發表主題 回覆文章
豬玲玲
XXX.XXX.49.228

發表發表於: Sat Apr 14, 2007 2:39 am

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
我見到ESDLIFE姐妹提供的資料後, 自己走上去深圳買材料做相簿, 以下是我的分享,希望幫到各位姐妹...

買材料的店舖的名叫"盛達商店" (其他姐妹話係中柯攝影,但我去到就全完在中柯找不到,但盛達商店其實響中柯隔離. 店名寫住做相框,冷表...)
間店就響羅胡搭2個站mtr "老街站"下車,走約5-10分鐘就到...

材料真的比HK平很多...
3r/4r/5r 木板面 $10/$10/$12 - 兩片本皮再加相簿裡面的咭紙連包銀邊
水晶面$20- 同MANGO一樣,我都覺得唔靚~
uv膜 $10 一米(磨砂冇咁易有氣泡)
幼雙面膠紙$1 - 老闆話呢d比普通的黏得實d..唔知真定假...
粗雙面膠紙 (唔記得係$5或是$10..)- 用來包封面, 會平滑d...
相角-free

買了之後,當然很心急 Laughing 去整. 首先當然係需要選相片貼uv膜...其實貼的時候只需要用膠間尺來掃便平,不用買其他用具...我自己初時頭一兩張會有一些泡...但之後就會好好多...不過貼相係會好花時間, 貼完後用隻面膠紙來把相片的四周貼在相簿的咭紙中間,要小心一點唔好貼埋一邊呀(不過我最頭一張同最後一張都無貼,因為貼埋木板,所以費事弄花張相就唔好). Idea ..做完呢個step都要成兩個多鐘...之後就design封面,可用普通color print來color print封面之後又用磨紗uv膜貼就會好靚...並包著木板..再跟住把相簿的咭紙同木板貼在一起, 包相角 及最後貼埋兩張相就完成...如想靚d.可包埋書脊~ Razz

試後感:完成後成功感很大,覺得好滿意.但我想如果大相自己做麻煩一點,因為大相會易有泡...有時間大家可玩玩...

p.s. 我聽過有姐妹響廣州婚紗街有得買林料...但太遠我未有去過...如其他姐妹去過可share下...

其他組可share下做相簿的經驗呀~ Wink
回頂端
jojoju & grow
XXX.XXX.141.231

發表發表於: Sat Apr 14, 2007 11:40 am

勁呀~ 好平好抵咁喎~ 有冇製成品睇呀呢?

我早排都自製左一本俾媽咪... 我好原始咋..我買了硬咭紙,剪裁成4R size, 自己包銀邊,然後張哂左絨面相貼上去(冇做uv了~)
封面都係用硬咭紙做托,然後包了一層海綿,中間開左個"loan" show 張封面相,然後再用一些手工絨紙和紗包面,用lace綑邊和貼上花花裝飾,完成~
整完之後真係好有滿足感,覺得自己好叻呀! wahaha~~ Laughing

上大陸買真係好平...可惜我又怕遠又怕唔識路....
你買的磨紗膜係點ga?同油畫面/絹絲面一唔一樣ga?
$10/米是否即是1mX1m大小? 真係好平呀咁....
回頂端
winsome
XXX.XXX.226.225

發表發表於: Mon Apr 16, 2007 1:40 am

hi,

我都想要d資料及看看成品, 請email給我, thanks
winsome_wedding@yahoo.com.hk

另外, 可否send埋"想點"的資料, 如地址, website, tel給我? many thanks.
回頂端
XXX.XXX.141.165

發表發表於: Mon Apr 16, 2007 10:26 am

winsome 寫到:
hi,

我都想要d資料及看看成品, 請email給我, thanks
winsome_wedding@yahoo.com.hk

另外, 可否send埋"想點"的資料, 如地址, website, tel給我? many thanks.

我沒有dc... 影唔到製成品給你看呀...
至於想點資料, 你可以睇佢地website http://www.diyphotoshop.com.hk/content.htm
回頂端
dondon仔
XXX.XXX.102.40

發表發表於: Tue Apr 17, 2007 1:30 pm

玲玲,

請問 :

$10 一米長, @有幾陽r ??
(12吋 X 12吋 既相, 佢地 coating 料 size 嗎? )

磨砂面會唔會令張相 d顏色 '雅' d ?

感激 Very Happy
回頂端
豬玲玲
XXX.XXX.62.39

發表發表於: Tue Apr 17, 2007 11:41 pm

jojoju & grow 寫到:

我早排都自製左一本俾媽咪... 我好原始咋..我買了硬咭紙,剪裁成4R size, 自己包銀邊,然後張哂左絨面相貼上去(冇做uv了~)
封面都係用硬咭紙做托,然後包了一層海綿,中間開左個"loan" show 張封面相,然後再用一些手工絨紙和紗包面,用lace綑邊和貼上花花裝飾,完成~
整完之後真係好有滿足感,覺得自己好叻呀! wahaha~~ Laughing

我其實都唔係咁識路,但上次去過後覺得都唔算難去...
如你去,可俾email我,我send個地圖給你~
磨紗就好似平時我地睇婚紗相個d, 我覺得用磨紗係最易整的...
係呀, 真係比"想點"平很多~
因我之前去"想點"看過, 但深圳真的平很多~
回頂端
豬玲玲
XXX.XXX.62.39

發表發表於: Tue Apr 17, 2007 11:44 pm

dondon仔 寫到:
玲玲,

請問 :

$10 一米長, @有幾陽r ??
(12吋 X 12吋 既相, 佢地 coating 料 size 嗎? )

磨砂面會唔會令張相 d顏色 '雅' d ?

感激 Very Happy

12"x12"夠用的...你去買就得呢...
不過咁大張可能會易起泡d (我仲未試大張的), 你試過後再講俾我聽點啦~
會的, 貼完後會無咁清楚的...好似哂相哂絨面咁...
回頂端
XXX.XXX.98.217

發表發表於: Wed Apr 18, 2007 12:19 am

豬玲玲 寫到:

磨紗就好似平時我地睇婚紗相個d, 我覺得用磨紗係最易整的...

請問$10一米長, 但係幾濶呀?
磨紗係咪即係霧面呢咁?
回頂端
Weddinggirl
XXX.XXX.210.164

發表發表於: Wed Apr 18, 2007 10:41 am

透明相片保護膜(UV COATING), 備有多種紋路(油畫,霧面,雷射等等)

2R @$1.5(買4送1)
3R @$2(買4送1)
4x5 @$3(買4送1)
4R @$3(買4送1)
5R @$4(買4送1)
8X12" @$8(買9送1)
12X18" @$18(買9送1)

如有興趣, 請pm我or send email to wedding0801@yahoo.com.hk
回頂端
apple(5)
XXX.XXX.197.181

發表發表於: Wed Apr 18, 2007 1:04 pm

豬玲玲 寫到:

Hi. 真是好la. 終於有人知在深圳哪兒買到coating sheet. 我正為我媽咪make 一本結婚相薄, 但唔知哪兒買, 只知廣州有. 請你send 個地址/map 教,我去ar. 謝你. ybmumei@yahoo.com.hk
回頂端