發表主題 回覆文章
SamSamSam
XXX.XXX.69.136

發表發表於: Mon Dec 24, 2007 11:26 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
有冇朋友係呢度擺過酒? 有咩意見?
回頂端
B*
XXX.XXX.66.125

發表發表於: Thu Dec 27, 2007 6:15 pm

香港經濟日報 (2007-12-27)
A22 | 企業管理 | By 陳淑儀

彩福搶贏婚宴市場 人冇我有新賣點

80 年代的新人,一般都會在酒樓擺酒。到 90 年代,新人多愛酒店禮堂的堂皇華貴,雖然酒店提供的中式飲宴食物質素,始終有給酒樓比下去的感覺,但仍搶去酒樓不少生意。06 年,彩福集團欲扭轉局勢,打出酒樓的飲食質素,酒店級數裝潢布置的招數,圖為酒樓喜宴服務爭回一口氣。

彩福集團主席張梓豪表示,06 年建立彩福皇宴品牌,走新派酒樓婚宴路車氶A一下子也不為股東及客人所接受。「在傳統中式酒樓擺酒,一定少不得大紅的龍鳳大禮堂,但我們的創新意念,就是以白色為主的酒店西式禮堂作最大賣點。」當時就得費一番唇舌去游說大家,並不斷作出改良。「例如在白色禮堂中加添紅色及粉紅的花點綴,這樣便有生氣得多。」

年做 9 千萬婚宴生意

彩福在 2000 年成立,當時旗下酒樓以海鮮酒家為主打,走大眾化路芋C06 年看準經濟復蘇,以及一群 30 - 40 歲中產高消費潛在結婚客,因而在原有品牌以外,另闢彩福皇宴新品牌。「據一個結婚網站統計,每對新人願意花費約 15.4 萬元於婚宴上。我們的定位是酒樓與酒店間的中高檔路芋C」張梓豪指,以 06 年的數字計,一般酒店酒席定價約 6,000 元,酒樓一般定價約 4,000 元,彩福皇宴則定價約 5,000 元。「在我們的酒樓擺酒,平均支出 13 - 14 萬元,是他們預算之內。」

他又謂,彩福皇宴主打婚宴市場,一般茶市及晚飯為次。「我們的統計數字顯示,截至年底總共做了 1.4 億元生意,其中酒席生意已佔 8,800 萬元,佔整體 6 成。未來酒席市場還會進一步壯大,估計到時酒席佔我們生意額將超過 7 成。」

事實上,自 06 年 4 月,第 1 間彩福皇宴的出現,果然在市場上搶贏不少酒席生意,集團遂於短期內將旗下位於紅磡的彩福海鮮酒家改建為第 2 間彩福皇宴,07 年於佐敦再開第 3 間。

賣點層出不窮

張梓豪指,行內競爭激烈,要做出成績,靠的是不斷創造「人冇我有」的新賣點。

(1) 戲院改裝靚場:每間開業時均投資逾 1,500 萬元,選址上有一定要求。「專門挑選一些舊戲院改裝,特高樓底非一般酒樓所有。場地的大細控制在可容納設宴 30 圍的面積內,因為這是一般人接納的圍數,而且,現在的新人多喜歡包場,這個面積最為適中。」

(2) 飛天南瓜車:場地裝潢及布置方面,張梓豪表示,不是要做到酒店級數,而是要更優於酒店,以及做全港獨有。「場內設有飛天南瓜車,一對新人坐在南瓜車上,從天而降。」配合紅館級數的燈光效果,締造公主王子的感覺。

(3) 駐場風笛手:特別請來專業風笛手,即場演奏操豬歌,新人的派頭盡顯。「這服務也是全港獨有。」

(4) 婚宴籌劃師:除場地這硬件見心思外,其他軟件配合也大搞新意思。「我們免費提供 wedding planner (婚宴籌劃師) 服務,協助新人打點一切,以及提供專業意見,我們的 wedding planner 全部均備有專業證書,另外又會提供入職訓練,保送同事考取國際認可資格。」

(5)免費新婚啟示:免費於婚宴當天,加送報章新婚啟示廣告。「於廣告上刊登新人相片和啟示,除了回饋客人,酒樓也收到一定宣傳效果,正好達雙贏目的。」

2007.12.27 HKET - CF interview (with header) - lr.jpg  Filesize: 228.41 KB  瀏覽次數: 27875 次
按這裡可在新視窗開啟原圖
 圖片描述: 彩福搶贏婚宴市場 人冇我有新賣點
回頂端
細蚊仔
XXX.XXX.28.19

發表發表於: Thu Dec 27, 2007 10:16 pm

我都係尖沙咀擺呀...你幾時呀....我08-10-25
回頂端
SamSamSam
XXX.XXX.66.241

發表發表於: Sun Dec 30, 2007 12:44 am

我係20/09/2009, 不過都未CONFIRM彩福. 佢係我其中一位候選佳麗.
回頂端
XXX.XXX.148.73

發表發表於: Thu Jan 03, 2008 12:11 pm

我都係o係呢個場 , bd係09年6月28日
回頂端
SamSamSam

發表發表於: Thu Jan 03, 2008 11:28 pm

你幾時book架? 俾咗訂了? 因呢個集團對我來講比較陌生, 所以我仲考慮中, 因我結婚係兩年後的事,怕唔怕佢關門大吉? 你有冇朋友係度攞過? 你覺得佢地的服務如何? 

多謝你的意見!
回頂端
XXX.XXX.198.26

發表發表於: Sun Jan 06, 2008 5:16 pm

SamSamSam 寫到:
你幾時book架? 俾咗訂了? 因呢個集團對我來講比較陌生, 所以我仲考慮中, 因我結婚係兩年後的事,怕唔怕佢關門大吉? 你有冇朋友係度攞過? 你覺得佢地的服務如何? 

多謝你的意見!

07年尾就book左la.. 關門大吉呢個問題我都有考慮過, 不過諗真d 如果要擔心呢個問題, book間間都有咁既可能性喎... 而且我地都好鐘意個場, 所以都係book左先囉.. 佢地d服務都ok呀, 都係盡量想滿足我地提出黎既要求, 你可以上去睇下個場先.. 呢個集團其實近年先轉為專攪婚宴架, 不過我見到外間評語都幾好, 近期仲係"香港名牌選舉"中有提名架.. 不過最重要都係自己鐘唔鐘意個場, 所以你可以去睇左先.. Very Happy
回頂端
SamSamSam

發表發表於: Mon Jan 07, 2008 12:20 am

感激你的意見.........

謝! 我呢幾日會去看一看的.
回頂端
XXX.XXX.14.245

發表發表於: Mon Jan 07, 2008 9:40 pm

細蚊仔 寫到:

你影左婚紗相未呀? 你有冇去過彩福送果間 COUPLE 睇過呀? 因為我唔係幾明佢有優惠果個套餐呀... 唔知呢間好唔好既呢? Rolling Eyes
回頂端
細蚊仔
XXX.XXX.242.144

發表發表於: Tue Jan 08, 2008 1:02 am

20090628 寫到:
細蚊仔 寫到:

你影左婚紗相未呀? 你有冇去過彩福送果間 COUPLE 睇過呀? 因為我唔係幾明佢有優惠果個套餐呀... 唔知呢間好唔好既呢? Rolling Eyes

我尋日係monalisa影左..無去couple睇過..佢好似有100張感謝咭送...
回頂端