發表主題 回覆文章
balibela
XXX.XXX.231.21

發表發表於: Mon Oct 11, 2010 11:10 am

廣告贊助 [隱藏]
結婚真係要使好多錢家!
回頂端
happy5

發表發表於: Thu Oct 14, 2010 11:04 am

$58,705元禮金,見到個數字係人都怕
回頂端
Photo.by.Patrickmak
XXX.XXX.37.77

發表發表於: Thu Oct 14, 2010 11:20 am

真係唔明,明明係開心事,
點解會有啲咁迂腐既禮節?

好老實講,
我當初的確係被禮金呢個環節嚇怕!
回頂端
milkwater2009

發表發表於: Thu Oct 14, 2010 11:23 am

其實而家都有好多couple have a saving acc...!
share 結婚gei spending ga!
回頂端
LO-WIN-VE
XXX.XXX.202.249

發表發表於: Mon Nov 08, 2010 1:55 am

今日先同mama嘈完
佢話人情係女家還女家,男家還男家,,酒席就男家俾哂,
我同佢嘈咁酒席係男女方辛辛苦苦儲黎用,,咁邊個cover d酒席呀,,唔公平lor!!!仲話我唔識野~火
回頂端
marco lee
XXX.XXX.250.174

發表發表於: Wed Jan 12, 2011 11:46 am

港幣$58,705元....

我諗要大家傾傾先得
回頂端
貓之國公主
XXX.XXX.158.212

發表發表於: Wed Jan 19, 2011 3:19 pm

其實女兒愛父母,父母愛女兒,最重要講親情孝心.
父母只希望我嫁得快樂,對禮金沒有要求.
因為父母冇要求,我同老公就攞個意頭,80000.
其實禮金都是象徵式,多與少視乎大家能力,想父母開心d,唔一定要多,最緊要是有心思,從父母角度出發,咁樣就算你俾幾多幾少佢地,佢地都會感受到你對他們的愛.
回頂端
貓之國公主
XXX.XXX.158.212

發表發表於: Wed Jan 19, 2011 3:26 pm

LO-WIN-VE 寫到:
今日先同mama嘈完
佢話人情係女家還女家,男家還男家,,酒席就男家俾哂,
我同佢嘈咁酒席係男女方辛辛苦苦儲黎用,,咁邊個cover d酒席呀,,唔公平lor!!!仲話我唔識野~火

相嗌唔好口,你試下心平氣和同父母傾,你火時佢地又火,佢地未必知道你地既難處. 結婚始終是開心事,你都希望一家人和諧快樂的嘛~
回頂端
cf1234
XXX.XXX.231.8

發表發表於: Wed Jan 19, 2011 7:25 pm

禮金只是象徵式, 最緊要女兒找到個好男人嫁得好, 個男人係真心錫個女, 就算比你百萬禮金, 但日後個老公唔錫你個女, 多多錢都補唔番.
回頂端
chingtszlam
XXX.XXX.96.26

發表發表於: Sun Jan 30, 2011 1:09 pm

結婚$$$$都係系野架-口-
又要寫貼. 食飯等
回頂端