發表主題 回覆文章
Happy ending
XXX.XXX.63.213

發表發表於: Sat May 30, 2009 12:59 am

廣告贊助 [隱藏]
新居裝修忙埋今個禮拜可以喘口氣了,現在終於有時間上來post下寒舍的相片及說說裝修新居過程中的喜與憂。 Very Happy (之前常常佔用其他jm的主題說自己的事,真係唔好意思,還有,很多謝各位的建議 Embarassed )

我的新居建築面積是78X尺,實用面積63X尺,3房2廳連套廁。單位的先天缺點是主人房較細,如果放一張大床加一個衣櫃,會好有壓迫感,所以我哋決定拆咗主人房的房門,裡面只放大床,梳妝枱及床頭櫃,也拆掉書房的牆及門,大衣櫃就放在書房,而走廊中間會加一道暗門,讓主人房,套廁及書房有自成一角的感覺。 Wink

看了yan_record的"由收樓至入伙的一點一滴...",十分同意她的分析,我同先生既冇無窮無盡的budget搵一條龍的室內設計公司做裝修,但也不想找傳統的傢俬鋪,最後找了一個朋友用過的c fu負責裝修,及青山道一間設計公司訂造傢俬。另外,我哋也自問冇太多心力同時間中港兩地走搵建材及安排運輸,所以目前所有用既磚呀,龍頭呀,無縫地板等都是在香港訂購的。

裝修方面可以說是完成咗7-8成,牆紙前2日已經送來,無縫地板到咗,準備下星期鋪,電制訂了奇勝E3000系列,應該呢幾日送貨,分體冷氣也是下星期裝;餘下的有訂造的傢俬及廁所櫃,大約在兩星期後送來,燈飾窗簾梳化飯枱未買,明後2天周末又要出動去選購....... Razz

先比D新居裝修前的相片各位看看: Surprised

20090416209.jpg  Filesize: 245.23 KB  瀏覽次數: 20756 次
按這裡可在新視窗開啟原圖
 圖片描述: 由主人房望出的走廊
20090416205.jpg  Filesize: 241.36 KB  瀏覽次數: 20756 次
 圖片描述: 客廁的綠色牆磚
20090416201.jpg  Filesize: 250.26 KB  瀏覽次數: 20756 次
 圖片描述: 單位原身柚木地板

Happy ending 在 Thu Aug 20, 2009 2:02 pm 作了第 6 次修改
回頂端
XXX.XXX.63.213

發表發表於: Sat May 30, 2009 1:16 am

開始裝修.......

20090417216.jpg  Filesize: 246.63 KB  瀏覽次數: 20750 次
 圖片描述: 沒有提供
20090507251.jpg  Filesize: 182.13 KB  瀏覽次數: 20750 次
 圖片描述: 走廊儲物假天花
DSC00432.JPG  Filesize: 27.92 KB  瀏覽次數: 20750 次
 圖片描述: 玄關的假天花
回頂端
花花世界
XXX.XXX.174.91

發表發表於: Sat May 30, 2009 3:28 am

Happy ending,

期待你再post多d相
回頂端
dog dog 95
XXX.XXX.189.224

發表發表於: Sat May 30, 2009 10:58 am

好開心又多個人分享,都唔係好多相睇,希望下個星期多d相睇啦.
回頂端
XXX.XXX.2.129

發表發表於: Sat May 30, 2009 11:46 am

換磚後的客廁...........

P1010872.JPG  Filesize: 140.65 KB  瀏覽次數: 20714 次
 圖片描述: 玻璃浴屏
P1010874.JPG  Filesize: 102.25 KB  瀏覽次數: 20714 次
 圖片描述: 入牆式廁紙架
P1010875.JPG  Filesize: 119.7 KB  瀏覽次數: 20714 次
 圖片描述: 星型蓬蓬頭
回頂端

發表發表於: Sat May 30, 2009 11:49 am

主人房套廁.... Laughing Laughing

P1010867.JPG  Filesize: 130.73 KB  瀏覽次數: 20713 次
 圖片描述: 沒有提供
P1010868.JPG  Filesize: 119.16 KB  瀏覽次數: 20713 次
 圖片描述: 廁所門換上清玻璃
回頂端

發表發表於: Sat May 30, 2009 11:51 am

dog dog 95 寫到:
好開心又多個人分享,都唔係好多相睇,希望下個星期多d相睇啦.

dog dog 95,有一陣子無見你在本版露面呢,我今晚同下禮拜會post多d相上來... Rolling Eyes
回頂端
卓霏
XXX.XXX.168.123

發表發表於: Sat May 30, 2009 5:05 pm

Hello Happy ending

我收到好多裝修公司的資料,但無一個係由你地個名出,有點擔心,若你地已PM了我煩請再用你地個名PM多次呀! 唔該晒! Very Happy

卓霏 寫到:
Hello yan_record

我追了你個帖子好耐, 多謝你和Happy ending的分享, 現在開始到我籌備裝修, 可唔可以PM你的裝修師傅給我呀 Question

我第一次裝修, 完全無相熟師傅, 好怕撞到D不負責任的師傅! 唔該晒! Laughing

還有一樣, 唔好意思 Embarassed ! 因找不到Happy ending的帖子, 想借一借個位來聯絡 Laughing

Hello Happy ending 你可唔可以也PM你的裝修師傅給我呀 Question 唔該晒! Laughing
回頂端
kitdon
XXX.XXX.6.221

發表發表於: Sun May 31, 2009 12:05 am

hi, happy for u ! may I ask ask 你話“我哋決定拆咗主人房的房門,裡面只放大床,梳妝枱及床頭櫃,也拆掉書房的牆及門”

拆左門,咁個框變左點架? 如果已整好,可否 share pic ? coz 我都想拆門 Very Happy
回頂端
XXX.XXX.162.139

發表發表於: Sun May 31, 2009 12:44 am

卓霏 寫到:
Hello Happy ending

我收到好多裝修公司的資料,但無一個係由你地個名出,有點擔心,若你地已PM了我煩請再用你地個名PM多次呀! 唔該晒! Very Happy

hi 卓霏,多謝你入黎睇我的主題 Embarassed ,但我同我先生一致都認為不應將我哋個c fu介紹比朋友,說來慚愧,我哋只比較過佢同另一個熟人介紹的c fu價錢,覺得佢好d,就選咗佢,都係博博下.... Confused 在過程中佢的表現普通,有些時候甚至會激到我哋死死下 Twisted Evil ,我pm咗一d佢令我哋十分勞氣的cases比你參考,如果做完成個工程,佢冇爛尾而你又仍然想要呢個c fu's contact info,我再比你,好嗎?我同先生都不想害了別人......係呢,你幾時收樓呀?
回頂端