發表主題 回覆文章
ijustmarried
XXX.XXX.206.97

發表發表於: Mon Apr 26, 2010 6:48 pm

廣告贊助 [隱藏]
結左婚5個月la.....

婚前間中都會去老公度過夜, 以為同佢家人相處都幾好, 所以一直結婚都諗住一起住, 之後再儲多0的錢先置業

婚後, 我6299開始變臉la.....0的麻煩野多到爆, 我又唔想當住佢地面發脾氣, 但又好激氣, 甚至向老公投訴時影響左我同佢之間既感情, 因為我大多數會發晒瘋咁投訴

大家睇下, 評下係咪我有錢, 定係佢發瘋

1.搬過佢屋企0的鞋, 99收起左搬左去另一度, 但事前完全冇問過我同講我知

2.我同老公收到既結婚禮物- 一對柸, 拿出來用, 點知有一日, 62收起左, 轉晒所有柸, 但又係冇講我地知, 收左去邊都冇講

3.有日, 99同我講, honeymoon後, 我地買左好多小飾物, 叫我自己抺返睡房, 我答佢我有抺 (我都唔明, 我冇叫佢抺, 而且佢點知我冇抺, 一開口已經認定我冇抺? 就算係....關佢咩事? 最好唔好入我間房!!!!!!!我有個人私穏)

4.一落街, 老馮叫我買野, 佢買開果0的我都唔識, 人地點會認得我係乜水, 買錯左又嘈嘈閉

5.老公個細佬半夜去toliet, 搞到toliet邊係尿, 9962叫我等佢地早上出門後, 用水沖尿, 大佬, 唔係我搞架, 你應該叫你個細仔衛生0的, 而唔係叫我去沖, 即使你睇唔順我唔駛返工, 調轉如果係你個仔去我屋企住, 我細佬尿到周圍係, 唔通我爸媽又叫你個仔同佢沖尿咩??????????? 十萬個不知所謂, 我老公當場幫我講說話, 點知9962黑面, 62仲話乜我老公冇份去toliet, 唔會射到周圍係, 我老公已答左佢唔係佢整, 仲俾62串: (你坐係度去既!!!!!)

6.到時到候, 我就要自動自覺去收衫同上香, 但係, 如果佢細佬放假, 6299唔會叫佢個細仔做, 同時都唔會叫我做......(但有時會).....

7.我用來睇火既...唔會問我得唔得閒, 只會叫我睇火

仲有0的實在關於金錢既...佢地實在太自私....................

我可以點做呢? 老公0的錢要放係另一方面度.......唔好叫我返工等等...呢0的我都知....
回頂端
蓄茄
XXX.XXX.209.29

發表發表於: Tue Apr 27, 2010 12:26 am

冇計架喇, 拿拿聲搬走你先有好日子過架!!!
回頂端

發表發表於: Tue Apr 27, 2010 11:35 am

蓄茄 寫到:
冇計架喇, 拿拿聲搬走你先有好日子過架!!!

我都知要合拿拿聲走, 但係實在唔係時候買樓, 又唔想租

佢地二老係我地婚宴上一點付出都沒有

佢地已經有二個單位收租, 婚後有日才突然問我地打算住邊!!
大佬, 0的野搬過黎時你又唔問, 結晒婚你先問, 仲要問我地駛唔駛比個單位我地住, 咁我諗住...乜咁好, 跟本上你二老唔開聲我地邊會咁問, 都算!!

點知, 99開聲問要唔要俾個單位我地住時, 62馬上話唔好, 乜水電開支好大, 我心諗, 水電幾個月先交一次, 你想收租米收租囉, 都冇話提意我地交番0的租俾佢, 當佢租比我地, 家下俾咁多家用你咪一樣!!!!! 自從加左佢家用後, 佢二老個個月都話去旅行, 之前去泰國, 如果唔係爆動去唔成, 一早去左!!!!!!!! 仲話係答應左個朋友去, 要還返個人情比人, 我心諗如果我可以去旅行係去到還返個人情比人就好la!!!! 自私精!!!!!!!!!!!!!!!!

我老公答佢唔駛俾我地la, 我地靠自己儲錢買樓, 點知老公未講完, 62聽到 (唔駛俾我地la!) 62即搭咀, (唔係俾你地架!! .....遲0的先...我死左先....)
嘩.............聽到我同我老公呢!!!!!!!!!!!
大佬, 你二老未傾掂數唔好拿出來問我地, 62態度仲要係我地好似(喉住)你間屋咁
好話唔好聽, 你都係啊麻啊爺留俾你, 你先有咁大間屋, 靠你自己邊有本事買到樓呀!!!!!!

我應該點對住佢二個呢?????

琴晚燉野, 62問都唔問, 自言自語話蒸緊乜, 跟住就去開來睇, 我老公即話佢唔好搞, 話0的野未燉好, 62話(巴屎閉!!!) 跟住就行開左.....
我真係人都(典)!!!!!!!!!!!!!!!!!! 我可以點同佢地相處????? 可以點對佢地冇lala收起0的野, 我係唔知的!!!! 可以點對佢地開口叫我做埋0的冇理既野呢????
回頂端
lCammy
XXX.XXX.209.240

發表發表於: Tue Apr 27, 2010 11:44 am

真係要快 D 搬了, 我當初就好似你咁, 要啞忍9個月, 最終都頂唔順, 每個人忍...係有限, 只有大家唔好見咁多, 就好好了, 如果再唔搬人都發瘋
回頂端
Bee050416
XXX.XXX.181.108

發表發表於: Tue Apr 27, 2010 12:04 pm

襯關係仲未算太惡劣之前,睇下搵地方,平平地住住先....
回頂端
lCammy
XXX.XXX.209.240

發表發表於: Tue Apr 27, 2010 12:11 pm

真係有 D 6299好自私, 佢地年幾咁大都唔知要儲埋咁多錢做咩? 明知自己仔女有困難都唔會幫有時連問都唔會問多句, 好似驚死搶佢地 D 錢咁, 你6299有樓都唔會當租比 D 仔女
回頂端

發表發表於: Tue Apr 27, 2010 3:06 pm

lCammy 寫到:
真係有 D 6299好自私, 佢地年幾咁大都唔知要儲埋咁多錢做咩? 明知自己仔女有困難都唔會幫有時連問都唔會問多句, 好似驚死搶佢地 D 錢咁, 你6299有樓都唔會當租比 D 仔女

佢地成日扮到好新潮架...會去唱卡拉ok架..............雖然50幾age, 但睇上去得40幾架咋!!!!!!!!!!!!!一出街就金練, 玉器, 戒指戴晒上身!!!!!!!!! 連去買送都戴黑超!!!!!!!!!

我99同62係我結婚時,一點都冇付出過呀!! 大日子當天只俾左當年啊麻比我99既一隻鈪比我咋, 幫我帶上手時仲要話而家0的金好貴, 佢地本身有二層單位收租架la, 簡單係自私精, 完全都唔覺佢鍚佢個仔, 我老公仲要係大仔, 仲要係佢第一次娶新抱, 而我家人買左5萬金器比我呀!!!

就到我大日子果排, 我見佢二老成日出街, 我以為佢地會去睇金器, 唔買多都買少, 或者去換左對舊既, 俾隻新既我, 諗下連手續費都唔願俾去換一隻新, 係一隻, 唔係一對!!!!
佢俾我果隻仲要係99的99送既, 通常自己99送既都唔會珍惜得去邊啦!!!
仲有呀, 到我大日子時, 我先知原來6299出咁多次街係為左99自己訂一條紅色晚裝!!!! 只係搵條靚裙比自己, 仲要一早知晒我大日子當日著咩衫tim, 也知我敬酒一定係著紅色!!!!!!!!!!!!!!!!!
到大日子時, 我老公同99講叫佢唔好敬酒著紅色果件, 佢先話到時會換...........呢0的係咩人來架???? 就連我個mua, 當日見到99件紅色晚裝都出聲話, (你99why會著紅架, 紅只會係新娘著!!!!!!!!!!!!)

大日子後一天, 我99同我講, 唔好意思, 冇乜俾金器你, 唔好介意!!
我心諗, 乜你都知樣衰???? 你咁大間屋, 又請晒0的花仔花女既家人去食buffet當係多謝佢地, 仲要我地已經封左100元大利是, 面就放晒係你地面上, 我地呢??!!
真係唔覺得當自己既仔女係仔女, 成日話自己要晒衫煮一餐飯係啊四!!!!
呢個啊四我不知幾咁想做呀!!!!!!!!!!!!!!!日日打牌飲茶!!!!!!!!!!
你生0的仔女出來, 你二老係有責任去照顧佢地!!!

仲要註冊時, 我家人聽到0的男家親友以為我地今次結婚係6299幫手俾錢, 當場我99都在場, 但係我家人話我99當聽唔到, 冇講返個仔係靠自己去俾成個婚禮既錢!!!!!! 我真係頂唔順你二老, 扮野又要面
回頂端
小女童軍
XXX.XXX.73.98

發表發表於: Wed Apr 28, 2010 4:45 pm

ijustmarried 寫到:
lCammy 寫到:
<-- 不如嘗試用好o既角度看。有時候都要爲老人家想一想。 他們可能已經無工作能力, 或者快將無工作能力, 他朝有一日有事要用錢, 一系就自己出, 一系就問仔女, 如果自己有就無需要靠人, 亦唔使我地做仔女o既操心。其實我覺得留錢系自己身邊無問題呀,當然啦如果系緊急關頭都唔幫你o甘就衰d, 否則6299都系想有多d安全感姐。 有樓都唔租比樓主可能因爲其他我地無想過o既原因, 就算無特別原因, 都無可厚非, 層樓一日系自己度, 他們都可以保留自主權, 想出租又得, 賣又得, 其他仔女結婚時用又得, 唔使特別原因架。如果樓主6299到緊急關頭都唔幫樓主o既o甘先話他們衰都未遲。

佢地成日扮到好新潮架...會去唱卡拉ok架..............雖然50幾age, 但睇上去得40幾架咋!!!!!!!!!!!!!一出街就金練, 玉器, 戒指戴晒上身!!!!!!!!! 連去買送都戴黑超!!!!!!!!! <--唔系好明。。。新潮又點? 只要6299唔系成日問你地欏錢,或太大駛o甘咪無問題咯。

我99同62係我結婚時,一點都冇付出過呀!! <--而家好多人都系自己出錢結婚啦,6299 肯幫就當然好啦, 不過正如我之前講,或者6299想多個錢旁身呢, 而且我地都o甘大個人, 都好應該靠自己。

大日子當天只俾左當年啊麻比我99既一隻鈪比我咋, 幫我帶上手時仲要話而家0的金好貴, 佢地本身有二層單位收租架la, 簡單係自私精, 完全都唔覺佢鍚佢個仔, 我老公仲要係大仔, 仲要係佢第一次娶新抱, 而我家人買左5萬金器比我呀!!! <--都系果句啦,錢系6299 o既, 老實講你6299 並唔算大方,但並唔代表他們唔錫你老公, 你可以話他們姑寒, 唔識大方,但從他們的角度看, 他們已經送左一隻"ark"比你, 系就系姑寒, 但點講都系一份禮物呀? 況且我唔覺得只"ark"好失禮,點講都系99個99 送比99, 有紀念價值…你家人送$50000金比你你真系好幸福, 我好羡慕, 不過並唔代表6299都要送o甘多或差唔多o甘多比你

就到我大日子果排, 我見佢二老成日出街, 我以為佢地會去睇金器, 唔買多都買少, 或者去換左對舊既, 俾隻新既我, 諗下連手續費都唔願俾去換一隻新, 係一隻, 唔係一對!!!! 佢俾我果隻仲要係99的99送既, 通常自己99送既都唔會珍惜得去邊啦!!! <--我覺得你lum埋左一邊…點解要假設99唔中意她99 送比她o既金? 你可以話99 姑寒但唔使gum 陰謀論 (sorry!)… gum 咪仲盞自己唔開心!

仲有呀, 到我大日子時, 我先知原來6299出咁多次街係為左99自己訂一條紅色晚裝!!!! 只係搵條靚裙比自己, 仲要一早知晒我大日子當日著咩衫tim, 也知我敬酒一定係著紅色!!!!!!!!!!!!!!!!!
到大日子時, 我老公同99講叫佢唔好敬酒著紅色果件, 佢先話到時會換...........呢0的係咩人來架???? 就連我個mua, 當日見到99件紅色晚裝都出聲話, (你99why會著紅架, 紅只會係新娘著!!!!!!!!!!!!) <--算啦, 呢d 好小事姐…你後生過99 gum 多, 99 點都搶唔到你鏡啦…系咪 : )

大日子後一天, 我99同我講, 唔好意思, 冇乜俾金器你, 唔好介意!!
我心諗, 乜你都知樣衰???? 你咁大間屋, 又請晒0的花仔花女既家人去食buffet當係多謝佢地, 仲要我地已經封左100元大利是, 面就放晒係你地面上, 我地呢??!!
真係唔覺得當自己既仔女係仔女, 成日話自己要晒衫煮一餐飯係啊四!!!!
呢個啊四我不知幾咁想做呀!!!!!!!!!!!!!!!日日打牌飲茶!!!!!!!!!!
你生0的仔女出來, 你二老係有責任去照顧佢地!!! 仲要註冊時, 我家人聽到0的男家親友以為我地今次結婚係6299幫手俾錢, 當場我99都在場, 但係我家人話我99當聽唔到, 冇講返個仔係靠自己去俾成個婚禮既錢!!!!!! 我真係頂唔順你二老, 扮野又要面
<--D 老人家系gum 架啦, 講到自己好慘gum, 又要面,你咪當耳邊風lor…

以上純屬個人意見,希望樓主你唔好再爲6299唔開心...最緊要你同老公開開心心, 如果真系頂6299 唔順咪小d見lor ! 
回頂端
XXX.XXX.83.112

發表發表於: Wed Apr 28, 2010 6:19 pm

多謝你咁有心機幫6299講好說話, 又唔係同我解決問題

<-- 不如嘗試用好o既角度看。有時候都要爲老人家想一想。 他們可能已經無工作能力, 或者快將無工作能力, 他朝有一日有事要用錢, 一系就自己出, 一系就問仔女, 如果自己有就無需要靠人, 亦唔使我地做仔女o既操心。其實我覺得留錢系自己身邊無問題呀,當然啦如果系緊急關頭都唔幫你o甘就衰d, 否則6299都系想有多d安全感姐。 有樓都唔租比樓主可能因爲其他我地無想過o既原因, 就算無特別原因, 都無可厚非, 層樓一日系自己度, 他們都可以保留自主權, 想出租又得, 賣又得, 其他仔女結婚時用又得, 唔使特別原因架。如果樓主6299到緊急關頭都唔幫樓主o既o甘先話他們衰都未遲。
<---佢地一個仲搵成over 1萬5, 一個已經食緊長糧, 如果佢地唔係自私, 點會把租樓比我地都冇諗到呢?? 我地會俾租金佢wow, 佢一樣有錢收!! 佢跟本一題呢個問題已經怕, 好怕我地(喉住)佢間屋, 如果唔係,駛乜諗都唔諗, 寧願唔啱key都要屈係同一間屋??? 我真係唔明, 我冇叫佢俾錢我地, 而家係所有婚事開支我老公自己俾架!! 但佢係親友朋友面前扮係自己幫手出錢wow, 完全冇同人解釋返係個仔自己出錢!!! 唔係要面係咩呢???

佢地成日扮到好新潮架...會去唱卡拉ok架..............雖然50幾age, 但睇上去得40幾架咋!!!!!!!!!!!!!一出街就金練, 玉器, 戒指戴晒上身!!!!!!!!! 連去買送都戴黑超!!!!!!!!! <--唔系好明。。。新潮又點? 只要6299唔系成日問你地欏錢,或太大駛o甘咪無問題咯。 新潮唔關我事, 但要我日日上香, 扮到幾in幾潮都冇用, 事實係老套,多多限制同要求, 我整左醉雞佢食, 佢地反應係(你唔知我唔飲得酒咩!!!!) 一件都唔食, 我心諗我真係唔知, 我整埋你食就食唔食就唔食, 唔駛講咁多野......係in同潮同扮野, 人地面前就冇所謂, 背後......我可以看到咩呢??

我99同62係我結婚時,一點都冇付出過呀!! <--而家好多人都系自己出錢結婚啦,6299 肯幫就當然好啦, 不過正如我之前講,或者6299想多個錢旁身呢, 而且我地都o甘大個人, 都好應該靠自己。
冇錯好多人都係自己出錢結婚, 我地都係, 我原本好開心, 因為我有個咁叻既老公, 可以唔駛靠家人, 但當知道6299把結婚出錢既功勞建立係自己身上時, 我真係頂佢唔順!!!!!!!!! 我夠可以唔俾家用, 去建立自己既家, 但我地冇, 我地仲俾好多佢地tim, 咁我地為乜呢??? 佢地已經有一個已建立好既家, 有二層樓收租, 我地一點都冇, 0的資源唔係應該去建立一個應該去建立既家咩, 仲要係佢親生仔????

大日子當天只俾左當年啊麻比我99既一隻鈪比我咋, 幫我帶上手時仲要話而家0的金好貴, 佢地本身有二層單位收租架la, 簡單係自私精, 完全都唔覺佢鍚佢個仔, 我老公仲要係大仔, 仲要係佢第一次娶新抱, 而我家人買左5萬金器比我呀!!! <--都系果句啦,錢系6299 o既, 老實講你6299 並唔算大方,但並唔代表他們唔錫你老公, 你可以話他們姑寒, 唔識大方,但從他們的角度看, 他們已經送左一隻"ark"比你, 系就系姑寒, 但點講都系一份禮物呀? 況且我唔覺得只"ark"好失禮,點講都系99個99 送比99, 有紀念價值…你家人送$50000金比你你真系好幸福, 我好羡慕, 不過並唔代表6299都要送o甘多或差唔多o甘多比你
我99個99佢地二個都唔咁傾, 成日嘈交, 佢99送俾我99既野, 佢真係宜得一早送出去,如果佢俾我果隻係我99個媽咪買既, 就真係叫捨得, 而且佢都俾得99既99隻鈪俾我, why唔去換一隻新??問下我意見都好???連少少手續費都唔想出, 大日子果日俾我果時, 62親口話(而家0的金好貴!!!!) 你係咪小朋友, 未結婚, 你似乎咩都唔識!!!!!!!!!!!!!不過都好, 起碼我女家有面, 我係男家親友面前都有面子, 佢地對我都客氣0的, 唔駛成世欠左佢地咁!!!!!!!!!!!!

就到我大日子果排, 我見佢二老成日出街, 我以為佢地會去睇金器, 唔買多都買少, 或者去換左對舊既, 俾隻新既我, 諗下連手續費都唔願俾去換一隻新, 係一隻, 唔係一對!!!! 佢俾我果隻仲要係99的99送既, 通常自己99送既都唔會珍惜得去邊啦!!! <--我覺得你lum埋左一邊…點解要假設99唔中意她99 送比她o既金? 你可以話99 姑寒但唔使gum 陰謀論 (sorry!)… gum 咪仲盞自己唔開心! 你乜都唔知, 佢同我99既99係唔啱key, 你唔知扮知就真!!!!!仲話我陰謀論, 你都係小童軍, 不過呢個世界係好現實架小朋友!!!

到大日子時, 我老公同99講叫佢唔好敬酒著紅色果件, 佢先話到時會換...........呢0的係咩人來架???? 就連我個mua, 當日見到99件紅色晚裝都出聲話, (你99why會著紅架, 紅只會係新娘著!!!!!!!!!!!!) <--算啦, 呢d 好小事姐…你後生過99 gum 多, 99 點都搶唔到你鏡啦…系咪 : )
你未結婚唔知咁多la.....除左新娘子邊有99同媽咪係大日子著紅色(係晚裝wow!!!!) 正常都應該避下, 佢已經知我著咩衫, 仲選條紅色閃過我既!!有邊個新娘子唔想大日子自己係最靚架??? 唔通想其他人搶鏡!!!!你10成有9成9係未結婚la

你生0的仔女出來, 你二老係有責任去照顧佢地!!! 仲要註冊時, 我家人聽到0的男家親友以為我地今次結婚係6299幫手俾錢, 當場我99都在場, 但係我家人話我99當聽唔到, 冇講返個仔係靠自己去俾成個婚禮既錢!!!!!! 我真係頂唔順你二老, 扮野又要面
<--D 老人家系gum 架啦, 講到自己好慘gum, 又要面,你咪當耳邊風lor…

以上純屬個人意見,希望樓主你唔好再爲6299唔開心...最緊要你同老公開開心心, 如果真系頂6299 唔順咪小d見lor !

乜你有提供過好意見同解決方法俾我咩???????你似乎係幫我6299多0的, 我上來講就係屈得太耐, 想有個地方發洩下啫, 你呢樣果樣幫拖(6299), 你收左佢地錢架??????????????????????????????????? 老人家係咁, 當耳邊風???? 到你自己果時, 我睇下你點!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
回頂端
幸福女人的男人
XXX.XXX.188.43

發表發表於: Thu Apr 29, 2010 1:04 am

lCammy 寫到:
..... 年幾咁大都唔知要儲埋咁多錢做咩? .......

lCammy:
妳會否同妳自己雙親講這句話嗎?
回頂端