發表主題 回覆文章
candy^^sweets
XXX.XXX.177.104

發表發表於: Mon Jul 13, 2009 10:45 am

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
下年嫁人....先 23 歲
我 bf 都未夠25
我 worry係咪太早嫁

又見佢同 parents好開心
回頂端
wingwing小姐
XXX.XXX.253.142

發表發表於: Tue Jul 14, 2009 9:25 am

你地afford到同埋開心就可以了~
好多時候都係因為經濟問題先至會遲~
早d結婚可以享受下二人世界先生bb都ok~
回頂端
芒果布甸
XXX.XXX.102.4

發表發表於: Tue Jul 14, 2009 10:28 am

係大陸同台灣,23歲嫁唔算太早啦,香港先至興遲婚…
回頂端
傻頭傻腦小月
XXX.XXX.245.8

發表發表於: Tue Jul 14, 2009 5:31 pm

最大考慮係咪你同bf都想結婚先
唔好因為係屋企人想你地結婚就搞咁咪得囉
回頂端
Jennifer1
XXX.XXX.9.12

發表發表於: Tue Jul 14, 2009 11:56 pm

太早...... 26歲先嫁啦.
回頂端
Maruko
XXX.XXX.165.123

發表發表於: Wed Jul 15, 2009 2:59 pm

想問下你地拍咗拖幾耐!??

我覺得算唔算早婚, 其實好多因數,
好似我有個 fd, 咁佢f大佢16年, 咁佢23結婚, 都唔算早, 因為如果想要有下一代, 而年紀又唔好差太遠 ge, 咁就差唔多!!

同埋你一定要諗清楚囉, 未婚始終唔同結咗婚, 唔好諗住未生仔, 早 d 結婚無所謂,
廿幾歲始終都仲會鐘意去玩, 有時玩夜咗, 始終要同老公有個交代!!

同埋做左人地老婆就要照顧埋個男人 ge 日常生活, 打理家頭細務, 洗衫煮飯就預咗要做囉!! 唔似得做女果時, 可以乜都阿媽阿媽!!

最後最重要 ge 一點, 就係錢囉, 你地係會有自己 ge 新屋, 定要同 6299 住呢?!? 搬出去住, 一濶三大, 好大開支, 計得啱條數就得嫁啦
回頂端

發表發表於: Wed Jul 15, 2009 3:08 pm

3q 各位 c 姐 sharing

我同 bf 一齊左 2 year
佢好 like 有個家
marry 之後我地兩個搬開住

baby 呢樣野....順其自然@@@@
唔知係咪嫁人之前 有 d
"婚前恐懼症" 呢 ? @___@
回頂端
moomoomo
XXX.XXX.189.90

發表發表於: Wed Jul 15, 2009 3:13 pm

candy^^sweets 寫到:
3q 各位 c 姐 sharing

我同 bf 一齊左 2 year
佢好 like 有個家
marry 之後我地兩個搬開住

baby 呢樣野....順其自然@@@@
唔知係咪嫁人之前 有 d
"婚前恐懼症" 呢 ? @___@
..

in general, 好多女仔都有... 早或遲, 好depends on你們兩個是否ready, 係香港特別遲結婚吧了
回頂端

發表發表於: Wed Jul 15, 2009 4:01 pm

我都聽過 taiwan/china d 女仔都係咁上下 marry
我同 bf 份工好 stable
所以經濟方面唔 worry
回頂端
小矮人
XXX.XXX.185.75

發表發表於: Wed Jul 15, 2009 4:50 pm

candy^^sweets 寫到:
我都聽過 taiwan/china d 女仔都係咁上下 marry
我同 bf 份工好 stable
所以經濟方面唔 worry

如可以 afford 到婚後的二人生活所需的開支咁都不是問題的,最主要你們二人真是找到個自己能過下半生的人就太好了。 年齡根本不是一個問題
回頂端