發表主題 回覆文章
i am sweetieeeee
XXX.XXX.167.126

發表發表於: Tue Jun 08, 2010 5:28 pm

廣告贊助 [隱藏]
我同99住左大約2年,但係開始發現佢如果有d問題唔敢問我老公, then問我 Shocked (但係佢問一d我答覆唔到嘅重大問題,而佢知道我老公唔會答佢),成日都提 (實際上佢知佢d仔女唔會答佢所以成日同我講), 勁煩,我淨係敷衍答佢 !!又唔可以爆..好炆!! Evil or Very Mad

可以點算??
回頂端
ijustmarried
XXX.XXX.206.47

發表發表於: Wed Jun 09, 2010 3:28 pm

你唔講得白0的, 真係唔知你99問你0的咩, 想俾意見都俾唔到..
回頂端

發表發表於: Wed Jun 09, 2010 5:30 pm

例如買屋kam ,多多意見~佢知其他人唔會答佢,佢成日同我講邊到平邊到貴咁...煩到哩~同理重有其他事(都幾多講唔到咁多)佢又助唔到手又係到 e e or or Sad
其實我明白老人家想了解更多家庭/子女嘅事,講比佢聽無所為,但係佢成日好多意見,又唔知實際情況,又以為自己好醒 kam lor..... Smile
回頂端

發表發表於: Thu Jun 10, 2010 12:49 pm

i am sweetieeeee 寫到:
例如買屋kam ,多多意見~佢知其他人唔會答佢,佢成日同我講邊到平邊到貴咁...煩到哩~同理重有其他事(都幾多講唔到咁多)佢又助唔到手又係到 e e or or Sad
其實我明白老人家想了解更多家庭/子女嘅事,講比佢聽無所為,但係佢成日好多意見,又唔知實際情況,又以為自己好醒 kam lor..... Smile

咁就冇法子, 佢都係 e e or or者, 又唔會影響到你...自己個媽咪都會咁, 不過自己就可以當面表示唔鐘意, 99就唔可以當面指責了......當佢發up 風......

你可以話(下, 係呀?? 哦! 好!)....

但做就跟你同你老公鐘意就得...................扮下傻係必要架.....

我6299小事到, 邊條毛巾放邊個位都要管, 我咪又係扮傻, 下? 係呀? 哦!!

下次咪又係話知佢......哈哈, 個心不知幾爽!!!
回頂端

發表發表於: Thu Jun 10, 2010 1:18 pm

hahaha....你都係同6299住ka ?

係ar~D老人家好多時好固執,係咁就要咁...而家唯有忍ka咋, 同老公申得太多又驚佢唔鐘意... Sad 費時影響埋我哋嘅感情..

但係有時自己心情唔好真係覺得好煩, 如果係自己mum & dad就已經火左! Twisted Evil
回頂端

發表發表於: Thu Jun 10, 2010 10:46 pm

hahaha....你都係同6299住ka ?

係ar~D老人家好多時好固執,係咁就要咁...而家唯有忍ka咋, 同老公申得太多又驚佢唔鐘意... Sad 費時影響埋我哋嘅感情..

但係有時自己心情唔好真係覺得好煩, 如果係自己mum & dad就已經火左! Twisted Evil

我果編<婚前婚後6299變臉>你冇睇過咩?!

佢地0的野衰過你果個多多聲LA.....

我老公放工遲左, 要開OT, 留左既飯餸就要我收起佢, 佢地唔會收起, 問我做咩仲唔收起佢.................

唉....平時老公放工準唔準時, 要唔要開OT都問我, 我鬼知咩, 咪又係打俾佢個仔, WHY佢唔自己打要我打呢, 佢問完我, 我問佢個仔, 我問完佢個仔又再話番俾佢地知.................我都唔知點解一家人要咁!!

咁樣係一家人咩!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
回頂端

發表發表於: Fri Jun 11, 2010 12:59 pm

係ar ~我無睇...一陣睇睇先~ Smile 同你傾計都幾有共鳴 Smile 我99又係咁, 都有問我老公係唔係反大陸嘅類似問題...same ..... Shocked
回頂端
mrs.changng-to-be
XXX.XXX.238.112

發表發表於: Mon Jun 14, 2010 9:07 am

ijustmarried:
我同屋企人有時都係咁, 唔會直接問, 例如想問阿爸野, 會同阿媽講, 等阿媽諗下點樣同阿爸講好~ 我地覺得咁樣係尊重. 當然有例外啦, 有時佢地吩咐我, 等我吩咐賓妹做野, 好明顯係懶囉!! haha!! 唔打電話俾個仔問O 唔OT, 會唔會你老公鬧佢地呀? 怕左你老公鬧等你做醜人~ 點講都好, 都係懶架喇! 無得幫!

i am sweetieeeee:
我未來99 都有咁樣旁敲側擊, 我既model answer 係"唔知呢, 等我問下男友再答你下~~~~~" 佢下次再問, 我就話"我都唔明呀~ 我嗌男友同你講下~~" 再再問, "下~ 乜男友無打俾你咩~~ 哦哦~ 係呀佢呢輪好忙呀, OT 到我訓左都未番屋企, 我都同唔到佢傾計呀~ sorry 我幫你唔到lu!", 呢3 個model answer 輪流使用, 搞掂! Razz
回頂端
XXX.XXX.41.7

發表發表於: Mon Jun 14, 2010 10:34 am

係ar ~我無睇...一陣睇睇先~ Smile 同你傾計都幾有共鳴 Smile 我99又係咁, 都有問我老公係唔係反大陸嘅類似問題...same ..... Shocked

因為係6299心目中覺得你係佢個老婆, 係照顧佢個仔囉...所以事無大小咪問個仔果老婆囉!...唉.................
回頂端

發表發表於: Thu Aug 05, 2010 1:22 pm

我99停止左個多月....佢又嚟la !! 又係到e or 我問點解我老公重唔買樓, 重唔買d樓價愈來愈貴,唔知我哋點打算....而家我哋同佢租屋住嘅,其實諗住等d樓價低先買,但係佢就成日同我講邊到d屋點點點...

大佬~買屋呢d大問題一定等我老公話事ka la,佢知佢個仔唔理佢就同我講,重話我講一句好個佢講10句....頂!!
我幾大都話唔係啦 我話佢對我發怒無係你哋面前je...你話死唔死!!
回頂端