發表主題 回覆文章
我好急
XXX.XXX.238.98

發表發表於: Tue Apr 27, 2010 2:46 pm

廣告贊助 [隱藏]
好急! 我在五月中會跟男友在關島註冊(我們不會舉行婚禮), 機票酒店和華人結婚服務已經訂好了, 但是關於所需手續及文件方面旅行社完全不能提供一個清晰的答案 Sad , 上網查了一大輪又不能找到一個肯定的答案, 麻煩有經驗的你們能否幫幫我呢?

1. 我們在關島逗留期間只有兩天是工作天(星期四和五), 請問是否能夠/需要事先預約註冊? 因爲假如到時才發覺剛巧太多人想在同一日註冊,會否沒有位?

2. 需要的證件包括身份證,出生證明書及護照,只是這三樣對嗎? 我們都是在港出生,所以出生證明書都是中英對照的,但是旅行社又叫我們去宣誓,出生證明書上都已經有了英文,還需要去宣誓嗎? (我有問她但是她不能正確直接回答我...令我一頭霧水)如果要,要做些甚麽的?我打了去民政署問,他們都答不到,因爲他們不清楚關島的情況。

3. 我的出生證明書太殘舊,所以剛剛申請了副本,打算連同正本一起帶過去,但是副本又需不需要之前再由另一個香港政府部門核實呢?

我好迷惘啊,麻煩大家多多指教!
回頂端
angeltim
XXX.XXX.63.242

發表發表於: Tue Apr 27, 2010 9:52 pm

我今年一月在關島結婚,不過我是經香港agent book, 我都仲記得當時啲程序,希望我可以幫到你啦!

要在關島舉行合法婚禮:
1) 要帶備HKID Card, Birth Cert with English Version (如只有中文冇任何英文translate就要先行去民政署宣誓), Passport

2) 因每天都有好多人註冊,所以必須一早去註冊署排隊

3) 去註冊署前要先到當地鑑証公司填寫結婚申請書(帶齊所有文件),佢地會先核實有關申請書及文件,然後加押,then 你可以去註冊署取一個籌,慢慢等(我上次去到好多人,等了around 1hr) 緊記佢地做事超慢,做到食lunch就唔做,就算仍有很多人都唔會理會,所以真係要09:00前去

4) 等到佢地叫你個名時,佢地會收回你之前加押了的文件,然後又等,跟住叫你交$, 過一陣就比份佢地打嘅文件比你對(緊記要對清楚所有資料是否正確,因為我上次發現有錯,lee 份文件係當地政府永久存檔,if you find there is something wrong in future, then it would be very trouble to do the amendment)

5) When all details are correct, then they will call your name again to 宣誓

6) 唔好以為咁就結咗婚呀,因關島政府要求每對新人必須在辦理註冊文件後三個月內,在當地再做一次結婚儀式,e.g.要搵間教堂由牧師主持+見證人去簽多一份結婚證書,交比政府部門存檔才算成為合法夫婦架!

7) 最後最緊要係一定要辦好所有政府手續先至做其他結婚儀式,否則都係唔合法架!

Hope I can help you lah!!
回頂端
lyuen
XXX.XXX.80.13

發表發表於: Wed Apr 28, 2010 12:09 pm

I just did the wedding 2 days ago. The doc only done in 1 hour. I have agent to follow up in Guam. Everything done smoothly. You give me mobile no and i can call u back to tell u about the procedure.
回頂端
fish魚
XXX.XXX.25.195

發表發表於: Wed Apr 28, 2010 4:58 pm

angeltim 寫到:

6) 唔好以為咁就結咗婚呀,因關島政府要求每對新人必須在辦理註冊文件後三個月內,在當地再做一次結婚儀式,e.g.要搵間教堂由牧師主持+見證人去簽多一份結婚證書,交比政府部門存檔才算成為合法夫婦架!

!

下!咁即係點呀?即係無法律效力?
回頂端
lyuen
XXX.XXX.172.84

發表發表於: Thu Apr 29, 2010 10:51 am

Nono. I have just asked the agant in Guam. He told me some ppl go there just to make Legal wedding and no wedding ceremony. As government dep only open from Mon-Fri, you can do it in either way:

1) Make wedding doc first (e.g. on friday), wedding ceremony on Sat/Sun. Sign the REAL marriage cert during the ceremony with the pastor.
2) Wedding ceremony first (e.g. on Sat/Sun), make doc the day after (e.g. Mon) in the early morning 9am (usually finish by 10am). The agent will arrange ANOTHER pastor in the afternoon to sign the wedding cert in front of u (THIS IS WHAT I DID LAST WEEK!!!)
3) No wedding ceremony. Just make doc from Mon-Fri. The agent will arrange one pastor in the afternoon or the second day and sign doc in front of u.

The 1) is easiest as u don't need to find pastor. There is one already in the wedding ceremony. The 2) and 3) u better find the agent to do it with u as they can arrange everything easily. It's difficult for yourself to arrage a pastor.

You can join some legal wedding package from HK agent, e.g. CO holidays $2899. If you arrange everything urself, I can give u the contact of the agent in Guam (ALL HK agent will refer client to him. He is the only company in Guam to deal with HK client). U can call him up first and he will arrange for u but probably he will charge u some.
回頂端
我好急
XXX.XXX.238.98

發表發表於: Thu Apr 29, 2010 1:42 pm

謝謝大家詳細的答覆, 為了安全起見我們還是去為出世紙做宣誓, 但是要怎樣做的呢? 你們有做過嗎? 過程是怎樣的, 要不要預備甚麼的? 謝謝!
回頂端
圓dumdur
XXX.XXX.168.186

發表發表於: Thu May 06, 2010 4:51 pm

我同你情況一樣呀, 又係得果2日係工作日...-.- 不過我6月先去^^

你可以去HIGH Court or "文"政事務處宣誓, 再到HIGH Court加簽文件就ok! 預幾日就OK!

多口問~你JOIN咩Package??
回頂端
luv.vic
XXX.XXX.10.248

發表發表於: Fri Jan 12, 2018 12:45 pm

Hi lyuen

Can you show us the contact of the Guam local agency?
I want to only marry in Guam, no ceremony, he may help.

Just post in here, thanks
回頂端