發表主題 回覆文章
Zoe123Cheung
XXX.XXX.243.65

發表發表於: Wed May 05, 2010 11:31 am

廣告贊助 [隱藏]
我同佢本來都幾friend Smile 不過相處耐左, 越黎越覺得佢好麻煩, 成日咩都跟住晒 Twisted Evil 所以宜家同佢無咩兩句.
加上係我結婚既時候, 我有敬茶俾佢, 佢坐係度飲我杯茶之餘 , 重要咩都無送俾我. 反而叫左佢亞哥黎, 送左隻金介子俾佢 Evil or Very Mad 攪到當時個場面好"監介"!
我唔知係咪我小家定係點? 不過因為呢件事之後, 我就開始更加唔鐘意佢啦~
宜家到佢結婚, 我都唔知送D咩俾佢?
老公無錢的, 如果要買, 都一定係我俾錢買
Crying or Very sad 如果買得貴我條氣又唔順呀.... 佢都無做人情, 又無送禮俾我 Evil or Very Mad
如果好似佢咁, 買番隻金介子俾佢( 再加人情), 得唔得呢?
唉~ 你地會係點做架? 請指教!!
回頂端
ijustmarried
XXX.XXX.200.238

發表發表於: Wed May 05, 2010 1:37 pm

我睇....

你地係佢長輩??

如果係既....照俾番你老公收既金介指俾番佢 (換過隻新又好點都好la..)

佢都冇做人情, 你都唔駛做la....不過如果你覺得樣衰或係長輩...咪做少少囉...

二人同行,一人價錢囉....

我就老實0的, 你點對我,我點對番佢架咋...
回頂端
lCammy
XXX.XXX.175.253

發表發表於: Thu May 06, 2010 10:04 am

起碼你地係長輩, 如果你唔比人情, 其他人都會取笑你地, 好好睇睇咁都要比D 野佢你可以唔封金器都得, 因為我老公 O果 邊D 人都有D 只係比利事, 因為佢地話金價貴, 但係都冇人知利事理有幾多錢, 但黃金貴, 你比金佢佢會重開心 Laughing
回頂端
anitachs
XXX.XXX.168.79

發表發表於: Thu May 06, 2010 11:36 am

如果你結婚時, 佢係未結婚, 當然唔洗做人情啦.....
你未結婚時, 一家人去飲係咪都要倣分開做人情??? 都係父母俾晒ma...你結婚當晚, 6299係主人家又點洗要俾人情你地wor....
不過你地斟茶, 如果係新郎既姊姊, 其實都唔一定會買金個d, 多數都係俾利是ja...

不過依家你個情況唔同, 結左婚, 就係自己一頭家, 人地派帖都會另外俾一張你啦....所以就要做禮lor....送唔送金呢d就要睇下你老公同佢關係有幾好lor....

我結婚時, 妹妹已經結左婚, 佢無做禮我都一樣咁開心請佢地一家人黎飲架.....因為我地係一家人ma....無分彼此

anitachs
回頂端
幸福女人的男人
XXX.XXX.188.43

發表發表於: Fri May 07, 2010 8:33 pm

Zoe123Cheung 寫到:
... 反而叫左佢亞哥黎, 送左隻金介子俾佢 Evil or Very Mad ...

Zoe123Cheung,
妳寫的亞哥應該是妳老公,是嗎?
她所送的是送給妳倆所組成的家庭的祝福,妳倆誰帶有何關係?
難道妳和妳老公要分身家?誰帶就歸誰?
回頂端
蓮da
XXX.XXX.26.114

發表發表於: Tue Aug 10, 2010 12:35 pm

佢當初唔送一件事可能無人記得,你今日唔送D人淨係見到你唔送~~ Wink
回頂端
小小君
XXX.XXX.150.129

發表發表於: Thu Aug 12, 2010 2:39 pm

我覺得會唔會買D手飾?
因為始終唔送...
到時關係只會愈僵呀...
可以買D小禮物啦~
因為一定要好貴既~~
回頂端
kl tony
XXX.XXX.156.87

發表發表於: Sun Aug 29, 2010 6:28 pm

除左money 同金飾之外仲有好多選擇, 最好就有Heart 啲有心思果類...........
回頂端
soup
XXX.XXX.22.107

發表發表於: Tue Aug 31, 2010 1:46 pm

我都有類似既經驗, 姑奶無做人情, 無金器, 只有$20斟茶利是. 如果係我, 我就會係佢斟茶時, 俾番封$20利是
回頂端
summerii
XXX.XXX.93.27

發表發表於: Wed Nov 24, 2010 12:52 am

首飾
回頂端