發表主題 回覆文章
hyy ^-^
XXX.XXX.187.2

發表發表於: Tue Jul 29, 2008 2:46 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
酒樓送果隻回門乳豬,好細隻咋,3-4斤左右。

有朋友話乳豬用黎回門唔多夠大體,最好自己另外買隻中豬回門。

咁咪有2隻豬囉!! Rolling Eyes
回頂端
moon 劉太
XXX.XXX.222.25

發表發表於: Tue Jul 29, 2008 4:59 pm

我之前都好似你咁樣,fd話送個隻吾夠大體。
但是我最後都是用左送個隻。
1)因為再買多一隻,又用多左錢,每個項目少少地,加埋就好多ar,
2)二隻,會用吾完。(我是即日,做埋回門的,食吾晒咁多,多左半隻,就取去酒樓度,分比女家其他親戚。)
3)如果你是分開,第二日先回門。咁你更加吾洗訂二隻哦!食吾完你都吾知點送比親戚朋友食。
希望幫到你啦!!
祝新婚愉快!! Very Happy
回頂端
逛逛想想
XXX.XXX.239.210

發表發表於: Wed Jul 30, 2008 1:25 am

我都係諗住用酒樓送那隻咋,我估呢啲都係儀式姐...但求有就得, 而且送時又唔係淨係乳豬, 仲有酒, 生果之類,應該可以吖。當然,呢啲最緊要問下長輩佢地介唔介意
回頂端
idyidy0
XXX.XXX.64.97

發表發表於: Thu Jul 31, 2008 12:13 am

咁回門乳豬可以擺完酒先再去酒樓/酒店攞得唔得?(想之後做回門儀式)
三朝回門,三日內先取唔知可唔可以呢?
回頂端
sasali
XXX.XXX.225.43

發表發表於: Thu Jul 31, 2008 10:36 am

idyidy0 寫到:
咁回門乳豬可以擺完酒先再去酒樓/酒店垮o唔得?(想之後做回門儀式)
三朝回門,三日內先取唔知可唔可以呢?

唔知廚房係咪同一日燒埋喎
你同酒樓傾下

我諗如果第二日都有擺酒,佢燒多隻應該冇問題o既
回頂端
sasali
XXX.XXX.225.43

發表發表於: Thu Jul 31, 2008 10:38 am

我酒樓冇得送呀
買左太興卷係太興訂囉..
回頂端
moon 劉太
XXX.XXX.222.25

發表發表於: Thu Jul 31, 2008 3:28 pm

如果你們是酒家送的話,電話book定幾時都得呀!
主要是你定左日期及時間,咁你就通知酒家,咁就ok啦!

我之前在美心訂,約兩星期前通知酒家。我幾號, 幾點,去邊間分店取。
是打比你擺酒個間的經理,佢會同你安排ar,
你取當日早上,再打多次check就ok。
酒家是即日燒比你, 所以你要在3個小時內取走哦!! Very Happy
回頂端
MaizeBB
XXX.XXX.43.182

發表發表於: Thu Jul 31, 2008 10:57 pm

you should be able upgrade your roast piglet to roast pig!?
in the old times, nobody uses roast piglet.
the roast pig isn't intended to be eaten by the bride's core family (the inner circle parents + siblings) but for all the bride's relatives. u just hv to giv it out to relatives attending ur wedding.

my mom at first didn't ask for a roast pig but later insisted for one. u better talk to ur mom first as it's the face of ur mom to giv out roast pig to her friends n relatives.
回頂端
逛逛想想
XXX.XXX.91.180

發表發表於: Thu Jul 31, 2008 11:15 pm

我間酒樓話你揀邊日回門,就即日去攞燒豬,不能早一日攞的,話唔新鮮之類。如果揀bd回門, 新郎新娘都忙, 咁就可以叫兄弟幫手去攞。
回頂端
Caesaria
XXX.XXX.249.195

發表發表於: Fri Aug 01, 2008 11:30 am

各位JM,想請教一下,其實回門要做什麼呢?除了買回門豬外,還有什麼呢?回女家時要做什麼?

妳們打算大概Stay幾耐呢?Thanks thanks!
回頂端