發表主題 回覆文章
傻珠
XXX.XXX.207.242

發表發表於: Thu Sep 27, 2007 12:08 pm

廣告贊助 [隱藏]
搵酒家時佢地話要到等到11月會展時才定到有乜discount,confirm 菜單等等..

多數都叫我比左個訂金先,之後先到會展問discount及優惠。

我想問我比左個訂金,到會展個日再傾discount及優惠 係唔係會唔抵?

咁我比唔比訂金先呢?點好呢? Embarassed
回頂端
Love is Patient
XXX.XXX.84.138

發表發表於: Thu Sep 27, 2007 12:15 pm

傻珠 寫到:
搵酒家時佢地話要到等到11月會展時才定到有乜discount,confirm 菜單等等..

多數都叫我比左個訂金先,之後先到會展問discount及優惠。

我想問我比左個訂金,到會展個日再傾discount及優惠 係唔係會唔抵?

咁我比唔比訂金先呢?點好呢? Embarassed

梗係唔好比訂金先啦, 比咗就難d bargain ga la
你問下可唔可以pencil mark咗個先啦, 我之前都係咁
回頂端
大肥寶
XXX.XXX.36.132

發表發表於: Fri Sep 28, 2007 9:49 am

傻珠:
你梗係唔好咁快落訂啦, 俾左錢佢地就唔俾咁多野你架喇!
你bd幾時呀? 如果仲有1年鬆d既時間, 咁你就問多d睇多d, 再同酒樓經理傾下, 唔好show到好鍾意, 唔訂佢唔得咁, 咁佢地就會慢慢講多d野吸引你架喇!
通常要問既係upgrade旦糕既磅數, 糖水送湯圓, 貼12張, free全場椅套, 席前小食及飲品(記住問幾點開始同埋有幾多), parking之類既野
回頂端
呆便士
XXX.XXX.3.107

發表發表於: Fri Sep 28, 2007 2:07 pm

大肥寶 寫到:
傻珠:
你梗係唔好咁快落訂啦, 俾左錢佢地就唔俾咁多野你架喇!
你bd幾時呀? 如果仲有1年鬆d既時間, 咁你就問多d睇多d, 再同酒樓經理傾下, 唔好show到好鍾意, 唔訂佢唔得咁, 咁佢地就會慢慢講多d野吸引你架喇!
通常要問既係upgrade旦糕既磅數, 糖水送湯圓, 貼12張, free全場椅套, 席前小食及飲品(記住問幾點開始同埋有幾多), parking之類既野

係呀! 千祈唔好咁快落訂住, 唔係到時就bargain唔到多啲嘢架啦~
就算你好鍾意好想即刻落訂, 但都要表現出你仲有其他選擇, 咁就可以再爭取多啲jetso...
回頂端
傻珠
XXX.XXX.101.16

發表發表於: Fri Sep 28, 2007 10:00 pm

多謝各位呀!我都知一早比左訂會冇咁好!
但係我真係幾仲意個間酒家呀!
雖然我仲有成1年幾先結婚~~
但係唔知個日係唔係好日,我去左十幾間既都有四、五間都full 左呀!
我真係好擔心呀!

其實喱間酒家既價錢唔平架,仲話之後會加價。佢話仲要等到下年年頭先可以定到菜單同價錢。飲宴既送既酒又唔可以攞走。

唉~~ 好擔心~~
今日去問左第二間分店好話得事既經理問係咪下左細訂金,係會展比埋大訂可以享有番優惠。佢話唔得喎,因為唔係佢handle 喱d,但係佢話可以比左訂金先,如果個時既菜單/價錢唔滿意,可以將訂金既錢轉為晚宴比你食番。佢仲話會盡量比優惠我喎!但成日都話一日未比訂,一日都可能比人book 左個日。

點好呢?我又想慳d,攞多d discount,但又想可以比到個期我!
點做好呢?
回頂端
emma&eric
XXX.XXX.85.29

發表發表於: Fri Sep 28, 2007 11:14 pm

我見EXPO有些酒樓是好似自選每個菜, 一個價價錢.
E.G. 翅3個選一個, 主菜自選4個, 甜品2選1.
回頂端
傻珠
XXX.XXX.205.133

發表發表於: Mon Oct 01, 2007 12:25 am

咁如果我唔等expo 既時候去book 話,咁我可以bargain d 乜呢?
減訂金?加優惠?可以點講好呢?
咁大個女都未試過咁 "唔知點" 唉~~~
回頂端
大肥寶

發表發表於: Tue Oct 02, 2007 4:18 pm

傻珠:
我本身係walk-in問既, 個經理自己會講可以俾d乜野你, 同時你亦要諗清楚想要d乜野(例如cake幾磅, 酒水連椅套幾錢, 糖水送湯丸, parking, 帖12張等等, 記住還下佢價呀!), 咁就同佢慢慢傾, 最重要係落訂之前, 一定要問清楚呢度同你擺同一間酒樓既jm, 佢地r到d乜野囉, 最後如果你confirm expo落訂冇乜特別so的話, 就咁walk-in join都ok
回頂端
傻珠
XXX.XXX.207.53

發表發表於: Tue Oct 02, 2007 7:42 pm

謝謝你呀!大肥寶

還價係一個問題黎架!因為佢地都未定菜單同埋個價錢!點r呀!

至於送既方面呢,佢話至多可以比到3 個車位我,帖10張,全場椅套。都唔係好多野可以送比我。

湯圓佢話要加錢喎~~ 經理講湯圓對老人家唔好呀!唔容易食喎!仲有話人客已經食到好飽,佢地都食唔落湯圓喎! 係咪真架?

仲有乜野可以r 下佢呢?hee hee hee Laughing
回頂端
大肥寶

發表發表於: Wed Oct 03, 2007 10:19 am

傻珠:
唔駛客氣! 幫到你我都好開心, 佢地有冇話幾時出新菜單同價錢呀? 問佢大約係幾多囉, 佢實答到你既, 你自己有個預算都好吖嘛! 至於湯丸...... 睇你點睇啦, 都係意頭野, 我覺得有好過冇, 雖然人地都有可能會食飽左. 不過講真, d湯丸成本幾錢粒啫, 佢要加你錢!? 你問番佢吖嘛, 都唔識做生意既! 我多唔多老人家你又點知啫!? 你理得我吖! 話唔定我大把後生仔黎呢, 發緊育唔夠食添呀!!!
r佢旦糕囉, 貼12張啦 (發多d貼, 人地唔黎一件事), 乳豬, 幾點開始席前小食同飲品, 問清楚佢音響0個d係咪全包
回頂端