發表主題 回覆文章
ceciliatamsee
XXX.XXX.211.35

發表發表於: Wed Jun 16, 2010 3:04 pm

廣告贊助 [隱藏]
快d生反個女....第時隨時收多個 '0'
回頂端
幸福之紅蘋果
XXX.XXX.41.176

發表發表於: Wed Jun 16, 2010 11:41 pm

desiree 寫到:
禮金應該付多少? 人情該如何分配? 以上兩項都是婚禮上最實際又最容易引起男女家爭吵的問題! 除了首期外, 身邊很多男性朋友都為了禮金而遲遲未敢結婚. 因為害怕女方媽咪會獅子開大口, 以及質問他是否已經置業等.

做男人真的愈來愈辛苦, 樓價高企, 所有新樓都聲稱是豪宅, 人工追不上通貨膨脹; 當然, 願意為新家庭而付出的女人也愈來愈多, 只是, 假如父母未必體諒的話, 就苦了一對新人了.

生活易去年公布了一項有關結婚消費的報告, 調查顯示準新郎需支付女家的禮金平均數為港幣$58,705元. 婚禮本身的開支已不少, 再加上父母壓力的禮金和人情分配的話, 對新人來說的確百上加斤, 於心何忍呢?

講真, 我認為時代不同了, 社會形態已經改變, 昔日女人出嫁後便隨夫生活, 不可能經常回娘家侍候父母, 當然亦不會支付家用給娘家. 而傳統上, 男方家人娶媳婦, 媳婦以後就要侍候夫家父母, 因此, 當時的禮金就是男方酬謝女方父母養育媳婦之恩. 時代轉變, 現今男女經濟獨立, 彼此也有自己的負擔和壓力, 且女的出嫁後依然會供養父母, 與舊日社會根本是兩碼子的事.

所有, 今時今日, 禮金應該只是一份心意, 用不著當一份交易或收入, 咄咄逼人的跟未來女婿討價還價吧?!

Editor
Desiree

唉, 我男朋友仲諗緊點開口呀~~我又唔敢直接問我mum mum, 唉.........點好lei?
回頂端
shellshell
XXX.XXX.24.175

發表發表於: Thu Jun 17, 2010 5:05 pm

我朋友媽媽要禮金二十萬, 男家唔係有錢, 不過男仔係醫生, 我朋友開口, 佢媽媽話佢幫住男家. 最後男仔畀咗二十萬禮金. 我都就嚟結婚, 有啲擔心禮金問題
回頂端
msbride
XXX.XXX.75.109

發表發表於: Fri Jun 18, 2010 8:58 am

其實要depends點同媽咪溝通lor, 我結婚時,媽咪知道我同老公買左樓無物錢剩。所以唔要禮金,只要14圍酒席。
而家我brother結婚,禮金$28000+14圍酒席+$8000禮餅+ 全家5人去美國機票住宿, 女家都嫌少...
回頂端
shellshell

發表發表於: Sat Jun 19, 2010 12:14 pm

我半年後結婚, 我問媽媽(住加拿大)禮金問題, 我媽媽話隨男家心意, 出價好似唔多好, 我未來99係好客氣嘅人, 嗰陣時必定推來推去大家都唔出價, 事實上我爸爸媽媽, 未來6299都好錫我哋, 未來6299已經買咗樓我哋住, 擺酒啲錢佢哋畀住先, 收到人情後先分配, 當然我好尊敬我未來6299, 我好多事都請示佢哋先....

我哋請証婚人作証婚, 我會請爸爸, 媽媽一齊帶我進場....
盼望一切順利
回頂端
stayput
XXX.XXX.32.239

發表發表於: Sat Jun 19, 2010 4:28 pm

但係結婚嘅錢通常都一齊儲架,
外母收咗禮金,咪又要買番金器俾個女,
依家D金仲咁貴添!
回頂端
shellshell

發表發表於: Sat Jun 19, 2010 6:02 pm

係呀, D金貴到我都唔敢念...
回頂端
BIbicandy
XXX.XXX.103.204

發表發表於: Tue Jul 06, 2010 4:15 am

我10月結婚我老公都未話比幾錢我亞媽,呢個真係煩到嘔呀,6299自己閉門會議又唔話我知點夾係中間慘到無朋友呀,所以點分配真係唔知點安排,99仲好似話貴可能隨時係條鏈呀..我唔想結婚佢真係送呢份禮比我,雖然我知道唔可以人比人,但我想嫁得好睇d呀
回頂端
aminmin
XXX.XXX.0.162

發表發表於: Wed Jul 14, 2010 4:00 pm

呢個世代咄咄逼人壓價都有架Shocked
回頂端
M square
XXX.XXX.30.208

發表發表於: Mon Jul 19, 2010 5:12 pm

其實禮金真係好睇個人收入同家底,
我呢家都煩緊,
因為仲未同媽咪傾禮金、酒席o既問題~
好怕傾到錢o既問題就嘈~~
回頂端