發表主題 回覆文章
San_L
XXX.XXX.191.196

發表發表於: Tue Jun 15, 2010 4:03 pm

廣告贊助 [隱藏]
可能是For Fun,基本上集體活動都會出現「玩遊戲」。大學的迎新營,玩「新仔」遊戲屢見不鮮。連帶婚宴,不少人仍然沉醉玩遊戲,新郎新娘站在台上,跟一大班兄弟姊妹,當著所有親友面前玩遊戲。

但,您真的喜歡玩遊戲嗎?

近年的婚宴,聽多了新人不想玩遊戲,整個婚宴的氣氛都趨向新人可以跟少見面的親友聊聊天,互相關心近況。我自己覺得這種婚宴是好的,結婚雖然是值得慶祝的事,但沒必要要一對新人站在台上「表演」,況且來賓多的話,坐在後面的人其實都不太看得到新人在做甚麼,只會聽到一堆笑聲由頭頂上的喇叭發出;如果婚宴的規模較小,玩遊戲又怕帶動不起氣氛。

其實新郎新娘、兄弟姊妹一早為婚事忙個不停,在晚宴的時候真的應該好好享用佳餚,同時又不會打擾其他親友用膳。有時間的走到每一席跟親友碰碰杯,氣氛溫馨又輕鬆,總比努力的構思玩甚麼遊戲好。

即將結婚的您,又會不會保留玩婚宴遊戲的傳統?還是您也喜歡跟來賓聊天,一起享受新婚喜悅的時光?

Editor , San
回頂端
wakaka低B鈣奶

發表發表於: Tue Jun 15, 2010 4:19 pm

其實我prefer早d食早d走的 Razz
回頂端
Gone
XXX.XXX.68.155

發表發表於: Tue Jun 15, 2010 10:52 pm

我都鐘意傾下計,唔明點解明明結婚請一眾好友,但卻無時間同佢地傾計,我最想係好似changing table 咁每枱坐一陣,食一味餸,就最perfect,.唔好話婚宴遊戲,連朝早玩新郎我都想skip
回頂端
幸福之紅蘋果
XXX.XXX.41.176

發表發表於: Wed Jun 16, 2010 11:31 pm

唔, 我都唔鍾意玩埋d無聊既遊戲, 好似joker咁,又浪費時間, 不如同朋友仔傾下計好過la!
回頂端
wakaka低B鈣奶

發表發表於: Thu Jun 17, 2010 11:00 am

同埋見到好多人都唔係好投入....無論係睇表演, 玩遊戲定播片

d片同遊戲好似掌門人咁好睇就話o者,其實大家都係自己傾下計
回頂端
San_L

發表發表於: Thu Jun 17, 2010 11:17 am

幸福之紅蘋果 寫到:
唔, 我都唔鍾意玩埋d無聊既遊戲, 好似joker咁,又浪費時間, 不如同朋友仔傾下計好過la!

十分認同~~
明明結婚個party可以好grand,唔知點解我覺得一玩呢d 遊戲,成個grand 場會馬上「降呢」! Shocked
回頂端
San_L

發表發表於: Thu Jun 17, 2010 11:19 am

Gone 寫到:
我都鐘意傾下計,唔明點解明明結婚請一眾好友,但卻無時間同佢地傾計,我最想係好似changing table 咁每枱坐一陣,食一味餸,就最perfect,.唔好話婚宴遊戲,連朝早玩新郎我都想skip

哈哈~~ 玩新郎呢part 仲係好多人enjoy緊! 呢part 玩都ok ,當係熱鬧吓,但婚宴上面真係想同親友傾吓講吓,咁樣舒服得多!
回頂端
October22
XXX.XXX.156.243

發表發表於: Thu Jun 17, 2010 9:45 pm

我在平日結婚,相信很多來賓已經過一天的工作。 我相信最好是讓他們不用再用精神舒舒服服享用晚餐。
回頂端
shellshell
XXX.XXX.24.175

發表發表於: Fri Jun 18, 2010 11:27 am

我都唔會玩遊戲, 但係會有 Live band 時間畀老公同朋友夾BAND, 我老公好鍾意彈結他, 熱鬧吓, 我情願多啲時間傾下計 / 影相.....朝早玩新郎我都想skip...但係未決定....但必定唔會玩/ 食嘢/ 肉酸遊戲....點解會有人想老公客人前樣衰難睇?
回頂端
wakaka低B鈣奶

發表發表於: Fri Jun 18, 2010 4:58 pm

shellshell 寫到:
點解會有人想老公客人前樣衰難睇?

你又講得好o岩wor Very Happy
回頂端