發表主題 回覆文章
San_L
XXX.XXX.191.196

發表發表於: Mon Jun 28, 2010 7:31 pm

廣告贊助 [隱藏]
從古到今,婆媳糾紛一直是個解不開的結。最近看到一些真心分享,道出與99之間的小口角,未詳細看的時候,以為是小事。看後,表面上是小事,但在小事的背後,藏著大大小小的不滿。

以下的真實情景,即將成為「初歸新抱」的妳,又如何面對?

情景一﹕
媳婦一入屋,99即大叫﹕「過嚟洗碗!」

喂!香港地十個有九個女仔都不喜歡洗碗,一入屋即被「徵召入伍」,怎好?

情景二﹕
99在剝橙皮,剝好遞在妳面前,問妳﹕「食唔食橙?」正當妳伸手想拿之際,99突然縮手﹕「想食? 自己搣啦!」

當頭「棒打」,換了妳,怎算好?

情景三﹕
99生日,未來姑奶們說要送按摩衣給媽媽,這個時候99又說﹕「哎呀,淨係要你俾錢邊好架?咁貴!」然後對妳斜視,說﹕「阿新抱,妳都會夾份架呵?」

答應又死,不答應又死,怎好?

Editor, San

San_L 在 Thu Jul 08, 2010 1:05 pm 作了第 2 次修改
回頂端
CoBeyeung
XXX.XXX.100.225

發表發表於: Mon Jun 28, 2010 9:44 pm

1. 我會自動自覺咁洗...
2. 我會即刻拎個蘋果去皮去芯坐係佢面前食!!!
3. 答佢:"我同老公商量下先,老公好似打算送其他野"

以上都係在"假如"的情況下..我奶奶好好人唔會咁..haha
回頂端
Gone
XXX.XXX.68.155

發表發表於: Mon Jun 28, 2010 11:15 pm

San_L 寫到:
從古到今,婆媳糾紛一直是個解不開的結。最近看到一些真心分享,道出與99之間的小口角,未詳細看的時候,以為是小事。看後,表面上是小事,但在小事的背後,藏著大大小小的不滿。

情景一﹕

喂!香港地十個有九個女仔都不喜歡洗碗,一入屋即被「徵召入伍」,怎好?

我會係係佢開口前已經入廚房洗啦,依D禮貌來,不過下次一定提議出街食]

情景二﹕
99在剝橙皮,剝好遞在妳面前,問妳﹕「食唔食橙?」正當妳伸手想拿之際,99突然縮手﹕「想食? 自己搣啦!」

其實人地俾野我,我通常話吾駛,自己來的,如果係咁,就會問不如我搣多個,仲要問佢食唔食多D

情景三﹕
99生日,未來姑奶們說要送按摩衣給媽媽,這個時候99又說﹕「哎呀,淨係要你俾錢邊好架?咁貴!」然後對妳斜視,說﹕「阿新抱,妳都會夾份架呵?」

如果係生日禮物,死口話自己一早已經買左其他野,下次先一齊夾,如果唔係只有硬食,但一定要一齊去買,仲要揾下有無人有staff discount

回頂端
shellshell
XXX.XXX.24.175

發表發表於: Tue Jun 29, 2010 1:04 am

噩運, 可唔可能有啲99咁衰!?!?
回頂端
carol_wing
XXX.XXX.107.136

發表發表於: Wed Jun 30, 2010 9:53 am

San_L 寫到:

情景一﹕

情景二﹕

情景三﹕

Editor, San

對佢咁架~~~佢一定好唔鍾意哩個新抱啦~
回頂端
百合
XXX.XXX.216.5

發表發表於: Wed Jun 30, 2010 10:57 am

如果現實中真係有個99咁唔禮貌對待個新抱(我), 我估我唔會理佢囉 ... 因為以99呢種行為, 大家個關係巳經好差 ...

咁係咁差既情況下, 我估我會:
1) 一入屋叫我洗碗 ... 我諗我會即刻同佢講, 我返黎只係放低野, 要即刻出去因為約左人~ (然後當晚一見到老公我會即刻嘈話要搬 Twisted Evil )
2) 我自己識煮飯亦都識搣橙, 我估我根本就唔會伸手出去接 ... 講聲, 自己黎得啦就算~
3) 99叫我夾錢, 我咪話好囉, 同99講, 你個寶貝仔會好樂意一齊夾錢買野俾你~ ... 講真, 99又唔係我亞媽, 我冇責任用我自己搵果d錢買d咁貴既野俾佢, 我唔好買俾我自己亞媽 Rolling Eyes
回頂端
Yogurt
XXX.XXX.36.126

發表發表於: Wed Jun 30, 2010 2:43 pm

如果係我,我會:
1.直接同佢講我唔洗;
2.我會問佢覺得個橙甜唔甜,甜先會食;
3.都會夾錢買既,生日一年一次,孝敬下佢老人家等佢開心下都ok啦
回頂端
San_L

發表發表於: Wed Jun 30, 2010 4:56 pm

yes of course!
又有幾多人可以將人地個女視如己出??

carol_wing 寫到:
San_L 寫到:

情景一﹕

情景二﹕

情景三﹕

Editor, San

對佢咁架~~~佢一定好唔鍾意哩個新抱啦~
回頂端
San_L

發表發表於: Wed Jun 30, 2010 4:57 pm

但係你唔怕得罪99,以後「冇運行」咩?

Yogurt 寫到:
如果係我,我會:
1.直接同佢講我唔洗;
2.我會問佢覺得個橙甜唔甜,甜先會食;
3.都會夾錢買既,生日一年一次,孝敬下佢老人家等佢開心下都ok啦
回頂端
San_L

發表發表於: Wed Jun 30, 2010 4:58 pm

好難講,呢個世界真係咩人都有ga~

shellshell 寫到:
噩運, 可唔可能有啲99咁衰!?!?
回頂端