發表主題 回覆文章
yan_record
XXX.XXX.153.90

發表發表於: Mon Mar 09, 2009 4:28 pm

廣告贊助 [隱藏]
第一個post會經常修改, 用作分享準備流程

因為我希望早d可以入伙, 所以大部份工作都係收樓前準備好及決定, 可以分享一下流程

1. 上網/睇書 搵下d裝修設計的意念, 顏色, 個人喜好, 要求等,
2. 找緊收樓前的時間預早報價---一般收樓前最少有2次機會上去驗樓(如果上手業主好人, 重可以睇多幾次), 我大約係收樓前個半月約第1次驗樓, 當時約埋裝修師父上去度呎報價, 要詳細度呎, 連窗口位, 門口位等等都要度好, 同埋影低晒成屋的相,
3. 係floor plan度寫好呎吋, 簡單諗下傢俬, 廚櫃等放置情況
4. 睇定裝修物料--如磚料, 門, 浴屏, 油漆等等, 預早格定價---原本裝修師父報價比我磚料包$10平方呎的磚, 但因為我所揀的廁所磚料較平, 故問左師父扣起磚料的報價, 計算後, 師父不包磚料會慳錢d$
5. 同裝修師父傾減價及考慮用料等,
6. 揀合適的傢俬舖及廚櫃舖,
7. 收樓前3日, 約第2次驗樓, 約傢俬舖, 廚櫃舖等去度呎, 可以預早出圖及傾間格, 用料, 設計等內容

正式收樓~~~ 以下日子以工作日計算
第1日---約風水師父擇日開工及上門睇風水, 開工前先拜四角
第2, 3日---清拆工程,
(星期日)---已經清拆完, 約齊裝修師父, 傢俬舖, 廚櫃舖現場夾水喉及電制位
第4,5,6,7日---開始做電制(新造電制箱, 更換全屋電線, 制蘇共32個-其中2組為2way制)
(星期日)---揀選熱水爐款式及各類磚料, 與廚櫃舖傾最後廚櫃design, 待出圖
第8,9,10日--- 繼續做電制, 同步搭棚更換全屋來去水喉, 煤氣喉, 完成後到現場影相及mark好電線槽及水喉位, 以避免將來鑽穿電線槽或水喉
第11,12,13,14,15日---牆身,地下批盪, 產牆, 砌牆, 做防水
(星期日)---訂各類廚房電器, 交設計師計算廚櫃呎吋
第16,17,18日---鋪廚房, 廁所磚, 同步將牆身舊灰水清走
(星期日)---訂門連框, 設計師再到現場覆呎, 傾廚櫃間格, 要求等
第19, 20日---舖廳, 房地台磚, 第一次跣灰
第21,22日---第二及第三次跣灰, 舖好廚房廁所磚後, 廚櫃廁櫃最後覆呎
(星期日)---揀門鎖, 馬桶, 浴屏, 電制面板, 雲石條
第23日---安裝廚房門框, 廁所門, 房門, 裝鎖
第24,25日---拆舊冷氣機, 封窗, 裝新冷氣機, 油第一層油
(星期日)---檢查磚有否空心, 買電制面板, 買水龍頭及花灑
第26,27,28日---裝燈槽, 假天花連筒燈, 雲石條
第29,30日---裝煤氣熱水爐, 油第二層油
第31,32日---換窗較, 裝電制面板, 裝傢俬,
第33,34日---接駁水喉, 花灑, 不锈鋼通及籃
第35,36日---抽第三層油, 最後執修

部份步驟完成後, 可能會停工1-2天

yan_record 在 Thu Jul 02, 2009 9:12 am 作了第 20 次修改
回頂端
yan_record

發表發表於: Mon Mar 09, 2009 4:46 pm

重有2個星期我就收樓喇, 好緊張, 好想快d可以開始裝修

到現時為止, 已經選定左裝修師父, 廚櫃公司及傢俬設計公司, 而物料方面, 因希望有選擇權, 好多都係由我地揀選好, 再交裝修師父購買
包括--- 磚, 油漆, 電制, 門, 浴屏, 洗手盤, 馬桶, 水喉, 燈, 電器, 鏡, 門鎖, 鐵閘- 抽油煙機, 煮食爐, 熱水爐, 洗衣機, 微波爐,窗口式冷氣 (唔計唔影響裝修果d電器)

收集左好多方面的意見, 最後決定所有物料都唔會返大陸買, 雖然係平d, 但個人有以下擔心
1. 送貨期唔準, 貨不對辦, 想換返, 要自己送返上大陸, 投訴無門
2. 傢俬廚櫃果d, 驚位唔岩, 欠缺部份配件, 一樣係要自己送返上大陸, 投訴無門
3. 木器, 驚有白蟻, 浸水時間唔夠, 遲多一年半載就發漲
4. 水龍頭, 花灑頭, 一年唔夠就漏水

以上發生的全部都係真人真事, 當然唔係全部人都會有咁既經歷, 但我真係好怕麻, 又驚唔使幾年就要重新再做, 始終人工係貴過物料好多...到時要搵師父再裝, 真係補唔返條數

首先,

磚---係惟一一樣我覺得係大陸買係無問題的, 不過因為個人無乜時間, 返大陸買磚, 最少都要走幾轉, 又擔心送貨問題, 送錯磚等等, 最後都決定係香港買, 起碼有咩事起上黎都唔使走上走落咁辛苦丫麻. 裝修師父介紹, 係大角咀有間唔起眼的磚舖, 磚內擺放的磚選擇唔多, 但可以係砵蘭街果邊d舖睇左款之後, 拎個型號及舖名比佢地, 佢地會幫你問大陸取貨, 訂貨前佢地會拎塊樣版比你睇, 確定唔會訂錯先, 價錢比砵蘭街果邊的舖頭平10-15%, 同係大陸買唔爭得好遠

依家重爭廚房廁所地磚未揀定, 希望盡快決定到啦

yan_record 在 Thu Mar 26, 2009 4:25 pm 作了第 1 次修改
回頂端
Happy ending
XXX.XXX.230.229

發表發表於: Mon Mar 09, 2009 5:09 pm

我仲有個零月就收樓啦,但咩都未搵好 Crying or Very sad 可唔可以PM你的裝修師父, 廚櫃公司及傢俬設計公司給我參考呢? 另外如果方便的話,可否也PM其他添購物品的商鋪........
回頂端
yan_record

發表發表於: Mon Mar 09, 2009 5:12 pm

裝修 - 熟人師父, 全屋大炒400呎屋, 價錢相宜
項目包括 - 拆野, 2房打通一房+砌磚封一個門口, 拆廚房牆, 更換全屋來去水喉+接駁潔具, 牆身天花產底油漆, 燈槽, 廁所假天花, 浴缸變企缸做防水, 裝木門, 換煤氣喉+裝爐

傢俬公司 - 行左成條青山道及旺角, 發覺傢俬舖分三類,
1. 設計公司- 個人認為如果係全屋設計連裝修及傢俬, 先好搵呢D公司, 因為實在勁貴, 但好處係咩都唔使煩, 一條龍服務, 而且某幾間係青山道的公司, 重成日上雜誌的(雖然係比錢D雜誌登佢地的設計), 但確實整體去做係會好靚, 當然價錢都好靚

2. 半傢俬舖半設計公司 - 呢一類係依照客戶比的概念去做, 變化唔大, 但款式相對比普通傳統傢俬舖做得好D, 如加玻璃, 灰鏡等都做到

3. 傳統傢俬舖 - 相信唔使講都知係以實用為主, 唔會太花巧, 價錢最平

最後決定搵2. 半傢俬舖半設計公司

廚櫃 - 已決定搵青山道的一間廚櫃公司, 行過好多間旺角的廚櫃公司, 老實講, 好多間都做得幾差, 尤其係上樓果D舖, 連DISPLAY出來果個都唔掂, D門關唔埋, D較鬆晒, D石食晒色...真係好難令人有信心, 青山道呢間, 起碼DISPLAY果個都靚靚仔仔, 個老闆都老老實實咁, 希望信得過啦

收樓就約佢地上去度呎

yan_record 在 Sun Mar 22, 2009 10:28 pm 作了第 1 次修改
回頂端

發表發表於: Mon Mar 09, 2009 5:25 pm

yan_record 寫到:
傢俬公司 - 行左成條青山道及旺角, 發覺傢俬舖分三類,
1. 設計公司- 個人認為如果係全屋設計連裝修及傢俬, 先好搵呢D公司, 因為實在勁貴, 但好處係咩都唔使煩, 一條龍服務, 而且某幾間係青山道的公司, 重成日上雜誌的(雖然係比錢D雜誌登佢地的設計), 但確實整體去做係會好靚, 當然價錢都好靚

2. 半傢俬舖半設計公司 - 呢一類係依照客戶比的概念去做, 變化唔大, 但款式相對比普通傳統傢俬舖做得好D, 如加玻璃, 灰鏡等都做到

3. 傳統傢俬舖 - 相信唔使講都知係以實用為主, 唔會太花巧, 價錢最平

最後決定搵2. 半傢俬舖半設計公司

sorry,我係裝修新丁,可唔可以講下青山道邊度到邊度最多傢俬公司&廚櫃公司?我公司0係長沙灣區,打算收工過去及及。
回頂端
yan_record

發表發表於: Mon Mar 09, 2009 5:30 pm

Happy ending 寫到:
我仲有個零月就收樓啦,但咩都未搵好 Crying or Very sad 可唔可以PM你的裝修師父, 廚櫃公司及傢俬設計公司給我參考呢? 另外如果方便的話,可否也PM其他添購物品的商鋪........

唔使太擔心, 重有好多時間, 有關廚櫃及傢俬公司已PM你參考, 其他物料公司我未選定, 會一路UPDATE
回頂端
yan_record

發表發表於: Mon Mar 09, 2009 5:46 pm

Happy ending 寫到:

sorry,我係裝修新丁,可唔可以講下青山道邊度到邊度最多傢俬公司&廚櫃公司?我公司0係長沙灣區,打算收工過去及及。

青山道營盤街附近, 向長沙灣方向, 有好多間傢俬舖, 設計公司咁, 我果時係先去設計公司, 因為實在咩靈感都無, 拎住張FLOOR PLAN去D設計公司度傾下, 佢地會比到好多意見, 尤其有一間叫LOUIS XX, 個後生SALES有好多設計概念話到比我地聽...如果我地唔係搵左裝修公司, 而且BUDGET太少的話, 我都會搵呢間公司做. 攞左大概概念後, 可以上網睇下D人的設計, 有好多設計網有得睇, 再逐項逐項決定
回頂端

發表發表於: Mon Mar 09, 2009 6:19 pm

hi yan_record, 已經收到喇!唔該晒!!
回頂端
叮噹女皇
XXX.XXX.5.74

發表發表於: Mon Mar 09, 2009 7:36 pm

yan_record..可否pm我有關裝修師傅的資料呢?thanks~!
回頂端
micyan
XXX.XXX.24.10

發表發表於: Mon Mar 09, 2009 8:19 pm

我都就快收樓啦,,但係乜都未決定呀,,依家都係上網搵o下資料,睇o下o的網友點講呀,係呢,,你可唔可以pm o的資料比我,或者send 資料去 onyan25@hotmail.com,,,唔該晒你呀,希望你可以繼續分享你o的裝修資料啦!
回頂端