發表主題 回覆文章
阿喱
XXX.XXX.86.233

發表發表於: Sun Mar 25, 2007 12:56 pm

此乃舊帖唯讀區- 主題已被封存,只供閱讀,不能回覆或進行任何操作。

若要閱讀較新的討論內容,建議瀏覽以下話題:

更多»

廣告贊助 [隱藏]
    我想9月尾去英國、法國同瑞士度蜜月,大概14日到,但又唔想跟團喎,應該點plan呢 Embarassed
    回頂端
    cherrycherry
    XXX.XXX.40.15

發表發表於: Sun Jun 17, 2007 11:39 pm

我初步同bf 傾完,我地都想12月中 西歐自由行..預計16日..

看完兩本旅遊書,我概括地記下自己想去之景點:

首站:
    意大利羅馬(5天)-->鬥獸場-->古羅馬廢墟-->許願池-->
    佛羅倫斯-->維琪奧宮-->比薩-->比薩斜塔-->聖母大教堂-->
    威尼斯-->聖馬可廣場-->嘆息橋-->利奧多橋

瑞士(5天)-->x馬特-->冰河列車-->煙特勒根-->少女峰-->琉森-->鐵力士峰

德國(2天)-->富辛-->新天鵝堡-->不萊梅……..羅曼蒂克之路(露芙堡)?

法國(4天)-->巴黎-->羅浮宮-->塞納河-->鐵塔-->凱旋門-->LV/GUCCI

唔知趕唔趕呢?如趕,減咩地方?
    我有d問題想問:

1)國與國之間係唔係搭火車通過?要搭幾耐?約幾錢?
    2)我想我會去d熱門觀光點,能否每天住同一酒店?d觀光點會唔會好距離遠??
    3)我想問d酒店3星OK?一晚約幾多錢?
    5)d治安係唔係意大利最差?
    6) 2個人預$60,000(機票+酒店+食+交通+買小小手信)夠嗎?
    回頂端
    Siu Hak
    XXX.XXX.186.169

發表發表於: Thu Jun 21, 2007 10:13 pm

我都plan緊9月尾, 10月頭去意法瑞18天遊, 其實n年前背嚢自由行過, 不過honeymoon都想再去europe浪漫d Embarassed

1) 其實去咁多國家, 買eurail pass 應該抵d. 國與國之間火車可以4-8小時不等, 視乎距離, 買咗eurail pass有個time table就易d plan. 網上好似都有得check, 不過我成日覺得唔夠準
    2) 同一地方d景點都唔係好遠, 但唔同地方梗要搬啦, 睇你個plan都要走得幾密... rome, florence 同 venice都要住唔同地方, zermatt我諗要住一晚, 然後先搬去interlaken, luzern 可以day trip 去, 鐵力士峰就未去過... germany 又要住啦, 然後paris就可以stay一處...... 都幾趕不過睇你想要邊種旅行feel, 當背嚢團周圍走都幾好o架, 但如果想relax d就最好cut d.
    3) 我未住過europe嘅酒店, 不過上網search過都幾鬼貴, location 好少少都過千 (esp italy!!!), 不過有d b&b 好似都ok, again睇你要求幾高.
    4) italy 治安係差d, 雖然我上次2個女仔去都無穿無爛, 最緊要小心d囉!
    5) 機票1張要六, 七千 (法航最近有promotion, see see 啦, 我就因為 certain reason 一路都未confirm 日子, 錯失良機 Twisted Evil )
    酒店睇你要咩class, 我想住好少少搞到成2萬幾budget (但都只係中級!), 不過$15k ($1k/day)都應該要, 除非你真係好無所謂...
    另europe pass 都要2, 3千一張, 瑞士travel有d可能要另加錢...
    粗略估計2 個人未計食同玩大概$35,000 - $40,000, 但你個尾站係lv/gucci喎, $60,000抆d, 哈哈 Laughing (just kidding...)
    回頂端
    drm
    XXX.XXX.136.143

發表發表於: Fri Jun 22, 2007 10:20 am

阿喱 寫到:
    我想9月尾去英國、法國同瑞士度蜜月,大概14日到,但又唔想跟團喎,應該點plan呢 Embarassed

If you are too busy to plan, you can find the honeymoon planner! I will go to Greece in Sept also! It is planned by honeymoon planner! Very Happy Very convenient!
    回頂端
    阿喱
    XXX.XXX.222.68

發表發表於: Fri Jun 22, 2007 5:34 pm

drm 寫到:
    阿喱 寫到:

If you are too busy to plan, you can find the honeymoon planner! I will go to Greece in Sept also! It is planned by honeymoon planner! Very Happy Very convenient!

而家已經plan咗個大概行程,下個月開始要book酒店同火車喇~ Razz
    回頂端
    XXX.XXX.69.5

發表發表於: Fri Jun 22, 2007 11:02 pm

我ONLY ITALY, SWITZERLAND , PARIS ...15-16 日
    回頂端
    Siu Hak

發表發表於: Sat Jun 23, 2007 9:16 am

italy, swiss + paris, 同我一樣, 哈哈... 不過我諗住9 月尾去, 但我到而家都重有嘢"cake"住, 咩都未book, 我就嚟激到吐血身亡 Twisted Evil Crying or Very sad
    回頂端
    XXX.XXX.156.18

發表發表於: Sat Jun 23, 2007 10:09 am

Siu Hak 寫到:
    italy, swiss + paris, 同我一樣, 哈哈... 不過我諗住9 月尾去, 但我到而家都重有嘢"cake"住, 咩都未book, 我就嚟激到吐血身亡 Twisted Evil Crying or Very sad

你去幾多日呀?
    你去香港討論區睇吓,唔明就問人,好多人會幫你
    回頂端
    Siu Hak

發表發表於: Sat Jun 23, 2007 8:27 pm

我嘅problem其實都唔關個trip事, 不過, 唉~ Sad
    回頂端
    阿喱
    XXX.XXX.109.183

發表發表於: Sun Jun 24, 2007 6:32 pm

Siu Hak 寫到:
    我嘅problem其實都唔關個trip事, 不過, 唉~ Sad

咩事呀 Question 如果唔mind就講出嚟,睇下大家有無advice、唔好屈住...... Rolling Eyes
    回頂端