發表主題 回覆文章
Kit Kit Kit
XXX.XXX.187.9

發表發表於: Thu Nov 06, 2008 10:30 am

廣告贊助 [隱藏]
前日參加了朋友的姊妹團, 亦為晚讌開席前律師證婚時其中一個講少少開場白的司儀,
果日比我見識到一個監禮律師可以全程只坐係位度完成整個過程(包括將婚書交給企係度的新人時,佢同樣都係坐係度),
指導新人及雙方家長簽名位置的責任則要兄弟代勞, 但此都是其次.

此律師由佢坐低到說禮成過程不夠兩分鐘, 好似非常趕時間咁,
多餘說話一句都冇講, 讀完誓詞指示各人簽名及自己簽名後,即開咪說禮成, 引來全場掌聲,
但其實當時對新人介子又未戴, 頭紗又未揭.

新人及台前登時停頓了數秒鐘, 個攝影師示意個律師過程仲有野未做, 但個律師好似全無意識作出反應,
最終好彩男司儀同攝影師反應快執生, 場面先未落至極度鑑介.

其實監禮律師證婚步驟基本只得短短幾個, 讀誓詞, 戴介子, 揭頭紗, 新人簽名, 雙方家長簽名, 證婚人簽名, 證婚人將婚書交回新人即禮成.
都唔明咁簡單的幾個程序, 作為一個證婚律師的都可以出現咁嚴重o記錯漏

佢最後什至連袋婚書的信封亦沒有一個給新人, 可以說只有婚書一紙別無其他
實在太豈有此理!!! Mad
回頂端
waiwai慧慧
XXX.XXX.110.181

發表發表於: Thu Nov 06, 2008 3:23 pm

我都搵緊律師證婚,可以pm我知個律師係邊個嗎?
回頂端
Kit Kit Kit
XXX.XXX.187.9

發表發表於: Fri Nov 07, 2008 7:54 am

waiwai慧慧,

PM 左比你,希望你搵到一個好律師為你的Bd證婚 Surprised
回頂端
kabac
XXX.XXX.246.210

發表發表於: Fri Nov 07, 2008 9:44 am

邊個黎架? 可以pm我嗎?
回頂端
大隻雄
XXX.XXX.176.33

發表發表於: Fri Nov 07, 2008 9:52 am

Kit Kit Kit 寫到:
前日參加了朋友的姊妹團, 亦為晚讌開席前律師證婚時其中一個講少少開場白的司儀,
果日比我見識到一個監禮律師可以全程只坐係位度完成整個過程(包括將婚書交給企係度的新人時,佢同樣都係坐係度),
指導新人及雙方家長簽名位置的責任則要兄弟代勞, 但此都是其次.

此律師由佢坐低到說禮成過程不夠兩分鐘, 好似非常趕時間咁,
多餘說話一句都冇講, 讀完誓詞指示各人簽名及自己簽名後,即開咪說禮成, 引來全場掌聲,
但其實當時對新人介子又未戴, 頭紗又未揭.

新人及台前登時停頓了數秒鐘, 個攝影師示意個律師過程仲有野未做, 但個律師好似全無意識作出反應,
最終好彩男司儀同攝影師反應快執生, 場面先未落至極度鑑介.

其實監禮律師證婚步驟基本只得短短幾個, 讀誓詞, 戴介子, 揭頭紗, 新人簽名, 雙方家長簽名, 證婚人簽名, 證婚人將婚書交回新人即禮成.
都唔明咁簡單的幾個程序, 作為一個證婚律師的都可以出現咁嚴重o記錯漏

佢最後什至連袋婚書的信封亦沒有一個給新人, 可以說只有婚書一紙別無其他
實在太豈有此理!!! Mad

嗰律師只做約2分鐘既證婚(淨係簽字?),就趕住收工,完全唔尊重人哋既婚禮同感受,婚禮冇take 2 !真喺好好好好好好離譜喎wor!一定要公開佢嗰名,等大家小心d,唔好中招。

佢喺邊個,收幾多錢?麻煩pm俾我。
回頂端
餅碎
XXX.XXX.178.130

發表發表於: Fri Nov 07, 2008 10:13 am

麻煩pm個律師名比我
回頂端
pooh仔
XXX.XXX.254.40

發表發表於: Fri Nov 07, 2008 11:11 am

我都想知, 搵到D咁的律師真係喊都無謂!
PLS PM!
回頂端
Obama
XXX.XXX.206.1

發表發表於: Fri Nov 07, 2008 11:44 am

Please pm the information to me
回頂端
Kennus CHAN^^
XXX.XXX.84.210

發表發表於: Fri Nov 07, 2008 11:46 am

邊個律師咁衰呀, 可告訴我嗎? 謝!

my email:kennuschan@hotmail.com
回頂端
猫喵~
XXX.XXX.248.8

發表發表於: Fri Nov 07, 2008 11:59 am

Would you pm the infor. to me, Please ?
回頂端