發表主題 回覆文章
小煙
XXX.XXX.13.155

發表發表於: Tue Nov 13, 2007 3:55 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
由擇日, 搵酒席到而家影婚紗相, 隨住每做多一樣, 我就越來越唔開心, 我真的一步步的走進我男朋友的家庭. 我只要一想到他的家人, 我就覺得很想一走了之.

由始至終, 我都唔知自己做錯左D咩, 攪到今日我同佢屋企人關係咁差. (還是正如我男朋友所講"佢地係咁"的, "佢地唔係唔鐘意你")

回想起一年前第一次同佢屋企人飲茶, 佢地講起之前去馬來西亞好好玩, 我只搭句:"我未去過呀, 不過咁好玩, 我都想去下", 佢阿姨立即同我講" 亞xx以前都話想去旅行, 而家去到啦, 仲可以去玩馬來西亞去日本, 邊度去勻哂", 我仲係度諗, 亞xx是否轉了行做空姐, 點知有人回應(我不記得我未來99定係我男友的外婆)"人死左去邊都得啦".
最後我成餐茶除左去到叫人, 同坐落十分鐘講左一句野, 成個鐘都無再出聲, 一直陪笑
回頂端
sunshine ss
XXX.XXX.28.181

發表發表於: Tue Nov 13, 2007 4:22 pm

唔好諗咁多...

我地唔駛特登做d野去討好人...仲要係男家既親戚 (咩阿e, 3姑6婆).

講真....佢地有幾可見呀...婚後米至多新年先見佢地...

放鬆d....

你諗下...拍拖o個陣都無咩點見既人...婚後又點會見得多呀?

開心d! 因為好快你就同男友有自己1個家啦! Wink
回頂端
小煙

發表發表於: Tue Nov 13, 2007 4:53 pm

同日去他阿姨屋企.阿姨,未來99, 他婆婆, 他公公四人打麻將, 我男友在梳化午睡.

他阿姨向我舉杯示意加茶, 我見她的賓妹落了街, 便替她及另外的三隻麻將腳加茶, 想不到"唔該"都無不單只, 仲點一下頭, 示意你做對了.

這次是我見一次見他屋企人, 我又是客, 她的.....

我男友的鼻寒聲很大(事實), 我未來婆婆對我說他很嘈, 我笑住答"是, 佢好累, 睡得很林" 我諗住終於有人陪我講野, 點知又係一個trap

之後被演繹為" 我嫌棄他鼻寒聲很大", 我覺得好激氣.... Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

我覺得佢屋企人係一d 撥離間的人. 所以好擔心

小煙 在 Tue Nov 13, 2007 5:04 pm 作了第 1 次修改
回頂端
sunshine ss

發表發表於: Tue Nov 13, 2007 5:04 pm

小煙 寫到:
同日去他阿姨屋企.阿姨,未來99, 他婆婆, 他公公四人打麻將, 我男友在梳化午睡.

他阿姨向我舉杯示意加茶, 我見她的賓妹落了街, 便替她及另外的三隻麻將腳加茶, 想不到"唔該"都無不單只, 仲點一下頭, 示意你做對了.

這次是我見一次見他屋企人, 我又是客, 她的.....

我男友的鼻寒聲很大(事實), 我未來婆婆對我說他很嘈, 我笑住答"是, 佢好累, 睡得很林" 我諗住終於有人陪我講野, 點知又係一個trap

之後被演繹為" 我嫌棄他鼻寒聲很大", 我覺得好激氣.... Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

哈哈...又幾好笑喎!

算啦....如果連佢地都要在意....搞唔掂呀!
回頂端
小煙

發表發表於: Tue Nov 13, 2007 5:17 pm

唔算都唔得...都有婚期了, 樣樣俾哂deposit.....

不過而家嘈緊, 話唔好個日喎...

但係我9月已通知,佢地 11月先話個日唔係好日....好煩
回頂端
小番茄
XXX.XXX.232.237

發表發表於: Tue Nov 13, 2007 8:06 pm

唔好唸刊咁灰先.......唔好比咁大壓力自己,
首先我想問,你點解要同你bf結婚??你婚後會唁會同佢哋一齊住?? Rolling Eyes
回頂端
Pekklebaby
XXX.XXX.215.150

發表發表於: Wed Nov 14, 2007 7:43 am

唔好比自己太大壓力,佢地唔理妳,妳咪唔好理佢地囉,只要做好自己本份,叫足哂人就算啦,如果佢地本身都係d咁的人,妳唯有學下當聽唔到由得佢地自己講野囉~~~
回頂端
小煙
XXX.XXX.137.198

發表發表於: Thu Nov 15, 2007 2:48 pm

小番茄 寫到:
唔好唸刊咁灰先.......唔好比咁大壓力自己,
首先我想問,你點解要同你bf結婚??你婚後會唁會同佢]一齊住?? Rolling Eyes

我之所以同佢結婚係因為大家都已到適婚年齡想建立一個家.
我自己因為離家多年, 須要一個依靠,而且覺得他真的很愛我.

婚後我不會跟我99住, 因為我有地方住緊, 我bf搬進來同我住. 而且早在幾年前,他父母已經把他房拆掉, 他只是廳長, 睡一木板床 <--- 亦是我嬲我6299的原因之一, 有咩理由把800多尺的3房單位, 硬要改建
回頂端
小煙
XXX.XXX.137.198

發表發表於: Thu Nov 15, 2007 3:17 pm

Pekklebaby 寫到:
唔好比自己太大壓力,佢地唔理妳,妳咪唔好理佢地囉,只要做好自己本份,叫足哂人就算啦,如果佢地本身都係d咁的人,妳唯有學下當聽唔到由得佢地自己講野囉~~~

我都想, 但佢而家耍(旭)我婚期喎...

當日係佢地(6299)話婚禮d洇琣a自己攪. 叫佢擇日擇成兩個月都未擇到. 咁我地咪自行搵人擇日, 之後通知返我99. 到雙方父母見面飲茶再reconfirm婚期. 到而家兩個月後先話無人農曆7月結婚. 叫我地改農曆8月.

咁我女家有人又是2008年結婚, 因為我的背份俾另一pair大, 當日係我揀日子先. 而另一pair又痟z好8月. 我自己要蝕訂就啦, 仲要唔知同屋企人點交代???唔通又要另一pair 讓路?? 換了你是另一pair的新娘子, 你又會點?
回頂端
sunshine ss

發表發表於: Thu Nov 15, 2007 4:34 pm

不過真係...無咩人揀7月結婚架 (因為係鬼節麻)

至於同第個親戚撞期....只有3個方案:
1) 6月結婚
2) 俾你親戚遲1個月結婚 (即8月) 我都係早我哥哥1個月結婚...無問題喎
3) 6月註冊, 7月擺酒 (米唔駛蝕酒樓訂羅...又或者酒樓可以商量呢)
回頂端