發表主題 回覆文章
wedding esther
XXX.XXX.0.149

發表發表於: Fri Aug 28, 2009 12:26 pm

廣告贊助 [隱藏]
咁多位你地好啊, 我想大家都在煩腦緊去邊影pre-wedding. 因為要考慮的野真係好多:價錢, 質素, 口碑, 景點. 我自己都一樣, 因為lee個始終都係要比人睇的, 而且可能係一世人最靚的一輯相, 所以都想選一個好一點點的, 但因為budget的問題, 所以同男朋友已經收細個範圍打算大陸影啦! 因為太多人pm我話太多字啦, 等我summary左先啦!

睇左好多間的website, 都覺得有幾間o的相, 服裝和化妝都唔錯1)麥田, 2)vinsy, 3)3v, 4)rm, 5)曼城, 6)深現 所以開始從各方面細心再研究啦.

第一回, 網上資料結果

1)麥田 - 佢的色比較淡, 而且好多都帶小小灰色的, 所以我覺得佢比較適合影o的型o的有風格o的的style, 如影南海影城或壩光lee o的地方, 但因為我想影出來有o的好浪漫好sweet的感覺, 而且佢的店比較小, 上網o的人又話選唔到衫, 所以我就無選佢啦, out左lee間, 因為lee間要先過錢或上大陸join才可以睇到實物.
http://hk.myblog.yahoo.com/cindyko_81/article?mid=179

2)vinsy - lee間係我朋友join左的, 都睇過一兩張, 好似之前所講, 都係靚的, 但有甚麼特別就講唔出, 但都係我的心中之一.

3)3v - lee間係我在第一回的最愛, 因為佢的色係最sharp的, 上網睇完會覺得佢好出, 好開心, 而且lee間係現時網上的人氣店, 我好多朋友都係join左lee間, 所以lee間係我網上睇完資料的第一位, 而且佢八月會展時做拼購優惠, 所以當時我真係想甚麼都唔理就join左先(因為拼購一定要在會展開幕的前一日先過數), 係我男朋友話覺得要睇左相簿先好一點點. (事後真係要多謝男朋友的提醒)

4)rm - lee間係我第二個心中, 因為佢個style好特別, 同一般的真係好大分別, 而且佢的場景比較多又特別又靚, 而且o的effect都好得意, 同其他的公司一比較就好突出, 好難忘記, 而且佢個plan係路線自己選的, 總之就係一日的時間, 你愛去邊都可以.

5)曼城 - 佢的地中海景點我係鍾意的, 而且仲有另一個地方係唔知甚麼生態公園, O個度同葵門都有兩分似, 有O的花, 都幾靚的, 而且之前睇的店都無lee兩個景點. 所以lee個係心目中的第一位, 但因為價錢上網睇唔係好明, 所以都係等expo先再同職員講啦.

6)深現 - 在網上睇o的相都係靚的, 但印象最小, 因為佢上網的相好細張, 如果要放大又要一張一張按, 所以覺得好麻煩, 只睇左好小. 網上見佢個forum有好多版, 因我想lee間店已經開左一段長時間啦!

太大篇啦, 下一篇係第二個回合

wedding esther 在 Mon Jan 18, 2010 1:16 pm 作了第 3 次修改
回頂端
XXX.XXX.0.165

發表發表於: Fri Aug 28, 2009 1:06 pm

今日主要係想睇相簿, 睇清楚o的質素, 行程係先去rm, 再去VINSY, 最後去3V

RM - 心目中想影葵園或仙湖LEE O的有多一點大自然的景色的地方, 所以坐下就問佢地有無LEE類的相簿啦, 佢竟然話佢地無LEE O的景點的相簿帶來, 如果要睇的話可以睇電腦的, 佢又開番佢個WEBSITE比我睇(我心想, 我要睇都已經睇左啦, 如果我係睇上網的相, 都唔洗來會展睇啦, 不如你一本都唔好帶來啊). 算啦, 我照睇佢的相簿, 全都係掤影和影街邊的景, 其實O的相都影得OK的, 但色就比較無咁豐富, 好普通, 唔係咁鍾意, 而且唔似結婚相, 似週年紀念的相, 所以LEE間又OUT左啦.

VINSY - 其實七月的時候已經睇過一次, 但我上次係一開場入去的, 我當時覺得可能佢的職員未準備好, 所以對我地比較冷淡, 囿B友個no.去話有人介紹都無多本相簿送, 相又不是特別突出, 價錢又唔係特別平, 唔包入場票, 所以都係想想先啦!

3V - 當我地睇葵園O的相簿的時候, 我地發覺佢的花的色好鮮, 而且仲係鮮到唔正常的, 可能之前睇左VINSY O的相簿, 就可以比較到啦, 後來上網睇過, 佢話佢地應該係後期用電腦(教)過O的色. 所以LEE樣又係令我地對佢卻步.

上一篇都講過佢因為係我的心水, 所以我在前兩天已同3V的一位職員聯絡過, 佢話到時找佢會有優惠比我的, 原先我係想團購的, 但因為男朋友的提議我地無JOIN到, 咁我地再睇葵園, 葵園+室內個PLAN係5999但就無得影海景, 所以其實可以話只得一個景點都幾貴啊, 而且入場仲要另計錢(又多幾百), 朋友仲話要包成班team食飯, 計麰p黚u係唔平, 又無海景, 可能佢覺得佢的名氣大我就一定要JOIN佢咁, 比較高(鬥), 知我地睇過, 都無再特別去sell我地. 算啦, 又out!

曼城 - 坐下佢就比左相我地睇, 包括有我之前的最愛 地中海+ xxx生態公園, 其實佢個地中海景你睇左幾本之後就發現只有一座白色台景和天空景係無沙灘的, 而且佢個葵園o的花係要jm貼過去影的, 唔知係咪得好小花呢. 但都算啦, 如果價錢係平o的的話都可以考慮, 因為有花又有海都算係合我地心意啊, 點知原來要6999 , 再問佢可唔可以平o的或有其他野送, 佢話一聲無, 之後就算啦, 無再sell, 又係唔休做咁! 價錢又靚左o的啦, 行下再考慮. 當我地好心灰意冷又唔知選邊間時候(其實都打算睇定o的, 可能考慮返香港影, 因為原來價錢都唔係平好多, 仲有最後一間深現睇下啦!

深現 - 坐下就開始睇相簿啦, 佢有個小雲南, 仲有當然要睇葵園啦, 睇完之後又發覺其實佢o的相都幾靚啊! 而且我地睇葵園的時候, 又覺得佢的色比較自然o的, 舒服o的, 所以都覺得ok啊.
咁就同個sales開始講啦, 其實間間個價錢都大同小異, 我地就口多多同個sales講鵀閉聸u惠啦! 佢o的sales helpful好多, 有傾有講, 仲比左o的優惠我地啊, 令我地覺得一樣係用lee個價錢, 可以得到多咁多野, 而且質素又咁接近, 真係好得啊, 所以最後我地就選左佢啦! 哈哈哈!!!!!!! 最正係同一個價lee間係包入場票的, lee樣野係間間都無咁做的(咁平成5-6百啊, 如果你地去世界之窗或東部咁咪平得仲多, 因為入場票仲貴).
其他的店比我的感覺係佢近排因為個名太hit啦, 唔需要送比你你都會join, 太高鬥啦! 大家睇pre-wedding的時候一定要睇多o的比較, 原來真係好大分別的>.< 最好笑係3v, 在我地同深現傾緊的時候, 佢又打比我, 話點解唔找佢, 我話價錢可能唔合心水, 佢叫我再過來啦, 比多o的優惠你啦, 佢講完lee句, 我仲更加唔會去啊!因為我第一次去你唔比優惠我, 等到尾聲啦, 你才打比我, 真係唔得啊! 要同你講聲byebye.

附加一篇 - 好驚比人騙我啊!

wedding esther 在 Tue Sep 01, 2009 1:25 pm 作了第 3 次修改
回頂端
XXX.XXX.0.165

發表發表於: Fri Aug 28, 2009 1:21 pm

summary左啦

wedding esther 在 Tue Sep 01, 2009 1:26 pm 作了第 2 次修改
回頂端
Scarlettebb
XXX.XXX.178.130

發表發表於: Fri Aug 28, 2009 1:29 pm

hi esther,

我都係 expo join左 3v, 但係華僑城 + 室內應該係 6999 架, 就算妳有 900 discount 都要 6099 點解妳話係 5999 既? 妳講 d 價錢係減左個 900 蚊未架?
回頂端

發表發表於: Fri Aug 28, 2009 1:49 pm

summary左啦

wedding esther 在 Tue Sep 01, 2009 1:26 pm 作了第 2 次修改
回頂端

發表發表於: Fri Aug 28, 2009 2:01 pm

附加一篇 - 好驚比人騙我啊! 但點知深現職員令我覺得放心左!

唔知你地會唔會係咁的人呢! join左之後本應好安心的, 但我就係o的多心的人, 我好怕被人騙我啊(由其佢送得太多野啦, 仲怕多o的, 真係(飯)賤啊), 好怕比左錢之後比唔到我想要的野我. 在好驚的情況下, 又開始睇葡`現的forum啦, 同pm左比好多join左的jm, 問下佢地有無問題, 其中令我最放心的係apple, 佢原來在早幾個月已經影左(因為佢2010年1月就結啦), 仲已收到深現比佢的排好版的softcopy (網上的相簿). 佢仲send左條link比我睇, 佢話o的服務無問題啊, 排版都可以, 而且o的衫都ok啊, o係lee幾樣野係我最膽心的, 所以真係令我放心哂, 而且我join左之後有問題, 佢的職員都會答我, 我之前好怕佢地收左錢就算, 現在試過都無事啊, 而且又唔會lee樣話唔得o個樣話唔得, 所以真係好ok啊!

報告完啦, 希望大家都找到個好的pre-wedding啊, 如果你有其他問題都可以大家研究啊, 因為我都係2010年結婚的, 除左pre-wedding之外, 仲要煩的野都不小, 大家可以交流一下o的心水, 現在我仲要煩的有mua和當日攝影, 如果大家有好的心水, 希望你可以pm比我啊, 可都想找到個好的mua同攝影師啊! 唔該哂

wedding esther 在 Tue Sep 01, 2009 1:28 pm 作了第 2 次修改
回頂端
yuki_chan
XXX.XXX.1.218

發表發表於: Sat Aug 29, 2009 9:52 am

wedding esther 寫到:
星期日下午五點左右去到, 一入去我地改左選擇行程的方法, 因為今次真係諗住join, 所以就打算直接去曼城, 全程同佢"r"野啦!
去到曼城都幾full的, 心想都ok的, 咁坐下佢就比左相我地睇, 包括有我之前的最愛 地中海+ xxx生態公園, 咁睇完相簿男朋友就覺得lee兩個景都ok (中間都有睇過其他自然景的, 包括石門, xx樹, 楓葉等等, 因為我都覺得幾靚, 但男朋友話lee o的好多景都係黃色, 睇睇下好悶啊, 咁佢都講得對的). 所以我地都係想去 地中海+ xxx生態公園, 但點知原來要6999 (唔記得包唔包海景啦), 再問佢可唔可以平o的或有其他野送, 佢竟然同之前的店都係一樣, 話一聲無, 之後就算啦! 我同男朋友講左聲, 反正有無其他野送, 不如行多一陣先啦, 反正都係分別, 行下再考慮. 咁個職員當然係無留住我地啦, 我心想有無搞錯啊, 我睇台灣店的時候, 間間都會用送野來留客, 現在反而大陸無咁做 (包括vinsy, 3v, 曼城). 當我地好心灰意冷的時候, 我地就提議不如去深現睇下啦!

深現 - 坐下就開始睇麍袺秣, 佢有個小雲南, 仲有當然要睇葵園啦, 睇完之後又發覺其實佢o的相都幾靚啊! 而且我地睇葵園的時候, 又覺得佢的色比較自然o的, 舒服o的, 所以都覺得ok啊. 咁就同個sales開始講啦, 其實間間個價錢都大同小異, 我地用個無心join的心態諗住睇"r"到甚麼啦! 點知我地好好傾啊, "r"到好多野啊, 令我地覺得一樣係用lee個價錢, 可以得到多咁多野, 真係好得啊, 所以最後我地就選左佢啦! 哈哈哈!!!!!!! 咁樣有傾有講大家無咁死氣啊, 我覺得減錢可能sales會好難做, 但同一個價, 我可以有多好多product, 個地點又一樣, 仲有啊, lee間係包入場票的, lee樣野係間間都無咁做的. 其他的比我的感覺係佢近排因為個名太hit啦, 所以根本就覺得唔需要減比你, 唔需要送比你你都會join, 太高鬥啦! 如果你真係咁多客的話, 我都在這裏祝你長做長有, 但我同男朋友就唔join啦! >.< 最好笑係3v, 在我地同深現bargain緊的時候, 佢又打比我(因為之前留左電話比佢), 話點解唔找佢, 我話價錢可能唔合心水, 佢叫我再過來啦, 比多o的優惠你啦, 佢講完lee句, 我仲更加唔會去啊!因為我第一次去你唔留我, 等到尾聲啦, 你才打比我, 真係唔得啊! 要同你講聲byebye.

附加一篇 - 好驚比人騙我啊!

你真係好得意bor, 點解鐘意可以同人bargain的公司呢, 咁同香港公司有乜分別, 樣樣野都要bargain, 唔覺得好煩/好唔standard嗎? 個個客的套餐都唔一樣, 你唔覺得唔公平嗎?

仲有, 你join個間, 你有無問佢你個plan係咪一對一呀? 你d衫有無分區呀? 仲有d野有可能要加錢, 你有無問清楚呀?
回頂端
XXX.XXX.48.195

發表發表於: Sat Aug 29, 2009 10:26 am

其實我咁講唔係因為有無野"r"的重要, 而係要講出佢地對你lee個客的重視度啊, 因為我都睇過其他每一間的quilty, 根本就係好接近, 所以如果quilty係咁接近的話, 我當然係想找一間會重視我多一點點啦! 而且你要明白, o的product根本係好平的一件事, 多一樣小一樣都唔係相差好遠, 我只係覺得o個幾間係因為個名氣所以做到咁串, 就好似香港的一些出名的mua同攝影師一樣, 可能你覺得名氣大過一切, 但我個人認為自己的利益同product的質素才是最用要.
再講深現的售後服務真係好好, 你有甚麼問題, 只要send過message過去, 佢會有專人打電話或send message比你, 我一個咁煩的人, 睇得多又問得多.

我講的當然係一對一啦, 衫有分區, 但我已是upgrade左的vip區, 無甚麼要加錢啦, 連入場票都包, 你睇鵀傢銇◎|包你的.

wedding esther 在 Tue Sep 01, 2009 1:29 pm 作了第 2 次修改
回頂端
waichi
XXX.XXX.13.77

發表發表於: Sat Sep 05, 2009 2:44 am

hi~~我幾個月前就係曼城影完相哦,我係個一次行完曼城之後,睇其它都唔岩心水,最後便選了曼城,加上我都係因為被地中海吸引了!!!地中海有沙灘架,唔係得白色一座野,映出黎既效果我都幾鍾意哦.....仲有去了壩光,其實你想映cool d既feel你可以同攝影師講架,我到了壩光就映d cool 既.......!!而跟我既sales好細心喎,會唔會個個sales唔同呀?我個sales由映相前到完成佢都跟得好好喎,我開頭都好擔心架,但佢又無好hard sell,選相時我都幾多要求,但佢都不厭其煩幫我做到我想要的.......同埋個package同你主要想要d咩相簿等可以同佢傾個喎.....你想要d咩佢再幫你唸咩package適合你羅,我都係甘喎~~~價錢方面,我就覺得可以接受吧,中價,但我亦喜歡他們一日唔會出好多pair,自己一架車,映得好舒服好順利.....不過我男友映到呆哂..haha
回頂端
XXX.XXX.8.135

發表發表於: Sat Sep 05, 2009 4:22 pm

waichi 寫到:
hi~~我幾個月前就係曼城影完相哦,我係個一次行完曼城之後,睇其它都唔岩心水,最後便選了曼城,加上我都係因為被地中海吸引了!!!地中海有沙灘架,唔係得白色一座野,映出黎既效果我都幾鍾意哦.....仲有去了壩光,其實你想映cool d既feel你可以同攝影師講架,我到了壩光就映d cool 既.......!!而跟我既sales好細心喎,會唔會個個sales唔同呀?我個sales由映相前到完成佢都跟得好好喎,我開頭都好擔心架,但佢又無好hard sell,選相時我都幾多要求,但佢都不厭其煩幫我做到我想要的.......同埋個package同你主要想要d咩相簿等可以同佢傾個喎.....你想要d咩佢再幫你唸咩package適合你羅,我都係甘喎~~~價錢方面,我就覺得可以接受吧,中價,但我亦喜歡他們一日唔會出好多pair,自己一架車,映得好舒服好順利.....不過我男友映到呆哂..haha

咁你就比我好彩啦, 可能我同曼城無(圓), 咁你個package係點啊, 多少錢去那裏影啊, 仲有啊, 我想知通常影之前係可以提出甚麼要求啊, 你提出左甚麼啊, 因為個個都話要同攝影師講, 都唔知點講好, 我都好想知你同攝影師點講啊. 仲有啊, 要多久才能攞到相啊, 唔係三個月就可以攞到嗎, 好冀待你的相啊! ^^
回頂端