigger 好, 比較西式一點, 但還是有味增汁.. 呵
房: 裝修較新, 幾好
wifi : Free, 仲好快添

3. PIC : 行完禮, 我地轉左去PIC 玩, Royal Tower, Deluxe Room
網友說較舊, 但我覺得無咩問題, 而且比OUtrigger 好
seaview, 這次終於有大海景了, 對住water park , 終於爽返晒!!!
沙灘: 幾好, 無outrigger 咁靚, 但都唔差, 而且waterpark 都有排玩
早餐; ok, 無Hilton 咁好, 但比outrigger 多choice , 又有味增汁, (呵, 因為到處都是日本人)
Wifi: 不要想, 只有lobby 有, lan 線要 USD10 一日

little ching 在 Tue Jul 13, 2010 12:33 am 作了第 1 次修改
回頂端

發表發表於: Mon Jul 12, 2010 11:38 pm

注意事項:

1. watabe 在出發一星期前才提我不包假眼睫毛, 搞到我臨時在Sasa 買兩對就算...... 大家記得帶去

2. 不要好似我係咁轉hotel , 雖然唔遠, 但原來由街頭的outrigger 轉去街尾Hilton , 一轉的士要成百幾蚊...除非真係好近, 行到去

3. 不要買電話SIM咭了, 導遊說很貴, 去ABC stores 買張$10 電話咭去電話亭打啦, 本人就無買, 因為帶了netbook ,可以上網

4, 女仔怕黑記得要不停好似擠牙膏咁搽防曬,.... !!! D 陽光真係好勁, 著low cut 者記得搽埋心口, 我竟然唔記得左心口, 點知一陣就紅了, 萬一真係曬燶了, 可以去ABC stores 買支Aloe after sun gel , 頂住下都好, paper mask full 完面, full 埋燶左既位啦
回頂端

發表發表於: Mon Jul 12, 2010 11:51 pm

去影Pre Wedding 者, 記得帶:

1. 好重要的防曬, 補妝用品, 陽光太勁, 很易出汗 (其實我連碎份都無,只用了粉餅間唔時補一補)

2. 拖鞋, 請記得帶埋你老公果對( XDD)

3. 水, Teresa 幫我們準備了兩支, 但大熱天時, 自己帶多支好D

4. 可以的話, 準備一件平平地既婚紗, 可以輕便點, 跑跑跳跳, 落水也不怕...好玩好多
回頂端

發表發表於: Tue Jul 13, 2010 12:14 am

Wedding Card

我唔擺酒, 但出發前就派了 wedding announcement card 連餅咭比親友, 叫通知佢地我結婚啦. 至少有名有姓, 話比人知我老公姓咩.... 咁人地做人情比我的話, 都知叫咩太嘛

我的wedding card 比較causal , 有興趣想知wordings 的朋友, 請揚聲

印咭, 是找一位freelancer 做的, 女仔, 份人都幾細心, 價錢唔太貴, 有興趣者請PM
回頂端

發表發表於: Tue Jul 13, 2010 12:33 am

關於美國鎖的問題

如果行李箱無美國鎖, 可以到永安買一個美國密碼鎖頭, 大約七十幾蚊, 問題就輕鬆解決了, 而且Guam 那邊過關其實很輕鬆的
回頂端
Happy930
XXX.XXX.253.109

發表發表於: Wed Jul 14, 2010 10:34 am

Dear little ching,

Thanks for your useful information and sharing.

We joined Watabe also, selected San Vitores Bayside Chaptel.

Just would like to know where you got the sample of 化妝髮型 for Watabse reference?

Also, have you try the famous 墨魚麵, is the taste good? as the outlook not so attractive.

Thanks a lot.
回頂端
sweet_cream
XXX.XXX.39.179

發表發表於: Thu Jul 15, 2010 10:47 am

little ching 寫到:
Wedding Card

我唔擺酒, 但出發前就派了 wedding announcement card 連餅咭比親友, 叫通知佢地我結婚啦. 至少有名有姓, 話比人知我老公姓咩.... 咁人地做人情比我的話, 都知叫咩太嘛

我的wedding card 比較causal , 有興趣想知wordings 的朋友, 請揚聲

印咭, 是找一位freelancer 做的, 女仔, 份人都幾細心, 價錢唔太貴, 有興趣者請PM

我想要 wedding card既資料,麻煩PM我^^
回頂端
XXX.XXX.223.141

發表發表於: Thu Jul 15, 2010 11:19 am

Hi, Happy930

其實化妝髮型的圖就係d 結婚magazine cut 出來, 揀左幾款自己鍾意既叫佢地照住做囉。影pre wedding 那天, 我見Teresa 都有本magazine 的, 如果你無, 都可以問佢借來睇。
Watabe 就勁囉, 佢幫我整既髮型同張圖90% 似 (可能我的是日本magazine cut 出來吧, 有埋講解, magazine 是朋友送的)

Watabe 化妝真係ok 的, 我鍾意自然d, 佢地都做到. 帶圖比佢地做reference 幾重要, 避免溝通誤會。 watabe都有圖的, 你可以睇, 但就唔知有無o岩自己心水既look. 仲會問你頭紗想放上、中、下咩位置, 有唔同效果的, 要自己想下要咩look. 佢地用既化妝品都係大牌子, 其實都幾放心。

我有去試墨魚麵呀, 就係去大部份遊客去果間Cappaxxxx (唔記得) , 幾好食, 可以一試, 但餐廳每樣菜的份量都唔細. 就在watabe office 樓上就有一間, PIC 對面都有一間, 唔難搵既
回頂端
Yanna
XXX.XXX.54.109

發表發表於: Thu Jul 15, 2010 2:10 pm

我都想要 wedding card information lei ...please pm me....thanks thanks.
回頂端