發表主題 回覆文章
desiree
XXX.XXX.191.196

發表發表於: Mon May 31, 2010 7:23 pm

廣告贊助 [隱藏]
mkt 1010, 好認同妳所講! 所以, 婚禮事宜盡量都唔敢找熟朋友幫手, 怕最後影響友情嘛! Embarassed
回頂端
chanbaby
XXX.XXX.222.151

發表發表於: Wed Jun 02, 2010 11:30 am

會傷感情都係一個考慮點...
回頂端
stayput
XXX.XXX.47.65

發表發表於: Sun Jun 20, 2010 12:47 am

搵用過嘅朋友介紹,有樣辦睇,安全好多!
回頂端
@Macy@
XXX.XXX.38.60

發表發表於: Sun Jun 27, 2010 8:36 pm

actually, more and more friend want to be a photographer, they are looking for wedding job, event job and so on... to me, give chance to friend to gain experience is ok... friend ma...
回頂端
Seen1818
XXX.XXX.158.113

發表發表於: Mon Jun 28, 2010 6:58 pm

本身我自己是化妝師, 早前幫朋友影左攝nude照, 事前已跟攝影師說好不希望照片放在她個人相簿內, 不要在相片上水印, 攝影師一直答我們好好好,, 結果我們不希望的都做了, 最重要是她根本沒有給我們相片, 然後人間蒸發了。

感覺好像朋友出錢替那個"攝影師"做portfolio! 極嬲~

Be Professional!!!
回頂端
Photo.by.Patrickmak
XXX.XXX.37.77

發表發表於: Wed Jul 28, 2010 9:53 am

Saraylg 寫到:
真正好的攝影師真是很難遇!有很多攝影師都在網上上載婚照招生意,我也未見有很好的。弊端就多籮籮:
1.有的只顧創新角度奇怪不堪!
2.有的本末倒置,婚紗照影到像幅風景畫一樣,個人細得要拿放大鏡去看!
3.有的想扮型,要新娘新郎各望一邊,又無目的或目標去望,還要黑口黑面,效 果出來似離婚照多一點!
4.有的扮有意境,新人樣貌不清不楚,尤其新郎哥,樣子像是不能見人,看完這輯相也未知新郎哥是什麼模樣!
5.是最普遍的現象,亦是最嚴重的錯誤,就是完全表達不到新婚的甜蜜,也没有影出二人相戀眉目傳情的浪漫!
6.就是現今的所謂攝影師根本不知道什麼為之人像照,還有人像照也分很多種類,商業跟藝術的大不同,要弄清這人像照是想表達什麼然後配合各方面去表達這理念出來!

嗯~~
真係一個幾好既反思!

我自己都係影相既,或者我又分享少少我既睇法。

(1) 創新既角度,呢個其實係每個攝影師都希望做倒既,因為我會形容佢係一個突破,突破原有既框框,用一個全新既角度去睇一件事。
(我唔知大家其實鐘唔鐘意啲一條龍服務既大型攝影公司啦~
但對於一個鐘意影相既人嚟講,就絕對唔鐘意倒模式既影法)

(2) 「個人好細粒,似張風景相」呢個問題,我身邊好多朋友都提過!
但我會問,如果你想曬張大相放係屋企既牆做擺設,
你會想放一張半身大頭相,日日望住自己,(我阿媽個年代就興咁; 老實講,我日日係飯廳食飯,都要咁望住自己 Razz)
定係放張風景相,但裡面有你地既存在;
雖然人係細粒,但當你望返張相,你當然會知道嗰個係你地,
同樣地,亦會令你回憶返當時既情形。

(3) 關於各望一邊,我諗真係要視乎攝影師對張相舖排既功力,係咪可以利用倒新人唔同既視線,去吸引睇相嗰個人點樣去「睇」張相。

(4) 唔見新郎哥/新娘樣,亦係同上面類似,睇下攝影師點舖排。有時唔見新郎哥樣,係因為想睇相既人,將佢既注意力放係新娘度;但為咗配合返一雙一對既婚紗相,仍然會安排新郎哥係裡面,不過當然要係一個唔會搶鏡既角色。

我諗(5)同(6),就係上面既總結,點樣可以影倒一輯平衡攝影師同新人既婚紗相。

最後補充多一句丫~
其實唔剩只freelance fotog,
公平啲講,所謂好專業既大型攝影公司,一樣好多呃飯食!
(我先前陪女友家姐去,親身見識過)
回頂端
Great Price Buyer
XXX.XXX.213.252

發表發表於: Sun Aug 01, 2010 3:41 pm

謝謝提醒,我諗我知點搵了....
回頂端
supersdodo
XXX.XXX.233.212

發表發表於: Thu Nov 18, 2010 6:14 pm

我唔會是但聽人推薦就搵婚攝。
回頂端
so me~~
XXX.XXX.8.108

發表發表於: Tue Nov 23, 2010 12:47 pm

我覺得最緊要係有經驗,,,如果你無經驗都好危險,,,,因為結婚係一生人一次,,,,不過如果真係想在這行發展不防去試下牙,,,加油牙樓主!希望你成功
回頂端
Veronicaula
XXX.XXX.233.212

發表發表於: Wed Nov 24, 2010 2:09 pm

加油!
回頂端