發表主題 回覆文章
Janet Cat
XXX.XXX.121.32

發表發表於: Wed Oct 31, 2007 2:44 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
我27/10過左大禮啦, 如果有jm未過大禮, 可以參考下, 不過我唔係依足傳統, 叫有做就算個隻咋~~~

係金都買左一籃俾女家過大禮o既用品, 入面有椰子/茶葉/對聯....$168左右
另外再買多4款海味, 一籃生果, 2支紅酒, 2張西餅card, 2張唐餅card

當朝bf拎晒d野上黎, say:"我黎送禮咖, 請笑納!", 跟住就禮金交贈儀式, 亞爸亞媽收左之後, 就回番封利是俾bf, 訓話兩句, 咁就禮成啦. 之後影下相咁, 就去飲茶啦. 全程我用左dv 拍低晒咖啦~~~

remarks: 女家回禮淨係回利是, 其他野都無回, 因為費時又要拎餐懵 Laughing
回頂端
哥斯拉
XXX.XXX.164.207

發表發表於: Wed Oct 31, 2007 3:16 pm

Janet Cat 寫到:
我27/10過左大禮啦, 如果有jm未過大禮, 可以參考下, 不過我唔係依足傳統, 叫有做就算個隻咋~~~

係金都買左一籃俾女家過大禮o既用品, 入面有椰子/茶葉/對聯....$168左右
另外再買多4款海味, 一籃生果, 2支紅酒, 2張西餅card, 2張唐餅card

當朝bf拎晒d野上黎, say:"我黎送禮咖, 請笑納!", 跟住就禮金交贈儀式, 亞爸亞媽收左之後, 就回番封利是俾bf, 訓話兩句, 咁就禮成啦. 之後影下相咁, 就去飲茶啦. 全程我用左dv 拍低晒咖啦~~~

remarks: 女家回禮淨係回利是, 其他野都無回, 因為費時又要拎餐懵 Laughing

我都有用vedio拍底左, 係一個較傳統既過大禮 , 得我今晚report 比大家 Wink
回頂端
Akiki
XXX.XXX.32.100

發表發表於: Wed Oct 31, 2007 3:23 pm

我就 10 月 1 已經過左大禮...

我地就買 / 帶左呢 d 野去
潮州嫁女餅 x 6 大盒
生果籃 x 2
海味 8 式 x 2
女家請帖 (已印好名同放好餅咭, 燒肉卷, 利是等)
燒肉卷
西餅咭
禮金

之後, 由我 bf 連 2 個兄弟拎上去, 之後呢, 我 d 親戚就比金器我~ 我地影左相, 講左陣野, 阿媽派左利是比全部人, 之後就拉大隊去食 lunch 啦 ~

咁阿媽就回返呢 d 比我地:

潮州嫁女餅 x 2 大盒 (我拎比同事試)
生果籃 x 1
海味 6 式 x 1 (有 d 唔識整, 比晒阿媽 Wink )
禮金
回頂端
**Car**
XXX.XXX.222.101

發表發表於: Wed Oct 31, 2007 4:36 pm

多謝哂大家sharing呀~
我就黎過大禮架喇, 好緊張~ hehe~
回頂端
Belly Dancer Jalilah
XXX.XXX.207.238

發表發表於: Wed Oct 31, 2007 4:51 pm

我下個星期六過大禮,都會從簡﹗我淨系在我樓下的水果店訂定水果,請男友當日去帶上樓﹗我我男友只需要預備禮金(我買左個禮金利是封比他),同埋預備左一個寫好晒紅紙的〞包羅萬有〞利是﹗

會由男友親自上來,我都吾會避吾見,到時我就叫媽媽回返一個包羅萬有利是同埋同百年好合利是封現金回禮﹗ Razz Razz
回頂端
香香
XXX.XXX.107.106

發表發表於: Wed Oct 31, 2007 10:32 pm

我24/11過大禮啦! 我諗我都會學你咁影低佢!haha!
不過係咪新娘子要避席ga!
回頂端
幸福大女人
XXX.XXX.235.52

發表發表於: Wed Oct 31, 2007 10:45 pm

香香 寫到:

我99話係, 要等d禮入晒黎, d人走晒先可以出黎
回頂端
**Car**
XXX.XXX.235.206

發表發表於: Wed Oct 31, 2007 10:47 pm

幸福大女人 寫到:
香香 寫到:

我諗我會叫bf送上黎, 我會入房等佢送咗d禮入屋先出黎囉 =)
回頂端
幸福大女人
XXX.XXX.235.52

發表發表於: Wed Oct 31, 2007 10:54 pm

**Car** 寫到:
幸福大女人 寫到:
香香 寫到:

我諗我會叫bf送上黎, 我會入房等佢送咗d禮入屋先出黎囉 =)

但傳統上唔會叫bf送禮黎架喎, 咁你會唔會見bf架?
回頂端
Janet Cat
XXX.XXX.215.65

發表發表於: Wed Oct 31, 2007 11:05 pm

香香 寫到:

我無避呀, 我唔影無人識影咖啦, 屋企人無反對就唔理lu~~~ Laughing
回頂端