發表主題 回覆文章
留言板管理員
XXX.XXX.191.196

發表發表於: Tue Feb 05, 2008 12:54 pm

廣告贊助 [隱藏]
身邊的單身女性朋友經常埋怨香港已經沒有單身的好男人,情況真的這麼糟嗎?為什麼好男人都是人家的老公了嗎?朋友都說現今只有好男人才願意結婚,其他的都只管逃避、裝傻,甚至直截了當表明立場做個不婚男人。

互聯網上找來一篇關於新好男人的10項指標,排首位的原來都是肯結婚的男人,女人們,大家認為又如何呢?

男人看女人,不只要有天使的臉孔、魔鬼的身材,還要有一顆溫柔體貼的心;
女人看男人也越來越嚴格,不僅外表俊俏,買的起車和房子是基本條件,
還要肯穿起圍裙燒得一手好菜。什麼是現代好男人必備的十大條件:

1.願意結婚,會做菜和家事:願意結婚證明尊重感情和認真;會做菜是現代好男人的先決條件,女人可以驕傲地
跟朋友說:「我老公很體貼會做菜給我吃喔!」

2.肯照顧小孩:好男人總是做的比說的多,當小孩撒尿或大便時,
好男人不會嫌他臭,會二話不說去幫小孩換尿布。

3 高:好男人不僅身高要高、學歷要高還要職位高,不過外表這回事
是見仁見智,而且是屬於未滿30歲女人的好男人條件。

4. 浪漫主義:好男人絕對不會忘記妳的生日及週年紀念日,甚至還會
偶而來個驚喜,讓妳感動落淚。

5. 專情:好男人只愛妳一個,什麼林志玲、李嘉欣等超級美女在他眼裡,
還是家花最美,就算是真的,也要懂得在妳面前說:「在我心中沒人
可以取代你。」

6. 老實穩重:好男人就算不會說甜言蜜語,也沒關係,只要有一個
可靠的肩膀讓女人依靠。

7. 孝順父母:好男人不只孝順自己的父母,也孝順妳的父母,他可能
會嫌自己的父母囉唆,但絕不會說妳父母壞話。

8. 脾氣好:不管是妳對或他對,好男人總是第一個說「對不起」;
當女人歇斯底里,他也總是能不理會。

9. 忠實的聽眾:永遠在妳不開心的時候,好男人會靜靜在妳身邊聽
妳吐露委屈,永遠在妳說笑話的時候,他會懂得要笑。

10.幽默風趣:好男人不用是一本笑話大全,但不知道為什麼好男人
就是有本事在妳無聊或不開心的時候,讓妳笑。

Editor
dEsiReE

留言板管理員 在 Fri May 16, 2008 3:52 pm 作了第 1 次修改
回頂端
snoopy(2)
XXX.XXX.12.80

發表發表於: Tue Feb 05, 2008 1:47 pm

如果有晒上述所講.....真係好男人了, 不過都好難齊晒.... Wink

人總有唔好地方, 完美情人, 想下都好 Very Happy
回頂端
aquarius
XXX.XXX.231.224

發表發表於: Tue Feb 05, 2008 3:56 pm

1.其實係我老公提出想結婚,而相反我唔想!!
我屋企啲家務都係老公做,而且佢會特登去學煮餸整俾我食!去返工出門口前都會幫我執好返工要著既衫,仲有整好牙膏牙刷!瞓覺前佢會執好床...

2.我哋兩個都唔係特別鍾意小朋友,但屋企有養狗,如果狗狗便便,唔理我見到定佢見到,都係佢執!!佢負責幫狗狗沖涼,安排食物.

3 呢一樣我又覺得唔係咁重要,可能因為我哋兩個係中五時就一齊!!我覺得最重要係佢對我好唔好,學歷高但對我唔好都係冇意思!!

4. 我老公好緊張週年(月)紀念,佢甚至話我哋每拍拖五個月佢都會送花.佢平日都會花好多心思為咗氹我開心(e.g學織頸巾),求婚時都真係好有驚喜… (那一刻我真的落淚了)

5. 我老公成日都會掛喺口邊話"心中只有我一個,冇人可以代替,佢個心都冇位放其他人",有時我同佢講“依,嗰個女仔幾靚”,佢會話“係咩,唔知喎,冇睇到,我剩係會望你…”

6. 有事時,佢會保護我!我哭時,佢會擁抱住我,安慰我…

7. 佢唔會點講我屋企人壞話,除非佢覺得我屋企人做咗某啲嘢令我唔開心,屈我,佢就會講!!但如果件事只係令佢唔開心,佢會忍,因為之前試過屋企有人講咗啲嘢令佢唔開心,佢足足忍在9年有多先同我講…

8. 以前佢脾氣唔太好,乜都堅持,會同我吵!拍拖耐咗,佢乜都會先講對唔住,因為佢知道唔理佢啱定錯,最後都係要氹我,所以佢學精咗!!

9. 我開心時,佢會同我一齊大笑; 我唔開心時,佢會聽我講,而且會氹返我笑!!

10.佢以前都唔係好識,但一齊耐咗,佢知點樣可以令我笑,令我開心!!
回頂端
aquarius
XXX.XXX.231.224

發表發表於: Wed Feb 06, 2008 4:12 pm

間唔中都會同未拍拖既女性朋友傾吓呢個問題,大家都覺得而家啲男仔成日數啲女仔,但佢哋都唔會反省吓!而家啲男仔越來越冇風度,而且仲斤斤計較(小家),一係就連自己都照顧唔到,冇主意冇主見,唔尊重女性!!

但換句說話,當一個女仔出咗黎做嘢,但又覺得未到冇得揀既時候,佢哋既要求其實又太高同太多!!同啲friend傾開佢哋既要求,發現都係嗰幾樣: 要對佢好,要細心,有錢(經濟&事業基礎),學歷唔太差(起碼平起平坐),個樣ok,成熟…!!數吓數吓,一個人可以有咁多優點,真係難!!如果咁先叫好男人,我諗冇乜幾多個!!而且有時好男人又係咪等於好男友/好老公呢?個個人要求唔同,永遠望到人哋嗰個都會覺得好,但到配自己,可能又唔係咁諗…

我個人認為,好男友/老公既定義係佢肯為你付出幾多!!只要佢對我好,我係絶對唔介意同佢捱(因為我同我老公以前都係咁捱)!!但佢對我唔好,就算佢其他嘢有幾好都冇意思啦!!
回頂端
芒果布甸
XXX.XXX.47.6

發表發表於: Fri Feb 08, 2008 1:36 am

aquarius 寫到:
我個人認為,好男友/老公既定義係佢肯為你付出幾多!!只要佢對我好,我係絶對唔介意同佢捱(因為我同我老公以前都係咁捱)!!但佢對我唔好,就算佢其他嘢有幾好都冇意思啦!!

點樣先算對妳好呢?每個人0既定義、要求亦有唔同…
回頂端
aquarius
XXX.XXX.93.15

發表發表於: Fri Feb 08, 2008 10:11 am

芒果布甸 寫到:

HI! 其實真係個個人要求都唔同,所以人哋既好男友/老公又唔等於會係第二個人既好男友/老公 Very Happy !!
E.G.我就只要我老公乜都以我為先,做乜都會諗到我,佢會付出為我做啲佢以前唔會做既嘢 Embarassed !!
咁你又有乜嘢要求 Very Happy ?
回頂端
托爾II
XXX.XXX.26.130

發表發表於: Sun Feb 10, 2008 3:14 pm

1.願意結婚,會做菜和家事:願意結婚證明尊重感情和認真;會做菜是現代好男人的先決條件,女人可以驕傲地

我願意結婚,但不會做菜

2.肯照顧小孩:好男人總是做的比說的多,當小孩撒尿或大便時,

這個我沒問題呀

3 高:好男人不僅身高要高、學歷要高還要職位高,不過外表這回事

身高/學歷高/職位...都算高

4. 浪漫主義:好男人絕對不會忘記妳的生日及週年紀念日,甚至還會

這個我做到了

5. 專情:好男人只愛妳一個,什麼林志玲、李嘉欣等超級美女在他眼裡,
還是家花最美,就算是真的,也要懂得在妳面前說:「在我心中沒人
可以取代你。」

我會說我只愛你一個的

6. 老實穩重:好男人就算不會說甜言蜜語,也沒關係,只要有一個
可靠的肩膀讓女人依靠。

肩膀..無問題

7. 孝順父母:好男人不只孝順自己的父母,也孝順妳的父母,他可能

我會嫌自己的父母囉唆,但絕不會說妳父母壞話。

8. 脾氣好:不管是妳對或他對,好男人總是第一個說「對不起」;

無問題!平時都是你霸道的,我慣了

9. 忠實的聽眾:永遠在妳不開心的時候,好男人會靜靜在妳身邊聽

這個要問你的感覺才知

10.幽默風趣:好男人不用是一本笑話大全,但不知道為什麼好男人

笑,絕對無問題

十項我有七八項,我算是好男人嗎?
回頂端
bear bear cei
XXX.XXX.168.3

發表發表於: Sun Feb 10, 2008 10:31 pm

我老公唔知算唔算係好男人呢?

我地已經結左婚,為左方便我上下班,特登買左架車接我翻工放工,就算佢放假而我要翻工,佢都會送同接我上下班。另外,佢除左會煮飯外,還負責做家務,例如︰拖地、掃地、洗浴室、洗碗、晒衫.....

我地未有小朋友所以唔知。

佢都高過我成個頭咁多,而學歷都大學畢業以上,不過我嘅學歷比佢還要高,樣子不算醜。

有時都會攪攪驚喜,不過都係悶蛋嘅時候多d。

可以取代你。」

我地拍左15年拖,今年第16年先結婚,我諗我地都算專一。

可靠的肩膀讓女人依靠。
老實穩重一定有佢份,因為我太小姐脾氣,係佢先可以忍到我。

佢對我父母和定家人比對佢自己嘅父母更好。

我同佢鬧親交、或我發脾氣時,都係佢逗翻我開心,同認自己做錯先嘅。

佢絕對係一個忠實聽眾,同佢吐完心聲後成個人都會鬆晒。

有,佢都有咁做,不過反而喜歡佢甚麼也不做,只抱抱著我就夠了。
回頂端
芒果布甸
XXX.XXX.227.3

發表發表於: Mon Feb 11, 2008 10:32 am

芒果布甸 寫到:

HI! 其實真係個個人要求都唔同,所以人哋既好男友/老公又唔等於會係第二個人既好男友/老公 Very Happy !!
E.G.我就只要我老公乜都以我為先,做乜都會諗到我,佢會付出為我做啲佢以前唔會做既嘢 Embarassed !!

時時留意住佢講0既野同埋語氣,一有唔對路就睇下有乜改善空間囉;另外默契都幾緊要,有D野唔駛講出口,盡在不言中…
回頂端
aquarius
XXX.XXX.93.15

發表發表於: Mon Feb 11, 2008 7:49 pm

芒果布甸 寫到:
芒果布甸 寫到:

時時留意住佢講0既野同埋語氣,一有唔對路就睇下有乜改善空間囉;另外默契都幾緊要,有D野唔駛講出口,盡在不言中…

係呀,我都會成日留意佢對我既態度同語氣,我覺得有問題時會同佢傾,講俾佢聽我既感覺!!因為如果唔講,就會有問題,所以寧願早啲講早啲解決!! Very Happy

係呀,點契都真係好重要,盡在不言中既感覺真係好甜,因為咁可以證明雙方都互相了解!! Very Happy
回頂端