發表主題 回覆文章
San_L
XXX.XXX.191.196

發表發表於: Wed Jun 30, 2010 4:59 pm

廣告贊助 [隱藏]
都係一個聰明的方法~~醒目!! Very Happy

Gone 寫到:
San_L 寫到:
從古到今,婆媳糾紛一直是個解不開的結。最近看到一些真心分享,道出與99之間的小口角,未詳細看的時候,以為是小事。看後,表面上是小事,但在小事的背後,藏著大大小小的不滿。

以下的真實情景,即將成為「初歸新抱」的妳,又如何面對?

情景一﹕
媳婦一入屋,99即大叫﹕「過嚟洗碗!」

喂!香港地十個有九個女仔都不喜歡洗碗,一入屋即被「徵召入伍」,怎好?

我會係係佢開口前已經入廚房洗啦,依D禮貌來,不過下次一定提議出街食]

情景二﹕
99在剝橙皮,剝好遞在妳面前,問妳﹕「食唔食橙?」正當妳伸手想拿之際,99突然縮手﹕「想食? 自己搣啦!」

當頭「棒打」,換了妳,怎算好?

其實人地俾野我,我通常話吾駛,自己來的,如果係咁,就會問不如我搣多個,仲要問佢食唔食多D

情景三﹕
99生日,未來姑奶們說要送按摩衣給媽媽,這個時候99又說﹕「哎呀,淨係要你俾錢邊好架?咁貴!」然後對妳斜視,說﹕「阿新抱,妳都會夾份架呵?」

如果係生日禮物,死口話自己一早已經買左其他野,下次先一齊夾,如果唔係只有硬食,但一定要一齊去買,仲要揾下有無人有staff discount

答應又死,不答應又死,怎好?
回頂端
San_L
XXX.XXX.191.196

發表發表於: Wed Jun 30, 2010 4:59 pm

您真係幸福呀!!Very Happy

CoBeyeung 寫到:
1. 我會自動自覺咁洗...
2. 我會即刻拎個蘋果去皮去芯坐係佢面前食!!!
3. 答佢:"我同老公商量下先,老公好似打算送其他野"

以上都係在"假如"的情況下..我奶奶好好人唔會咁..haha
回頂端
Yogurt
XXX.XXX.183.189

發表發表於: Thu Jul 01, 2010 1:13 am

San_L 寫到:
但係你唔怕得罪99,以後「冇運行」咩?

Yogurt 寫到:
如果係我,我會:
1.直接同佢講我唔洗;
2.我會問佢覺得個橙甜唔甜,甜先會食;
3.都會夾錢買既,生日一年一次,孝敬下佢老人家等佢開心下都ok啦

唔怕,大家互相尊重啫~表達清楚自己既意見,溝通都好d~
我想做我自己會做,唔洗佢叫,唔中意我會講比佢知,
你唔講佢以為你好想做,佢習慣左點你做野,以後你仲有排受~
回頂端
tlw3457
XXX.XXX.154.97

發表發表於: Tue Jul 13, 2010 1:22 pm

Yogurt 寫到:
San_L 寫到:
但係你唔怕得罪99,以後「冇運行」咩?

Yogurt 寫到:
如果係我,我會:
1.直接同佢講我唔洗;
2.我會問佢覺得個橙甜唔甜,甜先會食;
3.都會夾錢買既,生日一年一次,孝敬下佢老人家等佢開心下都ok啦

唔怕,大家互相尊重啫~表達清楚自己既意見,溝通都好d~
我想做我自己會做,唔洗佢叫,唔中意我會講比佢知,
你唔講佢以為你好想做,佢習慣左點你做野,以後你仲有排受~

Totally agree!!! 絶對同意. 我由細到大都要聽亞媽話.. 嫁左又要聽奶奶話.. 咁我成世人咪就係咁??!! 如果99可以做到咁唔尊重的話, 我亦都唔需要尊重佢..... 當個新抱要行到尼一步既時候, 做99亦唔會好受...
1. 我立刻會去洗, 但唔洗止意我會再番去食飯..
2. 我根本就唔會食佢個橙...
3. 同大姑奶夾錢.. 免得過就免...
回頂端
aminmin
XXX.XXX.0.162

發表發表於: Wed Jul 14, 2010 3:58 pm

少做少錯 唔做唔錯
少見為妙 LaughingLaughingLaughing
回頂端
Great Price Buyer
XXX.XXX.213.252

發表發表於: Sun Aug 01, 2010 5:02 pm

[quote="San_L"]從古到今,婆媳糾紛一直是個解不開的結。最近看到一些真心分享,道出與99之間的小口角,未詳細看的時候,以為是小事。看後,表面上是小事,但在小事的背後,藏著大大小小的不滿。

情景一﹕

喂!香港地十個有九個女仔都不喜歡洗碗,一入屋即被「徵召入伍」,怎好?

咪洗囉,又唔係好難。

情景二﹕
99在剝橙皮,剝好遞在妳面前,問妳﹕「食唔食橙?」正當妳伸手想拿之際,99突然縮手﹕「想食? 自己搣啦!」

摵多兩個問佢一唔一齊食囉,下下係咁,佢都冇聲出啦掛

情景三﹕
99生日,未來姑奶們說要送按摩衣給媽媽,這個時候99又說﹕「哎呀,淨係要你俾錢邊好架?咁貴!」然後對妳斜視,說﹕「阿新抱,妳都會夾份架呵?」

答佢:夾,我意為一早預左我TIM。(老公返黎問佢攞,再唔係下次自己阿媽生日叫佢俾)[/b]
回頂端
supersdodo
XXX.XXX.234.116

發表發表於: Wed Nov 17, 2010 3:47 pm

我嚟學嘢架~~睇到有d驚驚地,唔會係所有99都係咁係ma~~
回頂端
曼子
XXX.XXX.161.8

發表發表於: Wed Nov 17, 2010 6:05 pm

如果唔係住埋一齊,偶然俾下壞面色我睇我就會忍lor我諗係...
回頂端
Veronicaula
XXX.XXX.233.212

發表發表於: Wed Nov 24, 2010 3:36 pm

San_L 寫到:
從古到今,婆媳糾紛一直是個解不開的結。最近看到一些真心分享,道出與99之間的小口角,未詳細看的時候,以為是小事。看後,表面上是小事,但在小事的背後,藏著大大小小的不滿。

情景一﹕

我會洗,畢竟啱啱入門,如果拒絕以後兩個人相處就可能更差啦

情景二﹕

就笑下笑下講,好丫,使唔使幫你整個丫,你中意食咩生果丫,聽日我買D翻嚟之類..(和氣就緊要嘛)

情景三﹕

咪答應囉~晚上同老公傾下點做
回頂端
safewnbfsd
XXX.XXX.184.134

發表發表於: Wed Nov 24, 2010 5:01 pm

CoBeyeung 寫到:
1. 我會自動自覺咁洗...
2. 我會即刻拎個蘋果去皮去芯坐係佢面前食!!!
3. 答佢:"我同老公商量下先,老公好似打算送其他野"

以上都係在"假如"的情況下..我奶奶好好人唔會咁..haha

回頂端